GR US

Διαλύστε το κι από την αρχή

Ευρωκίνηση

Πλέι-οφ για την ανάδειξη πρωταθλητή της Σούπερ Λίγκα.

Αλλο πάλι κι αυτό που βγήκε στη δημοσιότητα για τους διαιτητές του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας. Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν ο α’ βοηθός άλλαξε με τον βοηθό του VAR και δεν ενημερώθηκε κανείς, εκτός του αρχιδιαιτητή Μέλο Περέιρα που έδωσε το «οκ». Θα πει κανείς «και τι έγινε». Σωστό αλλά και αυτό δείχνει σε τι κατάσταση είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σε μία κατάσταση «κάνουμε ό,τι να είναι, χωρίς πλάνο και μέλλον». Και είναι ένα ακόμα λιθαράκι στη λίστα κάτω από τον τίτλο «Διαλύστε το και πάρτε το από την αρχή».

Στον τελικό Κυπέλλου είδαμε ένα αχανές, για ποδόσφαιρο γήπεδο, άδειο. Χωρίς θεατές, χωρίς παλμό, χωρίς συνθήματα, χωρίς οικογένειες, χωρίς τίποτα. Το μόνο που είχε ήταν «στρατό» που κατέβασαν οι δύο «Δικέφαλοι» για να δώσουν τις προσκλήσεις τους. ΠΑΟΚ και ΑΕΚ φώναζαν όλες τις ημέρες ότι θέλουν κόσμο και μόλις τους έδωσαν προσκλήσεις τις μοίρασαν σε «φουσκωτούς» για να κάνουν τσαμπουκάδες. Και χτυπιόντουσαν συνέχεια στα... επίσημα και μάλιστα χωρίς έλεος. Αυτοί είμαστε. Και αν του χρόνου δεν τους δώσουν ούτε προσκλήσεις θα φωνάζουν πάλι.

Μετά είχαμε την αναδιάρθρωση. Αλλο ρεζιλίκι κι εκεί. Ο υφυπουργός αποφάσισε την αναδιάρθρωση, αλλά δεν είναι σίγουρος αν θα συνεχιστεί. Δηλαδή μπορεί να εφαρμοστεί μία χρονιά και μετά να γυρίσουμε στα παλιά, ή στα πιο παλιά ή κανείς δεν ξέρει. «Παίζουν» με τις κατηγορίες και τις ομάδες χωρίς να έχουν πλάνο, χωρίς να ξέρουν γιατί το κάνουν, χωρίς στην ουσία να θέλουν να αναβαθμίσουν το ποδόσφαιρο, απλά και μόνο γιατί σκέφτηκαν ένα μοντέλο. Για τα γήπεδα που είναι χάλια, τα εισιτήρια, τη βία, τον κόσμο που δεν πάει στο γήπεδο, τον φόβο και άλλα πολλά δεν λέει τίποτα ο Υφυπουργός. Αλλά μόνο για την αναδιάρθρωση που στα δικά μου αυτιά έρχεται σαν «έναν τρόπο να μπερδέψουμε την κατάσταση για να μην χάσουμε ψηφοφόρους».

Στο μόνο που έχει δίκιο ο Υφυπουργός είναι ότι την ευθύνη των επεισοδίων την έχουν οι ομάδες. Βεβαίως και την έχουν οι ομάδες, γιατί ο πρόεδρος της κάθε ομάδας «χρησιμοποιεί» όπως τον συμφέρει τη δύναμη του λαού, αλλά πρέπει να περιμένει ότι θα τον «χρησιμοποιήσουν» και ίσως του ξεφύγει η κατάσταση και ο κόσμος κάνει ό,τι θέλει. Και όταν λέω «κόσμος» εννοώ κατά βάση τους οργανωμένους που μπορούν να παρασύρουν και τους υπόλοιπους. Εχουμε πολλά παραδείγματα και παλιά και τώρα, με πιο κλασικό αυτό του Παναθηναϊκού με Βαρδινογιάννη και πρόσφατα με Αλαφούζο.

Και πάμε στο -κατά τη γνώμη μου- χειρότερο όλων, που είναι η απουσία φιλάθλων από τα γήπεδα των αντιπάλων. Αυτό είναι απαράδεκτο και δεν συμβαίνει πουθενά στη γη. Και η Ελλάδα θεωρείται μία φιλόξενη χώρα, με έντονο το αίσθημα της φιλοξενίας στους ξένους... Σε όλα τα γήπεδα του κόσμου ο γηπεδούχος όχι μόνο δίνει εξέδρα στον φιλοξενούμενο, αλλά είναι υπεύθυνος για την ασφάλειά του. Και στην Ελλάδα απαγορεύονται οι μετακινήσεις των οπαδών. Αλλά κι εδώ έχουμε το γελοίο του πράγματος. Απαγορεύονται οι μετακινήσεις αλλά όταν βλέπουμε π.χ. οπαδούς του ΠΑΟΚ σε γήπεδα της Λιβαδειάς, της Τρίπολης, των Ιωαννίνων... οι φορείς σφυρίζουν αδιάφορα... «Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο του... ελληνικού ποδοσφαίρου», όπως θα λέγαμε παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Σέξπιρ στον Αμλετ...