GR US

Ο Ναθαναήλ διόρισε κοινοτικό συμβούλιο στην Αγία Τριάδα Σικάγου

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο Μητροπολίτης Σικάγου κ. Ναθαναήλ. Φωτογραφία Μητρόπολη Σικάγου/Δημήτριος Πανάγος.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ προέβη στον διορισμό προσωρινού κοινοτικού συμβουλίου στην κοινότητα Αγίας Τριάδας του Σικάγου, η οποία ως γνωστόν υποχρεώθηκε να πουλήσει τον ναό της λόγω οικονομικών προβλημάτων, όπως κατ’ επανάληψη έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας».

Το προσωρινό κοινοτικό συμβούλιο που διόρισε ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ, ορκίσθηκε την Κυριακή 10 Νοεμβρίου από τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Τιμόθεο Μπακάκο και το οποίο αναμένεται να υπηρετήσει επί ένα έτος. Αποτελείται από τους εξής: Τζέφρι Χρόνη από τον Αγιο Ανδρέα, Owen Field από τον Αγιο Γεώργιο, Αντώνιο Φράνκο από τον Αγιο Βασίλειο, Δημήτρη Χαραλαμπόπουλο από τον Αγιο Δημήτριο, Φίλιππο Χατζόπουλο από τον Αγιο Ανδρέα, Γεώργιο Κατσλάμπα από την Αγία Τριάδα, Δημήτριο Λακέρδα από την Κοίμηση, Πίτερ Μιχόπουλο από την Αγία Τριάδα, Κέβιν Μιόλογο από τον Καθεδρικό του Ευαγγελισμού, Σπύρο Πανταζή από την Αγία Τριάδα, Σάντι Ρηγοπούλου και Πίτερ Σταμάτη από τον Αγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή του Des Plains Ιλινόις.

Δυστυχώς δεν στάθηκε δυνατόν να διασωθεί ο ναός παρά τις προσπάθειες που κατέβαλλε ομάδα λαϊκών μελών της μέχρι την τελευταία στιγμή. Η κοινότητα της Αγίας Τριάδος είναι μία ιστορική κοινότητα η οποία ιδρύθηκε από Ελληνες πρωτοπόρους μετανάστες πριν από 122 χρόνια και πριν μερικές εβδομάδες έχασε τον περικαλλή ναό της και το κτιριακό συγκρότημα.

Η κοινότητα έχει μόνο λίγες εβδομάδες περιθώριο για να εκκενώσει τον ναό να κατεβάσει τις εικόνες, τους πολυελαίους και τα καντήλια και να αδειάσει το κτιριακό της συγκρότημα, ενώ είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσει να γιορτάσει Χριστούγεννα σ’ αυτόν.

Υπογραμμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ κληρονόμησε το πρόβλημα της κοινότητας της Αγίας Τριάδας από τον προκάτοχό του αείμνηστο Μητροπολίτη Σικάγου Ιάκωβο και τον βοηθό του Επίσκοπο Μωκησού Δημήτριο, πλην όμως ο κ. Ναθαναήλ είναι Μητροπολίτης Σικάγου κατά τους περασμένους 19 μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Σεπτεμβρίου είχε εγκριθεί η πώληση του Ναού και του κτιριακού συγκροτήματος της κοινότητας έναντι του ποσού των 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον ουδέτερο θρησκευτικό οργανισμό Universal Life Church, όπως είχε γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας».

Το ίδιο δικαστήριο είχε εκδώσει απόφαση την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου με την οποία «πάγωνε» προσωρινά την πώληση του ναού, διότι με την πρωτοβουλία του ομογενή Σπύρου Κέζιου, επιχειρηματία στον τομέα ακινήτων, μία ομάδα ενοριτών βρήκαν δικηγόρο ο οποίος ειδικεύεται στον κλάδο των πτωχεύσεων και έδειξαν στο δικαστήριο ότι ήταν παράνομη η πώληση του Ναού διότι δεν είχε ληφθεί η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της κοινότητας.

Ωστόσο στην τελεσίδικη απόφασή του ο δικαστής Timothy A. Barnes (Τίμοθι Μπαρνς), με μακροσκελή ανάλυση του αναφέρθηκε στους Ομοιόμορφους Κανονισμούς των Κοινοτήτων και στην εξουσία και ευθύνη ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας και τον Μητροπολίτη, τονίζοντας ότι υπάρχει «αμφιβολία» για το ποιος έχει το δικαίωμα έγκρισης της πώλησης της ακίνητης περιουσίας.

Υπογράμμισε ο δικαστής ότι «οι Ομοιόμορφοι Κανονισμοί ορίζουν τον Μητροπολίτη επικεφαλής ιεράρχη σε μία Μητρόπολη. Εδώ ο Μητροπολίτης της Μητρόπολης που περιλαμβάνεται ως οφειλέτης είναι ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ, Μητροπολίτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Σικάγο και ο Μητροπολίτης Ναθαναήλ προφανώς έχει δώσει την ιεραρχική του έγκριση για την πώληση».

Στο τελικό συμπέρασμα ανέφερε ο δικαστής πως «το δικαστήριο καταλήγει πως η Εντολή της Πώλησης δεν υπόκειται σε αναθεώρηση και ως εκ τούτου (η ένσταση των ενοριτών) απορρίπτεται».

Εν τω μεταξύ, ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ έχει αποψιλώσει τον σημερινό προϊστάμενο της κοινότητας π. Νικόλαο Ιωνά από οιαδήποτε ανάμειξή του στη διοίκηση της κοινότητας κι έχει περιοριστεί μόνο στην τέλεση των λατρευτικών Ακολουθιών. Η διοίκηση ανατέθηκε στον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Αρχιμανδρίτη Τιμόθεο Μπακάκο.

Επίσης, πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι άλλη μία εικόνα της Παναγίας άρχισε να δακρύζει μέσα στον Ναό της Αγίας Τριάδος.

Η πρώτη εικόνα της Παναγίας που ελέγετο ότι έκλαιγε, μεταφέρθηκε με εντολή του Μητροπολίτη Ναθαναήλ στον Καθεδρικό Ναό για την παρακολουθήσει ο ίδιος αν θα εξακολουθήσει να κλαίει ώστε να αποφανθεί ανάλογα.