GR US

Ο π. Ευάγγελος Ευαγγελίδης από τον Ευαγγελισμό του Στάμφορτ Κονέκτικατ για το Πάσχα

Εθνικός Κήρυξ

Ολες οι γενεές της κοινότητας του Ευαγγελισμού του Στάμφορτ Κονέκτικατ συμμετέχουν στο θαύμα και τη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού. Φωτογραφία: Κοινότητα Ευαγγελισμού του Στάμφορτ Κονέκτικατ

Ο π. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Ευαγγελισμού στην πόλη Στάφορντ (Stamford) του Κονέκτικατ μίλησε στον «Εθνικό Κήρυκα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα και την «εορτή των εορτών», το Αγιο Πάσχα. Η κοινότητα συγκροτείται από τριακόσιες οικογένειες οι οποίες συμβάλλουν οικονομικά, ενώ εξυπηρετεί και άλλες διακόσιες οικογένειες οι οποίες εκκλησιάζονται σ’ αυτή.

Ο π. Ευάγγελος είπε πως «φέτος, όπως και κάθε χρόνο θα διεξάγω τις Ακολουθίες και Λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδος και του Πάσχα με ευλάβεια, σοβαρότητα και ταπεινότητα, μελετώντας τη Μεγάλη αγάπη που έχει ο Θεός για εμάς που βιώνεται μέσα από τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου μας για την αιώνια σωτηρία μας».

Είπε επίσης πως «κάθε χρόνο η κοινότητά μας προσφέρει Πασχαλινό Γεύμα μετά τη Λειτουργία της Αναστάσεως για όλους τους ενορίτες ώστε να απολαύσουμε σαν μία οικογένεια της Εκκλησίας του Ευαγγελισμού τη χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου μας».

Αναφορικά αν υπάρχει συμμετοχή νέων στις Ιερές Ακολουθίες, ο π. Ευάγγελος είπε, πως «εκτός από τους βοηθητικούς ιερείς που βοηθούν στο Ιερό, η νεολαία μας δίνει τον καλύτερό της εαυτό ώστε να συμμετάσχει στις Ακολουθίες της Εβδομάδας διαβάζοντας το Αποστολικό Ανάγνωσμα στη Θεία Λειτουργία τις Κυριακές».

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο π. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Ευαγγελισμού του Στάμφορτ Κονέκτικατ, λίγο πριν την τελετή της Αναστάσεως ψάλλει τον ύμνο «Δεύτε λάβατε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός». Φωτογραφία: Κοινότητα Ευαγγελισμού του Στάμφορτ Κονέκτικατ

Ο π. Ευάγγελος επίσης ομιλεί στα παιδιά του Κατηχητικού αμέσως μετά την ανάγνωση Ιερού Ευαγγελίου, επισημαίνοντας τα σημεία ενδιαφέροντος με τρόπο που ηχεί στις καρδιές τους και τους ομιλεί προσωπικά.

Ο π. Ευάγγελος υπογράμμισε ότι «η Θεία Λειτουργία το Σάββατο του Λαζάρου είναι προσανατολισμένη στα παιδιά και ακολουθεί πρόγευμα και συγκέντρωση των παιδιών βασισμένη στη σημασία της Μεγάλης Εβδομάδος και της Ανάστασης. Τα παιδιά της κοινότητάς μας μαζί με τις οικογένειές τους επίσης κατασκευάζουν σταυρούς από φοίνικα για τη Κυριακή των Βαΐων και συμμετέχουν στη πομπή τιμώντας την είσοδο του Κυρίου μας στην Ιερουσαλήμ. Η νεολαία μας επίσης διαβάζει τις επιστολές του Μυστηρίου του Ευχελαίου τη Μεγάλη Τετάρτη και βοηθά στη διακόσμηση του κουβουκλίου του Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή. Πριν την Αποκαθήλωση και νεαρά κορίτσια της κοινότητάς μας ντυμένα Μυροφόρες βοηθούν κατά τη διάρκεια του Επιτάφιου Θρήνου εκπροσωπώντας τις γυναίκες που πήγαν στον τάφο του Κυρίου μας.

»Επίσης, εφόσον στον Εσπερινό της Αγάπης την Κυριακή πρωί του Πάσχα συνήθως παρευρίσκονται οικογένειες με νεαρά παιδιά που δεν είχαν τη δυνατότητα να παρευρεθούν στην Αναστάσιμη Λειτουργία τα μεσάνυχτα της προηγούμενης βραδιάς, βάζουμε τα παιδιά να συμμετέχουν στο άναμμα των Λαμπάδων καθώς ψέλνουμε το ‘Χριστός Ανέστη’. Η νεολαία και οι ενήλικες συμμετέχουν στην ανάγνωση του Ευαγγελίου διακηρύσσοντας την Ανάσταση του Κυρίου μας στην Αγγλική, Ελληνική, Γαλλική, Ισπανική, Γερμανική, Ρώσικη, Ρουμάνικη, Γεωργιανή και Αλβανική γλώσσα».

Εθνικός Κήρυξ

Ο π. Ευάγγελος Ευαγγελίδης, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Ευαγγελισμού του Στάμφορτ Κονέκτικατ, λίγο πριν την τελετή της Αναστάσεως ψάλλει τον ύμνο «Δεύτε λάβατε Φως εκ του ανεσπέρου Φωτός». Φωτογραφία: Κοινότητα Ευαγγελισμού του Στάμφορτ Κονέκτικατ

Σχετικά με τις ερωτήσεις που κάνουν οι νέοι και οι πιστοί γενικότερα για τη Μ. Εβδομάδα και την Ορθόδοξη Εκκλησία και Πίστη, είπε πως «οι περισσότερες ερωτήσεις που κάνουν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας έχουν να κάνουν με συγκεκριμένες απόψεις για τα Πάθη του Κυρίου και τη κάθοδο στον Αδη που επισημαίνει την αγάπη Του για εμάς και τη θέλησή Του να μας απελευθερώσει από τη φθορά, την παρακμή και τον θάνατο. Επίσης, ερωτήσεις για την προσευχή, τη νηστεία, την αλληλοβοήθεια, τη Θεία Κοινωνία, τη συγχώρηση και τους τρόπους έκφρασης της αγάπης του Κυρίου στις ζωή τους και των οικογενειών τους».

Ο π. Ευάγγελος υπογράμμισε πως «το Πάσχα για εμένα σημαίνει πως όλη η πλάση έχει μεταμορφωθεί, μεταλλαχθεί και ανανεωθεί. Ο ‘τοίχος’ της αμαρτίας έχει καθαριστεί και τα πάντα ξεκινούν από την αρχή γεμάτα με συναρπαστικές πιθανότητες βασισμένες στην αγάπη του Θεού για εμάς και την αγάπη που έχουμε ο ένας για τον άλλον».