GR US

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στο Φανάρι για την απόρριψη της εκλογής Μητροπολίτη Σικάγου

Εθνικός Κήρυξ Archive

Η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, προεδρευομένη υπό του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής Δημητρίου. Φωτογραφία αρχείου: Αρχιεπισκοπή Αμερικής/Δημήτριος Πανάγος.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, συνήλθε σε σύσκεψη την Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017 στη Νέα Υόρκη υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Γέροντος Αμερικής κ. Δημητρίου και σε μια πρωτόγνωρη κίνησή της αποφάσισε όπως αντιπροσωπεία της υπό τον Αρχιεπίσκοπο επισκεφθεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο στο Φανάρι, με την ελπίδα να ανατρέψουν την απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου που απέρριψε την εκλογή του Επισκόπου Ζήλων κ. Σεβαστιανού στη Μητρόπολη Σικάγου.

Τονίζεται ότι στη σύσκεψη παρευρέθηκαν όλοι οι Συνοδικοί αρχιερείς εκτός από τον Ντένβερ κ. Ησαΐα. Επίσης, δεν ήταν παρών ο Επίσκοπος Ζήλων κ. Σεβαστιανός για τον οποίον όλοι εκφράστηκαν με συμπάθεια.

Σημειώνεται ότι δεν κατάρτισαν και δεν εμπλούτισαν εκ νέου τον Κατάλογο των Υποψηφίων προς αρχιερατεία, όπως τους είχε υποδειχθεί με επιστολή-απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις 13 Ιουλίου του 2017, με ονόματα και άλλων Αρχιμανδριτών και ιεραρχών οι οποίοι αυτή τη στιγμή υπηρετούν σε Μητροπόλεις εκτός Αμερικής, αλλά ως ιερείς θήτευσαν σε κοινότητες της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, με το αιτιολογικό ότι χρειάζονται διευκρινίσεις από το Πατριαρχείο.

Το θέμα περιπλέχτηκε όταν ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος, επέμενε να συμπεριληφθούν στον Κατάλογο ο προσφάτως χειροτονηθείς Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Βρέιμ, Διευθυντής του Τμήματος Κατηχητικής Παιδείας και ο Αρχιμανδρίτης Μάξιμος Κώνστας, επίσης νεοχειροτονηθείς.

Ο τελευταίος πήγε στο Αγιο Ορος έγινε καλόγηρος στο Μοναστήρι Σίμωνος Πέτρας, από το οποίο όμως έφυγε, και ερχόμενος στην Αμερική ο Αρχιεπίσκοπος τον ενέταξε στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τον χειροτόνησε σε ιερέα. Στην πρόταση του Μητροπολίτη κ. Γεράσιμου υπήρξε αντίδραση και ιδιαίτερα από τον Μητροπολίτη Ατλάντας κ. Αλέξιο.

Η σύσκεψη έγινε σχετικά σε ήρεμο κλίμα, αν και στην αρχή υπήρξαν κάποιες φωνές δυσφορίας και διαμαρτυρίας εναντίον της Πατριαρχικής απόφασης, αλλά στη συνέχεια ηρέμησαν.

Ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ κ. Σάββας είπε στη σύσκεψη λεπτομερώς τα λεχθέντα και διαμειφθέντα στο Πατριαρχείο καθότι είναι και μέλος της Συνόδου του Φαναρίου αυτή την εποχή και ήταν ο μόνος που διαφώνησε με την απόφαση του Φαναρίου.

Δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία μεταξύ Αρχιεπισκοπής και Πατριαρχείου κατά την εβδομάδα που πέρασε από 13 μέχρι 20 Ιουλίου.

Τώρα θα σταλεί επιστολή στον Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο με την οποία θα ζητούν ακρόαση, ώστε να μεταβεί επί τόπου ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος με αντιπροσωπεία Μητροπολιτών, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα που ανέκυψε με την ακύρωση της εκλογής για τη Μητρόπολη Σικάγου, αλλά και άλλων σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν την Αρχιεπισκοπή Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων και των οικονομικών τα οποία εμφανίζουν ελλείμματα εκατομμυρίων δολαρίων. Ο ετήσιος προϋπολογισμός της Αρχιεπισκοπής ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια δολάρια.

Δεν αποφασίσθηκε ποιοι Μητροπολίτες θα μεταβούν στο Φανάρι με τον Αρχιεπίσκοπο σε περίπτωση που ο Πατριάρχης τους δεχθεί σε ακρόαση, ενώ όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε.Κ.» καταβάλλονται προσπάθειες εκατέρωθεν να πέσουν οι τόνοι και να εφαρμοστεί το γνωστό «ούτε γάτα ούτε ζημιά».

Στη σύσκεψη έγινε αναφορά στα δημοσιεύματα του «Ε.Κ.» και στην ανάλυση της 10ης Ιουλίου 2017 την οποία ανέγνωσε ο Πατριάρχης στη Σύσκεψη της Ιεραρχίας του Θρόνου την Τετάρτη 12 Ιουλίου. Ωστόσο, γνώστες των εκκλησιαστικών πραγμάτων δεν απέκλειαν και το ενδεχόμενο εξελίξεων ιστορικού μεγέθους εν ευθέτω χρόνω.