x
 

Category

Χρυσά νομίσματα που πιθανότατα χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή μισθοφόρων βρέθηκαν σε αρχαία ελληνική πόλη στην Τουρκία

05 Αυγούστου 2024

ΑΓΚΥΡΑ. Βρισκόμαστε στα τέλη του πέμπτου αιώνα π.Χ. και ένας μισθοφόρος στρατιώτης γονατίζει στο ταπεινό κατάλυμά του, σκάβοντας μια τρύπα στο χωμάτινο δάπεδο. Τοποθετεί μέσα στην τρύπα μια μικρή κανάτα, που ονομάζεται όλπη, για να τη φυλάξει και την καλύπτει με χώμα. Στην όλπη είναι οι οικονομίες του – δεκάδες χρυσά νομίσματα, γνωστά ως δαρεικοί, το καθένα από τα οποία ισούται με τον μισθό ενός μήνα. Αλλά κάτι συμβαίνει στον στρατιώτη και δεν ανακτά ποτέ τον θησαυρό του, ο οποίος παραμένει ανεξιχνίαστος για τα επόμενα 2.400 χρόνια.

Σύμφωνα με τη «New York Times», αυτό είναι ένα από τα διάφορα σενάρια που προτείνει ο Κρίστοφερ Ράτε (Christopher Ratté), αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, για να εξηγήσει την κρυψώνα, την οποία ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα ανακάλυψαν πρόσφατα από τα ερείπια του Νοτίου, μιας αρχαίας πόλης-κράτους στη σημερινή Τουρκία. Ενώ έσκαβαν κάτω από την αυλή ενός σπιτιού που χρονολογείται στον τρίτο αιώνα π.Χ., οι ανασκαφείς βρήκαν τα απομεινάρια μιας προγενέστερης κατοικίας. «Τα νομίσματα ήταν θαμμένα σε μια γωνία του παλαιότερου κτιρίου», δήλωσε ο Δρ Ράτε.

Οι δαρεικοί (περσικά χρυσά νομίσματα) χρησιμοποιούνταν κυρίως για την πληρωμή στρατιωτών. Ο Αντριου Μέντοους (Andrew Meadows), αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος δεν συμμετείχε στο έργο, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κανέναν άλλο θησαυρό αυτού του τύπου που να έχει βρεθεί στη Μικρά Ασία. «Πρόκειται για ένα εύρημα υψίστης σημασίας», δήλωσε.

Ανασκαφές στο Notion πέρυσι. Κατά την ανασκαφή κάτω από την αυλή ενός σπιτιού που χρονολογείται στον τρίτο αιώνα π.Χ., οι ερευνητές βρήκαν τα λείψανα μιας παλαιότερης κατοικίας και μια κρύπτη θαμμένη εκεί. Πηγή: Notion Archaeological Project/University of Michigan

Ο αρχαιολογικός χώρος στο Νότιον εκτείνεται σε 80 στρέμματα στην κορυφή ενός ακρωτηρίου στη δυτική Ανατολία, μια συνοριακή περιοχή που χωρίζει την Ασία από την Ευρώπη. Πρόκειται για μία από τις ελληνόφωνες κοινότητες που εμφανίστηκαν στην περιοχή κατά τις αρχές της πρώτης χιλιετίας π.Χ., ίσως λόγω της μετανάστευσης από το Αιγαίο Πέλαγος.

Η Ανατολία είναι η γενέτειρα του πρώτου κρατικά εκδιδόμενου νομίσματος του δυτικού κόσμου, του στατήρα, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν ναυτικό λαό που ονομαζόταν Λυδοί.

Το 546 π.Χ., ολόκληρη η περιοχή, γνωστή ως Ιωνία, κατακτήθηκε από την Περσική Αυτοκρατορία των Αχαιμενιδών. Αν και ο Κροίσος ηττήθηκε στη μάχη από τον Κύρο τον Μέγα, το νομισματικό του σύστημα που βασιζόταν στον χρυσό έζησε. Οι Πέρσες συνέχισαν να κατασκευάζουν «Κροίσους» έως ότου εισήγαγαν το δικό τους διμεταλλικό νόμισμα, αποτελούμενο από ασημένια και χρυσά νομίσματα. Τα ασημένια νομίσματα ονομάζονταν σίγλοι (sigloi) και τα χρυσά ήταν δαρεικοί (darics) – ονομασία που προέρχεται είτε από τον Δαρείο Α΄, ο οποίος κυβέρνησε την Περσική Αυτοκρατορία από το 522 π.Χ. έως το 486 π.Χ., είτε από το dari-, τη ρίζα της αρχαίας περσικής λέξης για τον χρυσό.

Το 427 π.Χ., σύμφωνα με τον Ελληνα ιστορικό Θουκυδίδη, ένας Αθηναίος στρατηγός ονόματι Πάχης επιτέθηκε και σκότωσε ένα στράτευμα φιλοπερσικών μισθοφόρων στο Νότιον, αφού παρέσυρε τον διοικητή τους σε παγίδα. Οι Πέρσες εκδιώχθηκαν στη συνέχεια και το Νότιον αναδιοργανώθηκε υπό αθηναϊκή εποπτεία.

Ο Δρ Ράτε δήλωσε ότι ο χρυσός θησαυρός μπορεί να συνδέεται με τα γεγονότα του 427 π.Χ. ή αργότερα, με την εκκένωση του Νοτίου από τους Αθηναίους.

Πηγή: «The New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Στις 15 Οκτωβρίου οι ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς θα έχουν ανεπίσημο δείπνο στη Νέα Υόρκη παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

thumbnail image

Σχόλια

arrow

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Κύριο Άρθρο

Το φιάσκο των Γάλλων με τα μνημειώδη λάθη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, μας έφερε στο νου τους αγώνες του 2004, στην Αθήνα.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Πάνω από οκτακόσια παιδιά όλων των ηλικιών αμφοτέρων των φύλων από τις κοινότητες της Μητρόπολης Βοστώνης ανά τη Νέα Αγγλία, συμμετείχαν και εξακολουθούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα του Κατασκηνωτικού Κέντρου της Μητρόπολης Βοστώνης, το οποίο, ως γνωστόν, βρίσκεται στην πολίχνη Κοντούκουκ του Νιου Χαμσάιρ.

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΒΙΝΤΕΟ