x

Πολιτική

Αποστάσεις κράτησαν Μητσοτάκης – Ερντογάν στην σύνοδο της Πράγας

06 Οκτωβρίου 2022

ΠΡΑΓΑ. Ακρως ενδεικτική του κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η απόσταση που φρόντισαν να κρατήσουν μεταξύ τους σήμερα, Πέμπτη, ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την «οικογενειακή» φωτογραφία των ηγετών στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στη δεύτερη σειρά, ως πρωθυπουργός, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα δεξιά και την πρώτη σειρά (ως πρόεδρος). Τήρησαν, με αυτό τον τρόπο αποστάσεις, επιβεβαιώνοντας όσους (τους περισσότερους) προέβλεπαν ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο.

Ο κ. Μητσοτάκης εθεάθη να συνομιλεί με άλλους ηγέτες σε ευχάριστο κλίμα, ενώ με τον Τούρκο Πρόεδρο δεν αντάλλαξαν ούτε ματιά. Ούτως ή άλλως και πριν από την έναρξη της Συνόδου δεν υπήρχε κάποια ένδειξη ότι οι δύο άνδρες θα είχαν συνάντηση.

Ο Ερντογάν αναμενόταν να έρθει αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια Ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι βλέπουν ότι η Αγκυρα συνεχίζει να προκαλεί σε όλα τα επίπεδα, απειλώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022.
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Η πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Αγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς και για το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο επρόκειτο να τεθούν στο τραπέζι, εγείροντας κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας.

Αύριο, Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να ενημερώσει για όλο το φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας τους Ευρωπαίους εταίρους. Ασφαλείς πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να ενημερώσει τους «27» της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις και την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία της Αγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης και το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Μολονότι η Σύνοδος είναι άτυπη και άρα δεν θα υπάρχουν συμπεράσματα, για να καταγραφούν οι θέσεις των «27», η Αθήνα θεωρεί σημαντική την ενημέρωση των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού, μάλιστα, μεταδίδουν ότι στις προθέσεις του είναι να υπογραμμίσει τους κινδύνους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας, που δημιουργεί η τουρκική συμπεριφορά εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας.

Με τον Πρωθυπουργό της Ουκρανίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022.
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Ντενίς Σμιχάλ, συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη στην Πράγα. Μία συνάντηση που έγινε λίγο πριν την έναρξη της πρώτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, με τον Πρωθυπουργό να στέλνει σαφές μήνυμα σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Κατά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στον αγώνα των Ουκρανών και στις προσπάθειες διαφύλαξης της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας της Ουκρανίας.

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός επισήμανε εκ νέου ότι η Ελλάδα καταδικάζει κατηγορηματικά την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας. Ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τις περιοχές αυτές ως τμήμα της ουκρανικής επικράτειας και δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος τους, σε κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την αποφασιστικότητα της χώρας μας να σταθεί, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους της, στο πλευρό της Ουκρανίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ουκρανό ομόλογό του για τις σταθερές θέσεις της Ελλάδας κατά του αναθεωρητισμού και της αμφισβήτησης Διεθνών Συνθηκών και ζήτησε από τον Ντενίς Σμιχάλ την ευθυγράμμιση του Κιέβου με τις θέσεις της ΕΕ για την Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022.
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στόχος να στείλει ένα μήνυμα στη Μόσχα

Η άτυπη σύνοδος της Πράγας έχει στόχο να στείλει και ένα μήνυμα στη Μόσχα, ειδικά σε σχέση με τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, τα κράτη της ΕΕ θέλουν να βελτιώσουν τη συνεργασία τους με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι συνομιλίες της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας θα επικεντρωθούν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις συνέπειές του.

«Στόχος της συνάντησης είναι ένα πράγμα πάνω από όλα: η επίδειξη ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου ενάντια στη Μόσχα», όπως σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό «Focus».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις εργασίες του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πράγα, Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022.
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΑΡΙΣΙ. Όταν οι 30 υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στο Βουκουρέστι τον Νοέμβριο για να καταστρώσουν περαιτέρω σχέδια βοήθειας για την Ουκρανία και τους περιφερειακούς παράγοντες υπό την πίεση της Ρωσίας, υπήρξε μια "ηχηρή" απουσία: της Γαλλίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ

«Μικροί δημοσιογράφοι» της Τρίπολης «ανέκριναν τον Πρωθυπουργό

ΤΡΙΠΟΛΗ. Την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2022 η Τρίπολη υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ρωσία απελευθέρωσε την Μπρίτνεϊ Γκράινερ, σε ανταλλαγή κρατουμένων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η Ρωσία απελευθέρωσε την Πέμπτη τη σταρ του WNBA Μπρίτνεϊ Γκράινερ (Brittney Griner), στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων, με τις ΗΠΑ να απελευθερώνουν τον διαβόητο Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ (Viktor Bout), δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας