GR US

Με τη σκέψη στους πληγέντες από τις πυρκαγιές εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στο Σύδνεϋ

Εθνικός Κήρυξ Archive

Εκατό και πλέον Ελληνοαυστραλοί Ορθόδοξοι βούτηξαν στα νερά του Yarra Bay στο Σύδνεϋ για να πιάσουν τον τίμιο σταυρό την Κυριακή 12 Ιανουαρίου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

ΣΙΔΝΕΙ. Χιλιάδες ομογενείς και όχι μόνο συνέρρευσαν την Κυριακή 12 Ιανουαρίου, στην παραθαλάσσια τοποθεσία Yarra Bay (Γιάρα Μπέι) του Σίδνεϊ, για να λάβουν μέρος στον κοινό εορτασμό των Θεοφανείων, ο οποίος πραγματοποιήθηκε για 28η χρονιά με τη συμμετοχή όλων των Ενοριών - Κοινοτήτων της αυστραλιανής πρωτεύουσας.

Ο εορτασμός ξεκίνησε με την τελετή καθαγιασμού των υδάτων και καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού, της οποίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, πλαισιωμένος από τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μελόης κ. Αιμιλιανό, και από πλειάδα ιερέων από τις ενορίες του Σίδνεϊ. Ακολούθησε εορταστικό πρόγραμμα, το οποίο περιλάμβανε ζωντανή ελληνική μουσική, επιδείξεις παραδοσιακών χορών από το Λύκειο Ελληνίδων και από άλλα χορευτικά συγκροτήματα της παροικίας, καθώς και εκλεκτά εδέσματα.

Παρευρέθηκε μεταξύ των άλλων η αρχηγός του Εργατικού Κόμματος στη Νέα Νότια Ουαλία, κ. Jodi McKay (Τζόντι Μακέι), πολιτειακοί βουλευτές και δημοτικοί σύμβουλοι από Δήμους του Σίδνεϊ, η ύπατη αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία, Μάρθα Μαυρομάτη, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, Χρήστος Καρράς, με την σύζυγό του, Εμπορική Ακόλουθο, Κάτια Γκίκιζα, και ο πρόεδρος της Διακοινοτικής Επιτροπής, Κοσμάς Δημητρίου.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος ευλογεί τα ύδατα στο Yarra Bay του Σύδνεϋ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ.

Ο άστατος καιρός και η ασθενής βροχόπτωση που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, κάθε άλλο παρά ενόχλησαν τους συμμετέχοντες. Αντίθετα, η βροχή χαρακτηρίστηκε καλοδεχούμενη, καθώς η σκέψη όλων βρισκόταν στους πληγέντες από τις καταστρεπτικές πυρκαγιές και στον τιτάνιο αγώνα που δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεσή τους. Μάλιστα, μετά από προτροπή του Σεβασμιωτάτου κ. Μακαρίου, όλοι μαζί οι παρευρισκόμενοι στην εορταστική εκδήλωση στάθηκαν κάτω από τη βροχή και ένωσαν τις προσευχές τους, παρακαλώντας τον Θεό να ελευθερώσει περισσότερες βροχές για να λήξει το συντομότερο δυνατό η πύρινη κόλαση που μαίνεται στην Αυστραλία.

Νωρίτερα, μη πτοούμενοι από την αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, περίπου 100 πιστοί, όλων των ηλικιών, βούτηξαν στη θάλασσα για να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό. Εκείνος που κατάφερε να πιάσει πρώτος τον Σταυρό ήταν ο 27χρονος Αναστάσιος Μπακούλης, από την ενορία του Αγίου Γερασίμου, στο Leichhardt. «Δεν είσαι τυχερός, είσαι ευλογημένος», του επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος κατά τη σύντομη συνομιλία που είχε μαζί του, και του προσέφερε ως ευλογία και ανάμνηση έναν επιστήθιο σταυρό.

Cameras

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος ευλογεί τα ύδατα στο Yarra Bay του Σύδνεϋ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ.

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε έναν - έναν όλους τους κολυμβητές, ενώ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε, εστίασε αρχικά στο νόημα της τελετής καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού. Οπως εξήγησε, δεν πρόκειται απλώς για ένα συμβολικό γεγονός ή για μια παράδοση που ακολουθούταν στα χωριά στην Ελλάδα και επαναλαμβάνεται στην Αυστραλία. Αποτελεί μία προτροπή προς όλους τους χριστιανούς, επισήμανε, για να κάνουν ουσιαστικές αλλαγές στη ζωή τους και να αναζητούν βαθύτερα έναν τρόπο ζωής που θα έχει ως πρότυπο τον Χριστό, θα προσελκύει τη χάρη του Θεού και θα τους επιτρέψει να ξεπεράσουν το θάνατο και να ζήσουν αιώνια.

Από την ομιλία του Αρχιεπισκόπου δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η αναφορά στην ανθρώπινη και οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί στην Αυστραλία, εξαιτίας των συνεχιζόμενων πυρκαγιών. Εξάλλου, ο φετινός κοινός εορτασμός των Θεοφανείων είχε αποκτήσει και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, αφού κατά τη διάρκεια της εορταστικής εκδήλωσης συγκεντρώνονταν χρήματα υπέρ των πληγέντων από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Νεολαίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Ο Σεβασμιώτατος κ. Μακάριος, αφού εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την ήδη συγκινητική ανταπόκριση του κόσμου στην πρωτοβουλία στήριξης των πληγέντων, που έχει ξεκινήσει η Αρχιεπισκοπή, υπογράμμισε την ανάγκη να έχει συνέχεια η θεάρεστη αυτή προσπάθεια και απηύθυνε έκκληση για ακόμα μεγαλύτερη προσφορά.