GR US

Ο Στέφανος Τσερπέλης στον «Ε.Κ.» για το πρόσφατο προσκύνημα στο Φανάρι

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ομιλος Αρχόντων του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα πλαισιώνει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο κατά την πρόσφατη επίσκεψη τους στην Κωνσταντινούπολη. Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας

ΒΟΣΤΩΝΗ. Προσκυνηματικό ταξίδι πραγματοποίησε πρόσφατα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο όμιλος Αρχόντων του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα, ανάμεσα στους οποίους ήταν και ο Στέφανος Τσερπέλης Αρχων Δικαιοφύλαξ και ευεργέτης της Εκκλησίας της Αμερικής, ιδιαίτερα της Ελληνικής Παιδείας.

Σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» μίλησε για τις εντυπώσεις και τα βιώματά του, λέγοντας πως «είχα την ευλογία να προσκυνήσω στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Βασιλεύουσα Πόλη του Κωνσταντίνου πολλές φορές, ως απλός ταξιδιώτης στην αρχή και στη συνέχεια με τους Αρχοντες σχεδόν κάθε χρόνο. Θυμάμαι που το 2009 είχαμε επισκεφθεί την Καππαδοκία και Καισάρεια, την πατρίδα του Μεγάλου Βασιλείου, όπου είχε τελέσει τη Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στον ολοσχερώς κατεστραμμένο ναό του Αγίου Κωνσταντίνου, ανήμερα της εορτής του».

Ο κ. Τσερπέλης έχει συνδεθεί στενά με την Πόλη. Είπε πως «όταν επισκεφτείς την Κωνσταντινούπολη μία φορά στη συνέχεια σε ελκύει, σε θέλει εκεί, αλλά κι εσύ το θέλεις». Συνέχισε, λέγοντας πως «είναι σαν το σπίτι του πατέρα μου κι ας το πατούν οι ξένοι, στοιχειό είναι και με προσκαλεί, ψυχή και με προσμένει. Ετσι και τούτη τη φορά δεν ήθελα να λείψω, ιδίως έπειτα από την πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου μας κ. Ελπιδοφόρου, ο οποίος επέστρεψε πάλι στο σπίτι του στην Πόλη ύστερα από την ενθρόνισή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Αμερικής».

Συμπλήρωσε πως «στην πραγματικότητα ο Αρχιεπίσκοπος μάς άρπαξε στην αγκαλιά του και μας μετέφερε στην Πόλη και στον Κέντρο της Ορθοδοξίας. Στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής του Μπαλουκλή, εκεί στο παλίνδρομο του «νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν», εκεί που στάζει το αγίασμα στη δεξαμενή με τα ψάρια της παράδοσης, εκεί που ήλθε η φοβερή εκείνη είδηση «η Πόλις εάλω».

Ανάπεμψη Τρισάγιου εκεί στους τάφους των Πατριαρχών, επίσκεψη στον Οίκο Ευγηρίας, στην Παναγία των Βλαχερνών εκεί που ψάλθηκε για πρώτη φορά το «τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια...». Στη συνέχεια, στην εκκλησία του Σωτήρος στη Χώρα και από εκεί στην Αγιά Σοφιά τη μεγάλη εκκλησιά του Γένους. Εσπερινό στον Πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος στο τέλος είπε πως «εδώ στη Μητέρα Εκκλησία Κωνσταντινουπόλεως είναι συγκεντρωμένη η σοφία και εμπειρία πολλών αιώνων. Και για σας είναι τιμή και προνόμιο να ανήκετε σ’ αυτή την Πρωτόθρονη Εκκλησία».

Στην ερώτηση ποια είναι η διαίσθησή του, πώς αισθάνεται ο Πατριάρχης για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και τον νέο Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, ο κ. Τσερπέλης απάντησε: «Από κάποια διακριτική απόσταση που παρακολούθησα τις συνομιλίες του Παναγιωτάτου με τον Αρχιεπίσκοπό μας διέκρινα πώς ένας συνετός πατέρας νουθετεί τον γιο του. Ο αυτοκράτορας που δίνει οδηγίες στον αρχιστράτηγο, κι ο γιος και στρατηγός να ακούει προσεκτικά και να θέτει σε ενέργεια τα στρατηγικά του σχέδια να τα μοιράζεται με τον Παναγιώτατο».

«Και ποία ευλογία και τύχη για μας να έχουμε ως πατέρα και αδελφό τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και Αρχιεπίσκοπο Αμερικής τον Σεβασμιώτατο κ. Ελπιδοφόρο», συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, είπε πως «εκεί πραγματικά έμεινα κατάπληκτος. Την είχα επισκεφθεί κι άλλες πολλές φορές στο παρελθόν, όμως οι αλλαγές που έγιναν από τα στιβαρά χέρια του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου είναι απίστευτες. Φαίνεται σαν ένα καινούργιο αναπαλαιωμένο κτίριο μέσα, αλλά και σε όλον τον περίβολο. Τα πάντα αστραποβολούσαν από αρχοντιά και ετοιμότητα. Η Σχολή είναι έτοιμη να ανοίξει ανά πάσα στιγμή και να δεχθεί σπουδαστές». Πρόσθεσε πως «από τις αλλαγές και την τελειότητα που είδα στη Σχολή της Χάλκης, προβλέπω ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα προβεί στις απαραίτητες αλλαγές και θα ανανεώσει τη μεγαλύτερη Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, την Αρχιεπισκοπή Αμερικής».

Ο κ. Τσερπέλης τόνισε πως «ο μόνος τρόπος για να γνωρίσουμε την Κωνσταντινούπολη είναι να τη ζήσουμε με την ψυχή μας. Πρέπει να πάμε εκεί για να δούμε με τα ίδια μας τα μάτια και να ψηλαφίσουμε με την καρδιά και την αφή μας την ωραιότητα της Βασιλεύουσας. Να αγγίξουμε τα τείχη της, την πύλη του Ρωμανού, την αμπαρωμένη αιματόβρεκτη πύλη του Γρηγορίου του Ε’. Να φιλήσουμε την πύλη της Αγιάς Σοφιάς και να αισθανθούμε το μεγαλείο της και να θυμηθούμε τότε ‘τι είχαμε, τι χάσαμε, τι μας ανήκει’. Να συνομιλήσουμε με τον Βασίλειο τον Μέγα, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τον Κωνσταντίνο τον Παλαιολόγο». Πρόσθεσε πως «εκεί στη Βασιλεύουσα μας περιμένει ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με το γαλήνιο πρόσωπο και την αφθονία της αγάπης, της αστείρευτης γνώσης του και τη σιγουριά που σου μεταδίδει. Είναι εκεί μόνος και αήττητος, να φυλάγει τα ιερά χώματα και σκηνώματα, τη γη της Ορθοδοξίας, όλης της Χριστιανοσύνης. Εκεί που το Σύμβολο της Πίστεως, το Πιστεύω μας».

Συμπλήρωσε ακόμη, πως «φεύγοντας από τη Βασιλεύουσα δεν την άφησα πίσω μου, την πήρα μαζί μου».