GR US

Ολα όσα διαδραματίστηκαν κατά την ενθρόνιση του Αρχ/που Ελπιδοφόρου (βίντεο & φωτογραφίες)

Cameras

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με ενθουσιασμό υποδέχτηκε η Ομογένεια τον νεοεκλεγέντα Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο, κατά την άφιξή του στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος, για την Ενθρονιστήρια Τελετή, με την οποία ανέλαβε και τυπικά τα καθήκοντά του ως ποιμενάρχης στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ.

Ηδη, από τις 9:30 το πρωί του Σαββάτου, 22 Ιουνίου, άρχισαν να καταφθάνουν οι πρώτοι πιστοί, ενώ η Αστυνομία είχε κλείσει την 74η οδό, στο ύψος της 2ας Λεωφόρου, όπου βρίσκεται ο Καθεδρικός, ενώ στον προαύλιο χώρο είχαν στηθεί γιγαντοοθόνες.

Πρώτος έφτασε ο Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής κ. Δημήτριος, ενώ, λίγο αργότερα, αφίχθη ο κ. Ελπιδοφόρος. Ομογενείς κάθε ηλικίας, που είχαν συγκεντρωθεί δίπλα από το κόκκινο χαλί, τον έραναν με ροδοπέταλα και αναφώνησαν επανειλημμένως «Αξιος», μέχρι να μπει στον κυρίως χώρο του Ναού για την Τελετή.

Στον ενθρονιστήριο λόγο του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ξεδίπλωσε τις σκέψεις, το όραμα και τις προοπτικές της Αρχιεπισκοπίας του, ζητώντας τη συνεργασία και συμπόρευση όλων στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της Αρχιεπισκοπής και των ιδρυμάτων της.

Ανάμεσα στα άλλα είπε και τα εξής:

«Ισταμαι σήμερα ενώπιόν σας με ταπείνωση και ευγνωμοσύνη δηλώνοντας μαζί με τον προφήτη και ψαλμωδό Δαβίδ:

Ετοίμη η καρδία μου ο Θεός. Ετοίμη η καρδία μου! (Ψαλμ. 57, 7)

Πράγματι, η καρδιά μου, η ψυχή μου και η διάνοιά μου είναι έτοιμες και ανυπομονούν να αναλάβουν αυτή τη μεγάλη πρόκληση και ευθύνη, την οποία μου δώρισε η χάρη του Τριαδικού Θεού με την εκλογή μου μετά από εισήγηση της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος τον Οικουμενικού Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίου, από τα σεβάσμια μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ώστε να διακονήσω εσάς, τους αγαπητούς πιστούς της Αμερικής, ως ο πνευματικός σας πατέρας και ποιμένας, ως ο έβδομος Αρχιεπίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής».

Αναφέρθηκε στην παρουσία του υπουργού της αμερικανικής κυβέρνησης Alexander Azar (Αλεξάντερ Αζάρ), λέγοντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αδελφό μας στην Ορθόδοξη Πίστη, τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Alexander Azar, ο οποίος σήμερα μας δίνει τη μεγάλη τιμή να εκπροσωπεί τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Κύριε Υπουργέ, τα λόγια σας γεμίζουν αυτόν τον Καθεδρικό Ναό με τις αιώνιες αλήθειες του Ευαγγελίου και τα υψηλότερα ιδανικά του αμερικανικού ονείρου. Σας ευχαριστώ για τη δέσμευσή σας - στην Αθήνα και την Ιερουσαλήμ, διότι είναι το θεμέλιο του πολιτισμού μας».

Υπογράμμισε πως «από τους πολλούς τομείς που έχουν ανάγκη άμεσης ποιμαντικής φροντίδας, θα ήθελα να υπογραμμίσω τη διακονία της αγάπης προς τη νεολαία μας, την ενίσχυση της θεολογικής μας εκπαίδευσης, καθώς επίσης και την ολοκλήρωση της ανέγερσης του Ιερού Ναού στο ‘Σημείο Μηδέν’. Σε όλους αυτούς τους τομείς, ζητούμε –πέρα και πάνω από οτιδήποτε άλλο– τη δύναμη και τη στήριξη της χάριτος του Θεού, διότι ‘εάν μη Κύριος οικοδομήσ? οίκον, εις μάτην εκοπίασαν οι οικοδομο?ντες’ (Ψαλμ. 128, 1)».

Πιο εκτεταμένα, υπογράμμισε πως «οι νέοι μας αντιμετωπίζουν έναν συνεχώς αυξανόμενο καταιγισμό πληροφοριών και μία άνευ προηγουμένου πρόσβαση στη γνώση. Η Εκκλησία, δηλαδή όλοι μας, πρέπει να είναι έτοιμη να συναντήσει τους νέους ανθρώπους εκεί που ζούνε και εκεί που μαθαίνουν: Στις κοινότητές μας, στους χώρους των κολλεγίων με όλο το φάσμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο και δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθουν οι νέοι σε μας. Πρέπει να τους προσφέρουμε μία γεύση της μυστηριακής ζωής, του ζωντανού Σώματος του Χριστού. Πρέπει να τους καλωσορίσουμε και να τους αγκαλιάσουμε, συναντώντας τους –όπως έκανε ο ίδιος ο Κύριος με τους μαθητές Του– με τους όρους τους, με τις καρδιές τους και με τους τρόπους τους.

Δεύτερον, η διακονία μας προς τη νεολαία και το μήνυμά μας προς τον κόσμο πρέπει να στηριχτούν στην ανάπτυξη και επέκταση της Θεολογικής μας Σχολής, που είναι η καρδιά της εκπαίδευσης του κλήρου και της διαμόρφωσης ηγετών για την Αρχιεπισκοπή μας, αλλά και πέραν αυτής. Δεν θα λησμονήσω ποτέ το εξαιρετικό εξάμηνο που πέρασα διδάσκοντας στη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού την άνοιξη του 2004.

Βλέπετε, αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, οι προκλήσεις της διοίκησης της Εκκλησίας δεν είναι απλώς κοσμικές ανησυχίες. Αγγίζουν τη βαθύτατη ανταπόκρισή μας στην κοινωνία των δώρων που έχουμε λάβει από τον Θεό. Με όλη τη σημασία της φράσης, είμαστε όλοι διάκονοι! Είμαστε όλοι υπεύθυνοι διαχειριστές των πόρων των πιστών. Και αν αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα εμπόδια ταπεινά και συλλογικά, τότε είμαι βέβαιος ότι θα τα ξεπεράσουμε. Αν ο Κύριος είναι η δύναμή μας και η σωτηρία μας –η παρηγοριά μας και ο φωτισμός μας– τότε οι πιο λαμπρές μέρες μας βρίσκονται σίγουρα μπροστά μας.

Τρίτον, καθώς ίσταμαι σε τούτο το θρόνο -αντικρύζοντας όλους εσάς σ’ αυτόν τον υπέροχο Καθεδρικό Ναό και απευθυνόμενος σε πολύ περισσότερους από σας με τα μέσα των σύγχρονων επικοινωνιών- βλέπω την ιερή εικόνα και τα λείψανα του Αγίου Νικολάου του θαυματουργού. Επειδή ακριβώς πιστεύουμε στα θαύματα, επειδή ακριβώς ο Αγιος Νικόλαος θαυματουργεί και επειδή ακριβώς το ίδιο το όνομα ‘Νικόλαος’ σημαίνει ‘νίκη του λαού’, είμαστε σε θέση να επαναλάβουμε τα λόγια της προς Ρωμαίους επιστολής, η οποία διακηρύσσει: ‘αλλ’ εν τούτοις πάσιν υπερνικώμεν διά του αγαπήσαντος ημάς’ (Ρωμ. 8, 37).

Είναι αυτή η νίκη και αυτό το θαύμα που εκπροσωπεί και συμβολίζει ο Ναός του Αγίου Νικολάου στο Διεθνές Κέντρο Εμπορίου - όχι μόνο για την Αρχιεπισκοπή μας, αλλά και για την Πόλη της Νέας Υόρκης και στην πραγματικότητα για ολόκληρο το Αμερικανικό Εθνος».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Πατριαρχικό και Συνοδικό Γράμμα Ειδήσεως της Εκλογής του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, το οποίο ανέγνωσε ο Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου, Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος, τόνισε και τα εξής για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο: «Ανήρ κόσμιος τοις ήθεσι και ιεροπρεπής, τα θεία καλώς εξησκημένος, παιδεία κεκοσμημένος εκκλησιαστική τε και τη θύραθεν, φρονήσει και ικανότητι συγκεκροτημένος, και πείραν ου μικράν έχων των εκκλησιαστικών πραγμάτων και υποθέσεων εκ της άχρι τούδε μακράς, δοκίμου και τετιμημένης εν τη Εκκλησία διακονίας αυτού, ος και ανεδείχθη γνήσιος και κανονικός Αρχιεπίσκοπος της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Αμερικής».

Ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ο οποίος ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου προέστη της τελετής της ενθρόνισης και επέδωσε την ποιμαντορική ράβδο ως δώρο αλλά και εκκλησιαστικό και κανονικό συμβολισμό εκ μέρους του Πατριάρχη στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, στην ομιλία του ανάμεσα στα άλλα, είπε και τα εξής:

«Σεβασμιώτατε άγιε Αμερικής, εξ ονόματος του Παναγιωτάτου, ως ένας δε από εκείνους που σε γνωρίζουν εκ νεότητός σου και σε συνοδεύουν στην πορεία σου, σου εγχειρίζω αυτήν την ποιμαντική ράβδο, που σου δώρισε ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ευχόμενος να χρησιμοποιηθεί μόνον ως βακτηρία και επιστηριγμός του υπέροχου ποιμνίου σου. Μαζί με όλους τους πιστούς της Εκκλησίας που παροικεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και με όλους τους υψηλούς προσκεκλημένους μας αναφωνώ και πάλιν το Αξιος».

Σε άλλο σημείο, ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος τόνισε: «Η επιλογή του ονόματός σου από τον ίδιο τον Πατριάρχη μας γνωρίζουμε όλοι ότι δεν ήταν τυχαία. Ελπιδοφόρος υπήρξες ως μαθητής και σπουδαστής, ελπιδοφόρος και ως κληρικός, ελπιδοφόρος ως Υπογραμματέας και Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ελπιδοφόρος ως ακαδημαϊκός δάσκαλος, ελπιδοφόρος ως Ηγούμενος και Σχολάρχης στη Χάλκη, ελπιδοφόρος και ως Ποιμενάρχης της Προύσας. Ελπιδοφόρος έρχεσαι τώρα εδώ στο κοινώς θεωρούμενο κέντρο του κόσμου, φέρνοντας όχι μόνον ελπίδα αλλά και βεβαιότητα.

Βεβαιότητα που εκπηγάζει από τον πλούτο των χαρισμάτων με τα οποία η Χάρη του Θεού σε προίκισε και τα οποία δεν κράτησες για τον εαυτό σου, ούτε για ίδιον όφελος, αλλά προς δόξαν του Δοξάσαντος το γένος των ανθρώπων και προς σωτηρίαν του περιουσίου Λαού Του».

Σε άλλο σημείο, είπε: «Αξιος, λοιπόν, διότι αναλαμβάνεις τον θρόνο της μαρτυρίας και του μαρτυρίου εδώ στην καρδιά του κόσμου. Αξιος, διότι απολαμβάνεις της εμπιστοσύνης και της αγάπης του Παναγιωτάτου, παρά τους πόδας του οποίου, στις αυλές του Φαναρίου, ανδρώθηκες εκκλησιαστικώς. Αξιος, διότι τιμήθηκες με τις ψήφους όλων των συνοδικών Αρχιερέων. Αξιος, διότι οι αντιδράσεις στην είδηση της εκλογής σου φανερώνουν ότι ευφράνθηκαν οι ουρανοί και αγαλλίασε η γη. Αξιος, διότι αυτό το φανερώνουν ακόμα και οι στιγμές που ζούμε σήμερα. Άξιος είσαι και να είσαι πάντα»!

Στη δική του ομιλία, ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Αλεξ Αζάρ, αναφέρθηκε στην μακρά Ιστορία των Ελλήνων της Αμερικής, την βαθιά παράδοση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του Ελληνορθόδοξου ποιμνίου στην αμερικανική κοινωνία και θυμήθηκε τους αγώνες που έχει κάνει εμπράκτως η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία ενάντια στον ρατσισμό και τις προκαταλήψεις.

Αναφέρθηκε με θέρμη στον Μακαριστό Ιάκωβο, υπενθυμίζοντας την πορεία του στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ του νεώτερου, αλλά και τον Αρχιεπίσκοπο πρώην Αμερικής κ. Δημήτριο.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, εξέφρασε την υποστήριξη της κυβέρνησης Τραμπ και τόνισε πως πρόθεση της αμερικανικής προεδρίας είναι να συνεισφέρει ούτως ώστε η Σχολή σύντομα να επαναλειτουργήσει.

Παράλληλα, προς το τέλος της τελετής, η στιγμή που ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ασπάστηκε τον κ. Δημήτριο άγγιξε τις καρδιές όλων, ενώ τα βλέμματα συγκέντρωσε και η μητέρα του νέου Αρχιεπισκόπου, που βίωσε με ισχυρά συναισθήματα την ιστορική στιγμή της ενθρόνισης του γιου της.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Κατρούγκαλος, ενώ τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη η σύζυγός του Μαρέβα. Επίσης, μεταξύ των επισήμων βρίσκονταν ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο νεοεκλεγείς και διάδοχός της, Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας ο πρώην δήμαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Φασούλας και ο πρώην υπουργός, Θεόδωρος Κασίμης, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας, η Μ.Α. Αντιπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Μαρία Θεοφίλη και η απερχόμενη περιφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Ρένα Δούρου.

Από πλευράς του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, εστάλη άγημα της Προεδρικής Φρουράς, που συμμετείχε στην υποδοχή του κ. Ελπιδοφόρου Στην τελετή ενθρόνισης παραβρέθηκε σύσσωμη η Επαρχιακή Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, εκτός του Μητροπολίτη Ντιτρόιτ κ. Νικολάου, για λόγους υγείας.

Τον κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Γερμανίας κ. Αυγουστίνος. Παράλληλα, την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, ενώ την Εκκλησία της Κύπρου ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος.

Από την Ελλάδα παραβρέθηκαν οι Μητροπολίτες Ρόδου Κύριλλος, Πατρών Χρυσόστομος, Χίου Μάρκος, Αρκαλοχωρίου Ανδρέας, Ιωαννίνων Μάξιμος, καθώς και οι Επίσκοποι Αβύδου Κύριλλος και Ολύμπου Κύριλλος. Ακόμη, οι Μητροπολίτες Μπουένος Αϊρες Ταράσιος και Μεξικού Αθηναγόρας.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Cameras

Cameras

Εθνικός Κήρυξ Archive

Εθνικός Κήρυξ Archive

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Κώστας Μπέη