GR US

Η ώρα της Πολιτείας...

Ευρωκίνηση

Οι παίκτες του Ολυμπιακού αποχώρησαν από το ΟΑΚΑ. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση.

Το σημείο... μηδέν για το ελληνικό μπάσκετ πλησιάζει ολοταχώς καθώς την Κυριακή 17 Μαρτίου είναι προγραμματισμένο το παιχνίδι στο ΣΕΦ μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, ένα παιχνίδι το οποίο οι «ερυθρόλευκοι» έχουν διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να κατέβουν να αγωνισθούν αν η ΕΟΚ/ΚΕΔ δεν ορίσει ξένους διαιτητές.

Το πως φτάσαμε ως εδώ είναι λίγο - πολύ γνωστό και ως εκ τούτο το ζητούμενο είναι τι γίνεται από δω και πέρα, ειδικά από τη στιγμή που καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές και ειδικά ο Ολυμπιακός, δεν κάνει πίσω. Ολοι συνεχίζουν να ρίχνουν διαρκώς λάδι στη... φωτιά που φουντώνει περισσότερο μέρα με τη μέρα, απειλώντας να διαλύσει το οικοδόμημα του ελληνικού μπάσκετ και να προκαλέσει ενδεχομένως σημαντικές παρενέργειες και σε άλλα κομμάτια του ελληνικού επαγγελματικού αθλητισμού.

Το τελευταίο επεισόδιο σ’ αυτή την πρωτοφανή κόντρα που ζει το ελληνικό μπάσκετ ήρθε να προστεθεί από την Ομοσπονδία Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδος, (ΟΔΚΕ) που ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή της το βράδυ της Τετάρτης ότι τα μέλη της δεν πρόκειται να σφυρίξουν σε κανένα αγώνα μπάσκετ στην Ελλάδα αν κληθούν ξένοι διαιτητές στο ντέρμπι των «αιωνίων».

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τις πιθανές συνέπειες που θα έχει για τον Ολυμπιακό το ενδεχόμενο να μην αγωνισθεί κόντρα στον Παναθηναϊκό -οι Πειραιώτες απειλούνται με διαγραφή για έναν χρόνο από τα μητρώα της ΕΟΚ και στέρηση δικαιώματος να παίζουν στις εθνικές κατηγορίες και για να επιστρέψουν θα πρέπει να κάνουν νέα εγγραφή στα μητρώα και να τοποθετηθούν στην κατώτερη κατηγορία- γίνεται εύκολα αντιληπτό σε πόσο οριακό σημείο έχουν φτάσει τα πράγματα και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος το ελληνικό μπάσκετ να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Θα πατήσει ο Ολυμπιακός το... κουμπί και θα τα τινάξει όλα στον αέρα ή θα βάλει νερό στο κρασί της η ΕΟΚ/ΚΕΔ που ωστόσο είναι κι αυτή αρνητική στην κλήτευση ξένων διαιτητών, ώστε να υπάρξει εκτόνωση της πρωτοφανούς κρίσης και να αναζητηθεί στο άμεσο μέλλον μια μόνιμη λύση στο θέμα της διαιτησίας; Και ποια θα είναι η αντίδραση του Παναθηναϊκού ή των Ελλήνων διαιτητών σε περίπτωση που γίνει δεκτό του αίτημα των «ερυθρολεύκων»;

Κανείς δεν μπορεί να δώσει μια σαφή και ξεκάθαρη απάντηση και γι’ αυτό το να χαθεί παντελώς ο έλεγχος, είναι ένα υπαρκτό σενάριο που τρομάζει όλους όσους σχετίζονται με το ελληνικό μπάσκετ. Κάπου εδώ όμως μπαίνει και ο ρόλος της Πολιτείας που θα πρέπει να παρέμβει και να προσπαθήσει να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα πριν είναι πολύ αργά.

Κανέναν δεν συμφέρει να... εξαφανιστεί από το ελληνικό μπάσκετ ο Ολυμπιακός -ούτε καν τους ανταγωνιστές του στο πρωτάθλημα- και ως εκ τούτου η άρση το αδιεξόδου κρίνεται επιβεβλημένη. Το Υπουργείο Αθλητισμού είναι σε θέση έστω την ύστατη ώρα να αμβλύνει τις αντιθέσεις ώστε να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί το φετινό πρωτάθλημα μπάσκετ.

Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε μπροστά σε κοσμογονικές αλλαγές στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ με την δημιουργία μιας κλειστής Λίγκας στα πρότυπα του NBA, οπότε κανείς δεν μπορεί να... ανακόψει τις δρομολογημένες εξελίξεις. Ο χρόνος θα δείξει προς τα που πάει το πράγμα...