GR US

Λιτανεία της θαυματουργού εικόνας της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου (βίντεο)

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Εκατοντάδες ομογενείς από τη Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, όπως και από άλλες περιοχές, όπως το Μέριλαντ, προσήλθαν για τη λιτανεία της θαυματουργού εικόνας της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Κυριακής 28 Ιουλίου, αμέσως μετά την αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στην Ιερά Μονή στην Αστόρια, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου.

Για μια ακόμη χρονιά, οι πιστοί αψήφησαν τις υψηλές θερμοκρασίες και το γεγονός ότι επρόκειτο για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, στεκόμενοι υπομονετικά εντός κι εκτός Ιερού Ναού, αναμένοντας την περιφορά της εικόνας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, διάβασε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και παραβρέθηκε, για πρώτη φορά ως Αρχιεπίσκοπος, σε μια από τις κορυφαίες γιορτές της Ελληνορθόδοξης κοινότητας στη Νέα Υόρκη.

Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο συμμετείχε, μεταξύ άλλων, ο Επίσκοπος Ευκαρπίας και ιερατικός προϊστάμενος, π. Ιερόθεος Ζαχαρής, όπως και οι π. Απόστολος Μανωλούδης, π. Νικόλαος Γουρδούπης, π. Νικόλαος Καλαφάτης, π. Μελέτιος Μπουγάς και π. Ιερόθεος Μαρκόπουλος.

Η πομπή ξεκίνησε από τον Ιερά Μονή της Αγίας Ειρήνης, στην 36η οδό, κατευθύνθηκε προς την 33η οδό και στην συνέχεια έστριψε προς την Λεωφόρο Ντίτμαρς, για να κάνει τον κύκλο και να επιστρέψει, μέσω της 33ης, στην 23η Λεωφόρο, ολοκληρώνοντας το τελετουργικό.

Με τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Κυριακής, έκλεισε και το τετραήμερο εορταστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Αγίας Ειρήνης, που είχε το πλεονέκτημα των ιδανικών καιρικών συνθηκών, καθώς καμία ημέρα δεν σημαδεύτηκε από κάποια καλοκαιρινή βροχόπτωση, που θα αποτελούσε αποτρεπτικό παράγοντα για το κοινό.

«Είναι γεγονός ότι το προσκύνημα της Αγίας Ειρήνης εδώ στην Αστόρια, είναι ένα προσκύνημα το οποίο προσελκύει πάρα πολύ κόσμο, χιλιάδες κόσμο, όλο τον χρόνο. Δεν είναι μόνο Ελληνες και Ελληνορθόδοξοι, αλλά και από άλλα δόγματα, με αποκορύφωμα την ημέρα αυτή, την οποία λάμπρυνε με την παρουσία του ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείο. Υπήρχε μεγάλη κατάνυξη και συγκίνηση, ενώ ήρθαν λεωφορεία και από άλλες περιοχές», ανέφερε στον «Ε.Κ.» ο π. Γεράσιμος Μπάλας.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη.

Θερμά λόγια για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο

Στον μεγάλο Αρχιερατικό Εσπερινό του Σαββάτου, στον οποίο επίσης προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, υπήρξε θερμή υποδοχή αλλά και εγκωμιαστικά λόγια, από πλευράς του Επισκόπου Ευκαρπίας, π. Ιεροθέου Ζαχαρή.

Ο κ. Ιερόθεος τόνισε ότι ο κ. Ελπιδοφόρος είναι «διακεκριμένος Ιεράρχης της Μεγάλης Εκκλησίας», αναφερόμενος στις καίριες θέσεις από τις οποίες έχει υπηρετήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, κατά το πρόσφατο παρελθόν.

«Με την αναγγελία της εκλογής σας, οι καρδιές όλων κυριεύθηκαν από χαρά και ελπιδοφόρο ευφροσύνη. Είστε διακεκριμένος ιεράρχης της μεγάλης Εκκλησίας, η Ιερά Σύνοδος σας εμπιστεύτηκε το πηδάλιο του σκάφους μιας από τις πιο αξιόλογες επαρχίες του θρόνου. Η έως τώρα διακονία σας εγγυάται την περαιτέρω ποιμαντορία σας. Σας γνώρισα στο Πατριαρχείο όταν ήσασταν διάκονος και υπογραμματέας της Ιεράς Συνόδου. Στην συνέχεια γίνατε Αρχιγραμματέας και, αργότερα, Μητροπολίτης της ιστορικής Μητροπόλεως Προύσσης στη Μικρά Ασία, καθώς και ηγούμενος και σχολάρχης της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, για την οποία ευχόμαστε σύντομα να ανοίξει τις πύλες της», είπε ο κ. Ιερόθεος, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, στη δική του ομιλία, μετέφερε τα συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

«Είναι μεγάλη συγκίνησή μου που είμαι μαζί σας. Δεν είναι η πρώτη φορά που έρχομαι εδώ σε αυτό το ωραίο μοναστήρι. Εχω έρθει κι άλλες φορές. Ως διάκονος έχω έρθει, ως Αρχιερέας και σήμερα με αξιώνει ο Θεός να έρθω ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη μας. Θα ήθελα να εκφράσω εκ μέρους του Οικουμενικού μας Πατριάρχου την ευαρέσκεια, τον έπαινο και τα συγχαρητήρια, κατ’ αρχήν, στον Ηγούμενό σας, τον Αγιο Ευκαρπίας, για το θεάρεστο και σπουδαίο έργο που επιτελεί, την αδερφότητα που είναι γύρω από αυτόν αλλά κι εσάς που τον στηρίζετε», είπε ο κ. Ελπιδοφόρος.

Το «παρών» στον Εσπερινό είχε δώσει και η πρόξενος, Λάνα Ζωχιού.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος.

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος.

Εθνικός Κήρυξ

Η Λιτανεία στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Η Λιτανεία στην Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος.

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος.

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Χριστόδουλος Αθανασάτος.