x

Ταξίδι

Αποστολή στη… Λακωνία: Οδοιπορικό της Κλέλιας Χαρίση για τον «Ε.Κ.» (Βίντεο)

«Περαστικός βλέπεις τη Μάνη σε τρεις μέρες,

περπατητής σε τρεις μήνες,

και για να δεις την ψυχή της θέλεις τρεις ζωές.

Μία για τη θάλασσα,

μία για τα βουνά της,

μία για τους ανθρώπους της».

(Πάτρικ Λη Φέρμορ, Βρετανός συγγραφέας, έζησε για πολλά χρόνια και εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Μάνη όπου και απεβίωσε στα 96 του χρόνια)

Η ιστορική περιοχή της Πελοποννήσου, η οποία γεωγραφικά ορίζεται από τον αυχένα του Ταΰγετου Σαγιά και καταλήγει στο Ακρωτήριο Ταίναρο, η «Ελευθερολακωνία των Μαυρομιχαλέων», η οποία το 1824 αναγνωρίζεται ως «country of Magna – Χώρα της Μάνης», παραπέμποντας στη Magna Graecia -την κυρίαρχη Ελλάδα και στο ηθικό των επαναστατημένων Ελλήνων που «ποτέ δεν λησμονήθηκε και ποτέ δεν θα λησμονηθεί», αποτελεί το ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης για τη συμβολή των Μανιατών στη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.

Η «γυμνή από βλάστηση» εικόνα του φυσικού τοπίου της Λακωνικής Μάνης προδίδει με γοητεία την απόδοση της ετυμολογίας της αφού στα αρχαία ελληνικά η λέξη «μανός» σημαίνει «γυμνός από βλάστηση».

Από την μία, οι σπιζαετοί των λόφων… από την άλλη, οι φιδαετοί, οι μαυροπετρίτες και οι πετρίτες της ακτής… αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο στη μνήμη τής κάθε ξεχωριστής εικόνας που μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους.

Τα χωριά της Μάνης διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής τους. Φωλιασμένα ανάμεσα στους δύσβατους ορεινούς όγκους όπως η πολυφωτογραφημένη «Βάθεια», πανέμορφη και επιβλητική, περιμένει να διηγηθεί την δική της ιστορία στους επισκέπτες.

Αποστολή στη… Λακωνία: Οδοιπορικό της Κλέλιας Χαρίση για τον «Ε.Κ.»

Το Γύθειο με το λιμάνι και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, η Αρεόπολη με τα καλντερίμια και τους πύργους της που έχουν ανακηρυχθεί μνημεία. Τα σπήλαια του Δυρού, το Λιμένι απέναντι από το ομηρικό Οίτυλο, ο Γερολιμένας, ο Κότρωνας με τις παραλίες του και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ο Δρυμός, το Πόρτο Κάγιο, η Λάγια και το Ακρωτήριο Ταίναρο είναι τα αξιοθέατα του «πορτρέτου τη Ανατολικής Μάνης με έδρα το Γύθειο και ιστορική έδρα την Αρεόπολη.

Παρ’ όλο που σήμερα η Μάνη παραμένει διοικητικά χωρισμένη στους Δήμους Ανατολικής Μάνης και Δυτικής Μάνης, διατηρεί το αδιαίρετο και την ακεραιότητά της.

Η εκπομπή μας «αγκυροβόλησε τη διαμονή της» στο «EN PLO SUITES» στο Καραβοστάσι της Μάνης και με αυτό τον τρόπο συνδιαλεχθήκαμε απευθείας με την θερμή φιλοξενία, την πολυτέλεια, την παράδοση και το απέραντο γαλάζιο!

Μάλιστα, λίγο πιο πέρα, στην ψαροταβέρνα ενός σύγχρονου Μαύρου Πειρατή -του Νίκου Ντουβέα, ανάμεσα σε ολόφρεσκα ψάρια, μαγειρέψαμε Μανιάτικο Αστακό… την ονομαζόμενη Κολοχτύπα!

Ο ευλογημένος τόπος, του οποίου ιδιαιτερότητα αποτελεί «η συζυγία του βράχου με τη θάλασσα», δεν θεωρείται τυχαία «η Γη της Ελιάς», αφού φημίζεται για την υψηλής ποιότητας παραγωγή λαδιού.

Είχαμε την τύχη να ενστερνιστούμε τις «πραγματικές διαστάσεις της ύψιστης ποιοτικής παραγωγής» μέσω της Akra Morea και του κ. Χριστοφοράκη Κώστα, ιδιοκτήτη και Product Manager της εταιρείας αυτής που κοσμεί κυριολεκτικά με «χρυσά μετάλλια παγκοσμίως» την επιστήμη της Ελαιοπαραγωγής.

Η Akra Morea και το premium κατηγορίας λάδι «Akra Morea Olive Oil»  βρίσκεται όχι τυχαία, στην Μονεμβασιά, στα νοτιοανατολικά της Πελοποννήσου. Το συγκεκριμένο λάδι εκχυλίζεται σε θερμοκρασία κάτω από 21° C και φιλτράρεται αμέσως. Με οξύτητα 0,21 και τιμή πολυφαινόλης 439 mg / kg, αυτό το μοναδικό λάδι θεωρείται ένα από τα πιο εξαιρετικά έλαια στην Ελλάδα!

Ο κ. Χριστοφοράκης, μηχανικός με εκπαίδευση και πολυετή εμπειρία στην παραγωγή, μιλώντας για «φίλους και εχθρούς» του λαδιού (ανάμεσά τους το φως, το νερό κ.ά.) και των βασικών σταδίων της ποιοτικής παραγωγής, μας εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο πώς μπορούμε να αναγνωρίσουμε το premium κατηγορίας ελαιόλαδο!

Κάποτε η Μάνη ήταν πολύ δασωμένη, αλλά οι πολλές πυρκαγιές, η υπερβόσκηση και το θερμό και ξερό κλίμα έχουν συντελέσει ώστε να δημιουργηθεί μια φυσική περιοχή γυμνή και φαινομενικά άγονη. Οι πεδιάδες που βρίσκονται κοντά στις ακτές έχουν κατοικηθεί και καλλιεργούνται, ενώ τα λίγα ορεινά χωριά είναι χτισμένα σε πετρώδη, επίπεδα υψώματα, με τις απαραίτητες ελιές και τα αμπέλια. Στο νότιο τμήμα της Μάνης και ιδιαίτερα προς τη Μέσα Μάνη, το έδαφος γίνεται πιο πετρώδες και το κλίμα πιο τραχύ και οι καλλιέργειες συνεχώς λιγοστεύουν.

Εντούτοις, η περιοχή είναι πλούσια σε φυτά, μερικά από τα οποία δεν φυτρώνουν πουθενά αλλού. Παρά το γεγονός ότι η απουσία δασών είναι ιδιαίτερα έντονη, η απώλεια αναπληρώνεται από την παρουσία των ελαιόδεντρων και την αφθονία των λουλουδιών.

Στις μικροσκοπικές ακροθαλασσιές, με τα διάφανα κρυστάλλινα νερά που λαμπυρίζουν από τη χάρη της φύσης, οι καλοκαιρινοί 600 κολυμβητές της OCEANMAN, οι οποίοι μας επισκέφθηκαν από 34 χώρες του Κόσμου, μοιάζουν να αιωρούνται σε ένα υγρό, γαλαζοπράσινο υπερσύμπαν… «το υπερσύμπαν του Οιτίλου».

Ο κ. Θανάσης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του «ΕΥ ΖΗΝ» και ο κ. Αρμάνδος Λινάρδος, race director της Oceanman Greece, μας καλωσόρισαν στη διεθνούς φήμης διοργάνωση εμπλουτίζοντάς μας με γνώση, σεβασμό για τη θάλασσα, αγάπη για το σπορ της κολύμβησης, αλλά και με αντίληψη για το πώς η αρχαιότερη ρήση «Ευ ζην» μπορεί να σταθεί επάξια στο πλευρό της σύγχρονης Ελλάδας και των τόπων της όταν γινόμαστε με απλές πράξεις ικανοί να συνδυάσουμε τουρισμό, σπορ, υγεία και… αλληλεπίδραση ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες των λαών!

Ανάμεσα στους «χρυσούς αθλητές συμμετέχοντες» ήταν ο Χρήστος Κορομηλάς, πρόεδρος Ιωνά ΑμΕΑ και μέλος Δ.Σ. του Φάρου των Τυφλών της Ελλάδας, των Σκύλων Οδηγών Τυφλών Ελλάδας και της ΕΑΟΜ ΑμΕΑ.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως ο χαμογελαστός και δυναμικός Χρήστος Κορομηλάς, ένας σύγχρονος «Μαυρομιχάλης»… είναι άξιος πρεσβευτής του «ΕΥ ΖΗΝ» και της διδασκαλίας του γιατί μέσα από μία και μόνο συνέντευξη κατάφερε να «φιλτράρει στις σκέψεις μας» την αληθινή σχέση ανάμεσα στη ζωή και στο υγρό στοιχείο της: το ανθρώπινο πάθος και συναίσθημα.

Η ασθένεια που του χτύπησε την πόρτα 14 χρόνια πριν αφαιρώντας του μία από τις βασικές αισθήσεις, την όραση, μετατράπηκε σε «όχημα μεταφοράς θετικής ενέργειας από τα ορυχεία της καρδιάς στα κοσμήματα των οραμάτων».

Σκληρή πέτρα-ζεστή καρδιά!

Αυτή θα μπορούσε να είναι η χρόνια εξίσωση ανάμεσα στον τόπο και στην ψυχή των Μανιατών… τους βλέπεις, τους ακούς, τους βιώνεις… αγέρωχα να στέκονται στους βράχους της ηθικής, αντιστεκόμενοι σε κάθε απειλή, σε οποιαδήποτε πειρατεία της ανθρώπινης συνείδησης!

Θα μας βρείτε στο Instagram:

-@clelia_charissis,

-@apostoli_mission,

– @ethnikos_kirikas, @thenationalherald

Ευχαριστούμε:

-Το «EN PLO SUITES» για τη φιλοξενία στο Καραβοστάσι της Λακωνίας και τον επιχειρηματία Παναγιώτη Κολοκούρη

– Την εταιρεία  «AKRA MOREA» και τον Κώστα Χριστοφοράκη, CEO και Product Manager

– Την ψαροταβέρνα «Μαύρος Πειρατής» και τον Νίκο Ντουβέα

– Τη διοργάνωση OCEANMAN

– Τη SEAJETS

– Τη Rentphotovideo

– Την Peugeot Hellas

– Τον κ. Καλτσή, το «Art Pythia Hotel» και το «Delphi Palace»

– Την Travelbizz

– Την Shopandtrade

– Τη Saucony Greece

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΜΒΟΥΡΓΟ. Στο Διεθνές Ναυτικό Μουσείο του Αμβούργου πραγματοποιήθηκε, στις 16-18 Σεπτεμβρίου 2022, με μεγάλη επιτυχία το 2ο Διεθνές Τριήμερο Ναυτικού Μοντελισμού - Εκθεση (2th International Ship modeling Days), στο οποίο συμμετείχε το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, αποτελώντας το μοναδικό Ναυτικό Μουσείο από την Ελλάδα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Βίντεο με την τουρκική ακτοφυλακή να προωθεί βίαια μετανάστες προς την Ελλάδα

ΑΘΗΝΑ. Βίντεο με πλάνα από την τουρκική ακτοφυλακή «να προωθεί βίαια μετανάστες προς την Ελλάδα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και της Κοινής Δήλωσης της ΕΕ» ανήρτησε στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Πλήθος κόσμου στην κηδεία της Αλισον Ρούσο – Ελινγκ, θύμα ομογενούς δράστη (Βίντεο)

ΜΠΡΟΥΚΒΙΛ. Με τιμές που αρμόζουν σε βαθμοφόρο που έπεσε εν ώρα καθήκοντος, οι Αρχές της Νέας Υόρκης αποχαιρέτησαν την 61χρονη διασώστρια Αλισον Ρούσο - Ελινγκ (Alison Russo - Elling), η οποία έπεσε νεκρή την προηγούμενη Πέμπτη από το μαχαίρι του 34χρονου ομογενούς Πίτερ Ζησόπουλου (Peter Zisopoulos) ο οποίος της επιτέθηκε απρόκλητα σε ένα αποτρόπαιο περιστατικό στην Αστόρια.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας