GR US

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος μιλά στον «Ε.Κ.» για Μ. Σύνοδο, Ομογένεια, νέα μετανάστευση

Εθνικός Κήρυξ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος ο οποίος συμμετέχει ως μέλος της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μεγάλη Σύνοδο, σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» είπε ότι οι εντυπώσεις του «είναι πολύ θετικές».

Τόνισε ότι «για μένα που ζω 56 χρόνια στη Γερμανία έχω πείρα των εκεί πραγμάτων και κυρίως των εκκλησιαστικών αλλά και γενικότερα της Ευρώπης, πρέπει να σας πω ότι είναι ένα ιστορικό γεγονός το οποίο πρέπει να πετύχει και θα πετύχει».

Τόνισε ότι «χρειαζόταν μία τέτοια Σύνοδος για την Ορθοδοξία διότι τόσα χρόνια ζούμε δυστυχώς απομονωμένοι. Θυμάμαι στη Γερμανία ως ιερεύς και κατόπιν ως βοηθός Επίσκοπος και από το 1980 Μητροπολίτης, ότι ζούσαμε δίπλα ο Ορθόδοξος Σέρβος, ο Ρουμάνος, ο Γεωργιανός και σχεδόν δεν βλεπόμαστε, σαν να είμαστε ξένοι, σαν να είμαστε άλλη Εκκλησία» και υπογράμμισε «μία είναι η Ορθοδοξία».

augoustinos 1

Ο Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος γεννήθηκε στο χωριό Βουκολιές Χανίων Κρήτης κάπου δέκα χιλιόμετρα μακριά από το Κολυμπάρι όπου γίνεται η Σύνοδος κι όπως είπε «αισθάνομαι ξεχωριστή τιμή και συγκίνηση».

Ο Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος πριν μερικές μέρες έκανε μία δυναμική δήλωση εναντίον του εθνοφυλετισμού την οποία δημοσίευσε ατόφια ο «Εθνικός Κήρυξ». Εξήγησε πως προέβη στη δήλωση αυτή «διότι στη Γερμανία ζω πολλές φορές πράγματα τα οποία θα έπρεπε να είναι προ πολλού ξεπερασμένα» και τόνισε πως «είναι αυτά που ζούσα και επί κομμουνισμού και μετά τον κομμουνισμό, τα ίδια πράγματα κι αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω».

Στην ερώτηση τι προσδοκά από αυτή τη Σύνοδο, είπε: «κατ’ αρχήν να υπάρξει ενότητα» και συμπλήρωσε «ξέρετε από την Αμερική που ζείτε, αλλά κι εμείς στη Γερμανία ότι η ενότητα είναι το Αλφα και το Ωμέγα».

augoustinos 5

Τόνισε πως «δεν σε παίρνει κανείς στα σοβαρά όταν είσαι ένα κομμάτι κι όχι το όλον. Αυτό πρέπει να θέλουμε όλοι μας και νομίζω ότι θα το πετύχουμε διότι απ’ ό,τι βλέπω εδώ -πολλούς από τους αδελφούς δεν τους ήξερα- έχομε πολύ καλούς Επισκόπους, Μητροπολίτες και Αρχιεπισκόπους, άριστους Θεολόγους και προπαντός έχομε έναν Οικουμενικό Πατριάρχη τον οποίον εγώ θαυμάζω από παιδί διότι είμαστε φίλοι στη Σχολή της Χάλκης ως παιδιά».

Αναφορικά με τα θέματα, είπε: «να περάσουν, να υπάρξουν αντιρρήσεις, είναι καλές οι αντιρρήσεις, δεν υπάρχει δημοκρατία όταν δεν υπάρχουν διαφορές, αλλά να υπάρχουν όμορφα, Ορθόδοξα, χωρίς καυγάδες, χωρίς φωνές, χωρίς θα έλεγα κατηγορίες, όλοι στο ίδιο πλοίο».

Πιστεύει ότι «θα ήταν πολύ καλό η Σύνοδος να συγκαλείται είτε ανά πενταετία, ή δεκαετία ή κάθε δέκα πέντε χρόνια» και πρόσθεσε πως «στην εποχή μας δεν μπορούμε να αγνοούμε τον κόσμο στον οποίον ζούμε, πρέπει να μιλήσουμε στον άνθρωπο στη γλώσσα της εποχής μας, να βοηθήσουμε να βγει από αυτή την κρίση που περνά η ανθρωπότητα και η οποία δεν είναι μόνο οικονομική όπως στην Ελλάδα και αλλού, αλλά είναι πρώτα-πρώτα πνευματική και ηθική, κι αυτό είναι δουλειά της Εκκλησίας δεν μπορούν οι πολιτικοί να βοηθήσουν τον άνθρωπο στο θέμα αυτό».

augoustinos 3

Οταν τον ρωτήσαμε γιατί η Σύνοδος δεν ασχολείται με θέματα που απασχολούν τον σημερινό άνθρωπο αλλά ασχολείται με θέματα διοικητικής φύσεως, ανέφερε πως «έχετε δίκιο αλλά δεν ήμουν στις Συνάξεις και δεν μπορώ να σας πω τι έγινε εκεί και πώς τα βρήκαν και γιατί βρήκαν αυτά τα θέματα, αλλά φαίνεται πως υπάρχει ανάγκη».

Στην ερώτηση αν θα πρέπει η επόμενη Σύνοδος να μιλήσει μια άλλη γλώσσα, για τα θέματα τα σημερινά, τόνισε «εκατό τοις εκατό». Και συμπλήρωσε: «η άλλη Σύνοδος πρέπει να ασχοληθεί με τα προβλήματα της εποχής. Θα έλεγα ότι τώρα που βρισκόμαστε όλοι εδώ να το αποφασίσουμε αυτό το πράγμα, δηλαδή να πούμε κάθε πέντε ή δέκα χρόνια να έχομε μία Αγία και Μεγάλη Σύνοδο η οποία θα ασχολείται με τα προβλήματα της εποχής, τα θέματα που καίνε τους ανθρώπους».

Αναφορικά με τους απουσιάζοντες τέσσερις Πατριάρχες Αντιοχείας, Βουλγαρίας, Μόσχας και Γεωργίας, είπε «δεν μπορώ να σας πω γιατί δεν ήλθαν». Συμπλήρωσε πως «είχαν συμφωνήσει και συνυπογράψει και ξέρετε τι θα πει υπογράφω και ξεϋπογράφω. Δεν μπορώ να καταλάβω δηλαδή πώς υπογράφουν, συμφωνούν και τελευταία στιγμή δεν έρχονται. Είχαν νοικιάσει εδώ στο Κολυμπάρι ξενοδοχεία, είχαν βγάλει τα εισιτήρια τους, τα πάντα, όλα, και τελευταία στιγμή είπαν ότι δεν έρχονται, αυτό δεν είναι ούτε Χριστιανικό, ούτε αδελφικό, είναι κάτι που δεν νομίζω πως ένας πολιτισμένος άνθρωπος το καταλαβαίνει, εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να το καταλάβω».

augoustinos 5

Οταν τον ρωτήσαμε πώς είναι η Ομογένεια της Γερμανίας; Πώς μας βλέπετε εμάς την Ομογένεια της Αμερικής; απάντησε: «Είχαμε κι οι δυο την ίδια ιστορία, κι εσείς όταν πρωτοπήγατε αρχίσατε από το μηδέν, το ίδιο έγινε και στη Γερμανία αρχίσαμε από το μηδέν δεν είχαμε ούτε ένα γραφείο. Πρέπει να σας πω ότι σήμερα με τη βοήθεια του Θεού και πολλών χιλιάδων ανθρώπων, Γερμανών και Ελλήνων Ορθοδόξων, έχομε τα πάντα δεν μας λείπει τίποτε πλέον, έγινε ένα μικρό θαύμα. Τα βλέπω όλα αυτά που έχουν γίνει, ξέρω πως έγιναν και δεν το πιστεύω και λέγω πού βρέθηκαν τα χρήματα».

Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνο, η Μητρόπολη Γερμανίας έχει εβδομήντα ενορίες, ογδόντα ιερείς, δύο διακόνους και τρεις βοηθούς επισκόπους. Στο Μόναχο υπάρχει Θεολογική Σχολή ενταγμένη στο ιστορικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου που μπορείς να σπουδάσεις Ορθόδοξη Θεολογία, να κάνεις διδακτορικό και υφηγεσία, υπάρχουν διακόσιοι φοιτητές από όλες τις Ορθόδοξες Χώρες και στο Λίμινστερ Εδρα Ορθοδόξου Θεολογίας και γίνεται προσπάθεια δημιουργίας κι άλλης Εδρας στο Μόναχο. Είναι η τρίτη επίσημα ανεγνωρισμένη Εκκλησία στη Γερμανία.

Στην ερώτηση «πώς τα καταφέρνετε οικονομικώς;», τόνισε: «εδώ δεν μοιάζομε με την Αμερική, δεν έχουμε προς το παρόν τουλάχιστον την ίδια λύση, ζούμε από τον εκκλησιασμό». Συμπλήρωσε πως «αντιλαμβάνεστε πως για να ζούμε από τον εκκλησιασμό όλες οι εκκλησίες είναι γεμάτες».

Στην ερώτηση «αντιμετωπίζετε θέμα γλώσσας, οι νέες γενιές καταλαβαίνουν τα ελληνικά ή σας λένε να ψάλλετε στα Γερμανικά;», είπε: «έχει αρχίσει αυτή η ιστορία, αλλά ευτυχώς δεν είναι τόσο μεγάλη διότι η Γερμανία είναι κοντά στην Ελλάδα, πηγαίνουν σχεδόν κάθε χρόνο διακοπές, έρχονται οι παππούδες και οι γιαγιάδες στη Γερμανία, μιλούν με τα παιδιά στο σπίτι μόνο Ελληνικά, αλλά εννοείται ότι η γλώσσα που σκέπτονται είναι η Γερμανική».

Στις ενορίες δεν υπάρχουν ελληνικά σχολεία. Ο Μητροπολίτης κ. Αυγουστίνος είπε ότι «τα σχολεία τα έχει το ελληνικό κράτος, θα μπορούσαμε να είχαμε σχολεία αλλά δεν δέχθηκε το ελληνικό κράτος. Επειδή είμαστε Πρόσωπο του Γερμανικού Δημοσίου Δικαίου μπορούμε να ιδρύσουμε ένα σχολείο και να τα βάζει όλα σχεδόν τα λεφτά το κράτος. Νομίζω όμως ότι μια μέρα τα σχολεία θα έλθουν στην Εκκλησία» και πρόσθεσε πως «έχουμε όμως αρκετούς παιδικούς σταθμούς».

Κατά τον Μητροπολίτη κ. Αυγουστίνο, στη Γερμανία «πρέπει να είναι μισό εκατομμύριο Ελληνες, ενώ τώρα τελευταία ήλθαν πάνω από πενήντα χιλιάδες, να σκεφτείτε ότι έχουμε οκτώ χιλιάδες γιατρούς, αλλά και άλλοι που είχαν πάει στην Ελλάδα, τώρα επιστρέφουν».