GR US

Η Εξόδιος Ακολουθία του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού

Ευρωκίνηση

Ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Στυλιανός. Φωτογραφία: Eurokinissi/Χρήστος Μπόνης

Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού θα τελεστεί το Σάββατο 30 Μαρτίου, στις 11:30 π.μ., στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Σίδνεϊ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε ο Επίσκοπος Απολλωνιάδος Σεραφείμ, πρωτοσυγκελλεύων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, το σκήνωμα του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού θα αφιχθεί στον Καθεδρικό Ναό την Παρασκευή, στις 4 το απόγευμα.

Στις 5 θα τελεστεί Νεκρώσιμο Τρισάγιο και θα αρχίσει η ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου. Στις 7 θα γίνει η Ακολουθία των Χαιρετισμών, ενώ ο ναός θα παραμείνει ανοικτός ολονυκτίως και θα αναγιγνώσκεται το Ιερό Ευαγγέλιο. Το πρωί του Σαββάτου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία η Εξόδιος Ακολουθία, στην οποία θα προστεί ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Μητροπολίτης Βρυούλων Παντελεήμων, ο οποίος είχε υπηρετήσει στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας ως Βοηθός Επίσκοπος με τον τίτλο Θεουπόλεως.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος σε δήλωσή του για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Στυλιανού είπε τα εξής: «Πληροφορήθηκα με ιδιαίτερη συγκίνηση την εκδημία του μακαριστού εν Χριστώ αδελφού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού, τον οποίον εγνώριζα από πολλών ετών και μας συνέδεε μία ειλικρινής αδελφική σχέση. Επρόκειτο για έναν ιδιαίτερα χαρισματικό Ιεράρχη, δεινό θεολόγο, πολυγραφότατο επιστήμονα, ρηξικέλευθο ποιμένα, τολμηρό οιακοστρόφο της Εκκλησίας της Αυστραλίας.

»Ηταν μία προσωπικότητα οικουμενικής εμβέλειας και παγκοσμίου κύρους. Μία παρουσία πολλαπλώς ωφέλιμη για όλο τον Ορθόδοξο και όχι μόνο κόσμο. Η απώλειά του είναι ιδιαίτερα σημαντική και ο χρόνος θα δώσει δυνατότητες να αποτιμηθεί έτι περισσότερο το σπουδαίο του έργο και η συμβολή του στη ζωή της Εκκλησίας μας. Εκφράζω τα καρδιακά μου συλλυπητήρια στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο και στον Ιερό Κλήρο και στο ευσεβές πλήρωμα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας».

Η Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης σε ανακοινωθέν της τονίζει πως «ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Στυλιανός, ο οποίος διεποίμανε υποδειγματικά την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας για περισσότερα από σαράντα χρόνια, υπήρξε κατά κοινή ομολογία Εκκλησιαστικός Ανδρας μεγάλου πνευματικού διαμετρήματος.

Αναδείχθηκε δεινός στη Θεολογία, τα Γράμματα, τη συγγραφή και την ποίηση, ίδρυσε τη Θεολογική Σχολή του Αγίου Ανδρέου στο Σίδνεϊ, κατέλιπε μεγάλο ποιμαντικό, διοικητικό και κοινωνικό έργο και ανόρθωσε εκκλησιαστικά την πέμπτη Ηπειρο, μέσα σε δύσκολες περιστάσεις και συνθήκες, κατά το διάστημα της μακράς Αρχιεπισκοπικής του διακονίας.

Η Εκκλησία της Κρήτης καυχάται διότι η Μεγαλόνησος Κρήτη γέννησε και ανέθρεψε τον αοίδιμο Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό, ο οποίος προσέφερε τα πολλά χαρίσματα και τις αρετές του, για το καλό της Μητέρας Εκκλησίας, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας καθώς και ευρύτερα στο διάλογο μεταξύ των Χριστιανών».

Επίσης, η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου εξέδωσε το ακόλουθο ανακοινωθέν: «Η ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου με βαθύτατη θλίψη αγγέλλει στο πλήρωμά της την προς Κύριον εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κυρού Στυλιανού, του Ρεθυμνίου, και κάνει γνωστό ότι, κατόπιν αποφάσεως του Επισκόπου μας, θα τελεσθούν:

α) Αρχιερατικό Τρισάγιο στην ενορία Αδελε, την Παρασκευή 29η Μαρτίου 2019, μετά το πέρας της Ακολουθίας των Γ Χαιρετισμών.

β) Αρχιερατικό Τρισάγιο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου της πόλεως Ρεθύμνης, το Σάββατο 30η Μαρτίου 2019 και ώρα 11:30 π.μ., ημέρα και ώρα της Εξοδίου Ακολουθίας του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου.

Μέχρι και την ημέρα αυτή οι σημαίες των Ιερών Ενοριακών Ναών της πόλεως Ρεθύμνης θα κυματίζουν μεσίστιες και κατά την ώρα του Τρισαγίου οι κώδωνες θα κρούσουν πένθιμα. Θα ανοιχθεί δε Βιβλίο Συλλυπητηρίων Ευχών, το οποίο θα κατατεθεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.

γ) Τρισάγια, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 31ης Μαρτίου 2019, σε όλους τους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ας έχομε πάντοτε την Ευχή και την Ευλογία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού, του μεγάλου αυτού εκκλησιαστικού άνδρα, ο οποίος αποτελεί καύχημα του τόπου και της Εκκλησίας μας, συνοδοιπόρους στον πνευματικό αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής της ζωής μας, που έχει σκοπό τον προσωπικό μας αγιασμό».