x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Απουσίες από τη συνεδρίαση της Επισκοπικής Συνέλευσης Αμερικής

ΒΟΣΤΩΝΗ. Συνήλθε στην Καλιφόρνια η Συνέλευση Ορθόδοξων Κανονικών Επισκόπων των Ηνωμένων Πολιτειών υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για την πρώην συνάθροιση των Επισκόπων, η οποία ήταν γνωστή ως SCOBA επί ημερών του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.

Στην Επισκοπική Συνέλευση συμμετέχουν όλοι οι Επίσκοποι των διαφόρων Εθνικών Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών, όπως Ρωσίας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Καρπαθορωσίας, Αλβανίας κ.λπ. και φυσικά όλοι οι Ιεράρχες της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυκας», όλοι εν συνόλω οι ιεράρχες ανέρχονται σε 53. Ανακοινώθηκε από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και μαρτυρείται από την ανάλογη φωτογραφία στη συνεδρίαση ότι συμμετείχαν τριάντα συνολικά ιεράρχες, η πλειάδα των οποίων είναι εκ της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Συγκεκριμένα, παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ως πρόεδρος, ο Μητροπολίτης Ατλάντας Αλέξιος ο μόνος και πάλι από την Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής, όπως συνέβη και με την Σύναξη των Ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου προ ημερών και άπαντες οι βοηθοί Επίσκοποι του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου.

Εκ των 34 εναπομεινάντων Ιεραρχών των λοιπών Ορθόδοξων Δικαιοδοσιών εμφανίσθηκαν μόνο οκτώ. Οι ιεράρχες συμμετείχαν σε Εσπερινό στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας του Λος Αντζελες και σε Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Σάββα της Ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας στην πόλη San Gabriel της Καλιφόρνιας. Στις Ακολουθίες προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος.

Στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε η εις Διάκονο χειροτονία του Νικολάου Αντον, αποφοίτου της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και διευθυντή διεκπεραίωσης της λειτουργίας της Επισκοπικής Συνέλευσης στο Γραφείο Διεκκλησιαστικών Σχέσεων στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής.

Στην ομιλία του στην Επισκοπική Συνέλευση ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος αναφέρθηκε στην ενότητα, ειπών ανάμεσα στα άλλα και τα εξής: «Κατ’ αρχάς και πρωτίστως ανάμεσα στις υψηλές προθέσεις της Συνέλευσής μας και όλων των Συνελεύσεων είναι η φανέρωση της ενότητάς μας ως Ορθόδοξης Εκκλησίας σ’ αυτή την περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».

Σε άλλο σημείο είπε, πως «γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορές ακόμα και σφάλματα στην Ορθόδοξη Εκκλησία μας παγκοσμίως. Ισως κανένα δεν είναι πιο πικρό και θλιβερό από εκείνα που έχουν εμφανιστεί γύρω από τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας. Η μη αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνιο από τις Δικαιοδοσίες που βρίσκονται σ’ αυτή την αίθουσα, εκτός από εκείνους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξακολουθεί να είναι πηγή διαμάχης και διαφωνίας».

Η Επισκοπική Συνέλευση ασχολήθηκε επίσης με θέματα και οργανισμούς κοινού ενδιαφέροντος και διακονιών όπως τα προγράμματα των Διεθνών Ορθόδοξων Χριστιανικών Φιλανθρωπιών γνωστές ως IOCC, το Ορθόδοξο Ιεραποστολικό Κέντρο OCMC, τη διακονία στις φυλακές OCPM, Ορθόδοξες Χριστιανικές Διακονίες OYM.

Επίσης, ασχολήθηκε με την Ακολουθία εισδοχής των προσήλυτων στην Ορθοδοξία. Τέλος, οι ιεράρχες εξέφρασαν την λύπη τους για την απουσία των ιεραρχών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και επανέλαβαν την πρόσκλησή τους να συμμετάσχουν σε μελλοντικές συνεδριάσεις της Συνέλευσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΤΑΤΕΝ ΑΪΛΑΝΤ. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το κοκτέιλ πάρτι της κοινότητας του Στάτεν Αϊλαντ για τη γιορτή του Αγ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ