x
 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Αρχιεπισκοπική εγκύκλιος για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την ευκαιρία της διπλής γιορτής του Ευαγγελισμού και της Ελληνικής Επανάστασης η οποία οδήγησε την Ελλάδα στην απελευθέρωση από τους Τούρκους, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος έστειλε εγκύκλιο στις κοινότητες.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής:

«Κατά τη σημερινή επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως και της εθνικής ανεξαρτησίας, όλοι οι Ελληνες στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στη Διασπορά εορτάζουμε την ελευθερία και αναλογιζόμαστε τις θυσίες που έγιναν για αυτή, έχοντας ως υπόδειγμα αληθινής ελευθερίας την Παναγία Θεοτόκο και αειπάρθενο Μαρία. Ψάλλουμε τον Ακάθιστο Υμνο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τιμώντας την, γιατί την 25η Μαρτίου δέχεται το χαρμόσυνο άγγελμα, τον ευαγγελισμό από τον αρχάγγελο για την ενανθρώπιση του Κυρίου, και την ίδια ημέρα πολλά χρόνια μετά, η ίδια Παναγία αναγεννάει το γένος μας με την παντοδύναμη μεσιτεία της.

Η Θεοτόκος είναι στην κυριολεξία ‘ο ασάλευτος πύργος’ και ‘το απόρθητο τείχος’! Απαρασάλευτη μεσίτρια στο θρόνο του Θεού, μεσιτεύοντας συνεχώς για τον λαό της, τον λαό της Εκκλησίας, τους πολίτες της βασιλείας των ουρανών. Είναι η εγγυήτρια της πίστης μας, διότι ο Θεός λαμβάνει από αυτή την ανθρώπινη φύση, για να καταστήσει τον άνθρωπο κατά χάριν Θεό, αποδεικνύοντας ότι καθένας από εμάς έχει το δικό του ρόλο στο έργο της σωτηρίας. Διά της Θεοτόκου γινόμαστε όμοιοι με τον Υιό του Θεού κατά την ανθρωπότητα, όπως ο Υιός είναι ομοούσιος με τον Πατέρα και το Αγιο Πνεύμα κατά τη θεότητα.

Αυτή η ελευθερία που εξασκεί η Θεοτόκος σχετίζεται με τους αγώνες για την ελευθερία του γένους μας και είναι αφορμή για εορτασμούς καθημερινά και όχι μόνο κατά την ημέρα της 25ης Μαρτίου. Ας κρατήσουμε τη μνήμη των αγωνιστών του εικοσιένα ζωντανή μέσα στην καρδιά μας κάθε στιγμή, γιατί το παράδειγμά τους είναι πάντοτε επίκαιρο. Οι αγώνες τους μας υπενθυμίζουν ότι το κόστος για την ελευθερία είναι βαρύ και χρειάζονται θυσίες τόσο για την κατάκτηση όσο και για τη διατήρηση της.

Ας ψάλουμε λοιπόν, αγαπητοί μου αδελφοί, ευχαριστηρίους ύμνους και ωδές πνευματικές προς τη Θεοτόκο, παρακαλώντας την να παραμείνει πάντοτε ‘ο ασάλευτος πύργος’ και ‘το απόρθητον τείχος’, προστατεύοντάς μας με αγάπη και πνευματική προστασία, και ας διαφυλάττουμε τις δημοκρατίες μας στην Ελλάδα, στην Κύπρο και παντού στη διασπορά, όπου ‘η εξουσία αντλείται από το λαό για το λαό’, γιατί έχουμε τη μεγάλη τιμή και την ευθύνη ώστε να παραμείνουμε αντάξιοι της ελευθερίας που μας χάρισαν οι ήρωες του 1821».

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της Συνόδου του Φαναρίου, η οποία συνήλθε στις 17 και 18 Μαΐου 2024 τέθηκε ακροθιγώς το θέμα της Ημιαυτόνομης Εκκλησίας της Κρήτης, η οποία με επιστολή της με ημερομηνία 23 Απριλίου 2024, την οποία αποκάλυψε ο «Εθνικός Κήρυκας», διεμήνυσε στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να μην αναμειγνύεται στις υποθέσεις τον Μονών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ