GR US

Ο ύπουλος ρόλος και το «δούλεμα» των Ρώσων

Αssociated Press

Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα εγκαίνια της κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας, στο Ακιουγιου (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Ανέκαθεν οι Ρώσοι ακολουθούσαν μια ύπουλη πολιτική για τα εθνικά μας συμφέροντα. Και ειδικά στο ζήτημα της Κύπρου στην πιο κρίσιμη ώρα, κατά την τουρκική εισβολή του 1974, προτίμησαν να παραμείνουν επιτήδεια ουδέτεροι. Οι «θέσεις αρχών» που συχνά-πυκνά επικαλούνται πάνε περίπατο όταν δεν ταυτίζονται με τα συμφέροντά τους.

Αφορμή γι’ αυτό το σχόλιο μου έδωσε η ανάγνωση δηλώσεων του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο Στανισλάβ Οσάτσι, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι αυτή τη στιγμή η Ρωσία μπαίνει στο στάδιο των «ομαλών σχέσεων» με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν επηρεάζει καθόλου τις σχέσεις της με την Κύπρο και τις θέσεις της στο Κυπριακό!

Ο κ. Οσάτσι είχε κληθεί να σχολιάσει τις σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία, με αφορμή τη συμφωνία πώλησης των πυραύλων S-400 και την τελετή θεμελίωσης του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού. Αναφερόμενος στη συμφωνία πώλησης των πυραύλων S-400 στην Τουρκία, o Ρώσος Πρέσβης είπε πως είναι απλά μια εμπορική συμφωνία!

«Εμείς απλά τα πωλούμε αυτά και παίρνουμε τα χρήματα γι αυτά τα συστήματα» εξήγησε. Ετσι απλά… Αναφορικά με το πυρηνικό εργοστάσιο που θα κατασκευάσουν οι Ρώσοι στην Τουρκία καθιστώντας την σταδιακά σε πυρηνική δύναμη, είναι περιττό να πούμε πως ο κ. Οσάτσι διαβεβαίωσε πως δεν… συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας. Το θέμα δεν πρέπει να προβληματίζει, είπε, καθώς θα  χρησιμοποιηθεί η τελευταία τεχνολογία, υποστηρίζοντας πως στη Ρωσία λειτουργούν πολλοί πυρηνικοί σταθμοί. Θυμήθηκε επίσης ότι η… Γαλλία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο σε πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτά σήμερα. Πριν από δύο περίπου χρόνια όταν οι Τούρκοι κατέρριπταν το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος στη Συρία, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών η κ. Ζαχάροβα, μιλούσε για την τουρκική κατοχή στην Κύπρο, επικρίνοντας τους εισβολείς και κατακτητές του νησιού. Πολύ γρήγορα, ωστόσο, ξέχασε την τουρκική κατοχή. Όταν ρωτήθηκε πρόσφατα για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ κράτησε αποστάσεις, περιοριζόμενη να δηλώσει πως είναι ένα θέμα που πρέπει να επιλύσουν οι ενδιαφερόμενες πλευρές και πως οι υδρογονάνθρακες ανήκουν σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό και πρέπει να διαμοιραστούν δίκαια.

Και δεν το είπε αυτό μόνο γιατί υπήρξε η αναβάθμιση στις σχέσεις της Μόσχας με την Αγκυρα και προσδοκούσαν σε αποκόμιση οικονομικού κέρδους από την πώληση των S-400 και την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου. Το ανέφερε γιατί δεν συμφέρει στην Ρωσία να καταστεί η Κύπρος ενεργειακή δύναμη, σταματώντας τα ρωσικά μονοπώλια στις πωλήσεις φυσικού αερίου.

Τα στυγνά συμφέροντα, λοιπόν, υπεράνω όλων. Και καλά κάνουν αυτοί που πιστεύουν στα παραμύθια με το «ορθόδοξο ξανθό γένος» που θα μας λυτρώσει, να αναθεωρήσουν…