GR US

Σεβασμιώτατε καλώς ορίσατε στο κατώφλι μας

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία: Ε.Κ./Γιάννα Κατσαγεώργη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ξενοδοχείο «Χίλτον», Σάββατο 22 Ιουνίου 2019, μια ιστορική ημέρα για τον Ελληνισμό και την εξέλιξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Ενας κόσμος παλιός φεύγει μετά από 20 χρόνια και έρχεται ένας καινούργιος, να συνεχίσει την αέναη πορεία της Ορθοδοξίας, που αρκετά χρόνια τώρα κλυδωνίζεται υποδόρια από αμφισβήτηση και μια έρπουσα σιωπηλή απομάκρυνση των πιστών Ελληνοαμερικανών Ορθόδοξων Χριστιανών. Ο νέος κόσμος στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, έρχεται καταιγιστικά, να διορθώσει τα κακώς κείμενα και να προσαρμόσει τις εκκλησιαστικές κοινότητες και τον κλήρο στους σύγχρονους ρυθμούς και στις συνεχείς εξελίξεις.

Τον ακολουθώ, πριν τον προσφωνήσουν καθώς περιμένει έξω από την αίθουσα του Grand Ballroom του ξενοδοχείου «Hilton» με τον Μητροπολίτη Αυγουστίνο της Γερμανίας. Με μια πειθαρχημένη κρυφή αγωνία, στέκεται σεμνά, συγκεντρωμένος μπροστά στην κλειστή πόρτα. Γνωρίζει καλά το δύσκολο πέρας από το Φανάρι στη Μητρόπολη του κόσμου και την τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνει, να αναστήσει την Ορθοδοξία, τη γλώσσα και την ελληνική παιδεία φέρνοντας ένα καινούργιο ήθος στην Αρχιεπισκοπή και επαναφέροντας την εμπιστοσύνη των ελληνικών κοινοτήτων στους κόλπους της. Τον καλούν στην κατάμεστη αίθουσα, όπου ένα πλήθος ενθουσιώδες τον υποδέχεται ως «Αξιο» να ηγηθεί της νέας εποχής της Αρχιεπισκοπής. Οι ομιλίες αρχίζουν και εμείς οι δημοσιογράφοι του «Εθνικού Κήρυκα» αρχίζουμε το δικό μας έργο με την απορία : «Τι περιμένουν οι πιστοί από τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο;»

Πρώτη τυχαία συνάντηση με τον γενικό γραμματέα της νεολαίας AHEPA «Υιοί του Περικλέους» Πολ Παυλάκο, ο οποίος προτείνει μια λύση, για να μην εγκαταλείψει η νεολαία την Εκκλησία: «Να δημιουργηθεί μια κοινότητα - γέφυρα, όπου η θρησκεία θα συνδυάζεται με τον πολιτισμό και την παράδοσή μας και δεν θα βασίζεται μόνο στην κοινή πίστη, αλλά στις διαπροσωπικές σχέσεις, που θα αναπτύξουμε μέσα σε ένα περιβάλλον, που θα μας προδιαθέτει να ακολουθούμε τη θρησκεία. Οσο για τη γλώσσα μας, τα σχολεία είναι απαραίτητο να υπάρχουν και να διδάσκουν, όχι μόνο τα Ελληνικά, αλλά και την Ιστορία και τον Πολιτισμό μας, γιατί η γλώσσα δεν στέκεται μόνη της. Αν δεν μπορεί να σπάσει αυτό το κατεστημένο, τουλάχιστον, ας βελτιωθεί».

Λίγο πιο πέρα ο Τζον Σαρμπάνης, βουλευτής των Δημοκρατικών της πολιτείας του Μέριλαντ, ο οποίος έχει συντελέσει στη διεύρυνση των ευκαιριών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχει συντάξει νόμους, για να βοηθήσει φοιτητές να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και υπήρξε σύνδεσμος με τον επικεφαλής της πολιτείας του Μέριλαντ για τα Δημόσια σχολεία της Βαλτιμόρης για επτά χρόνια, δέχεται πρόθυμα να απαντήσει στην ερώτηση του «Εθνικού Κήρυκα»:

«Είναι πολύ σημαντικό να στρέψει την προσοχή του στην νεώτερη γενιά. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλές φρέσκες ιδέες στα νέα παιδιά, μεγάλος ενθουσιασμός, αλλά δεν είναι εύκολο να πλησιάσεις τις καινούργιες γενιές. Είναι φανερό, ότι είναι συνδεδεμένος με τους νέους τρόπους επικοινωνίας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, για να χτίσει γέφυρες και με τους νέους, αλλά και με την κοινότητα».

Ο Γιώργος Τσιούλιας, ο γνωστός ογκολόγος χειρουργός και υπεύθυνος σε θέματα Παιδείας στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης και πρόεδρος Γονέων και Κηδεμόνων του Απογευματινού σχολείου του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος υποστηρίζει και χρηματοδοτεί ό,τι σχετίζεται με τον πολιτισμό μας και την ελληνική παιδεία, βλέπει με θλίψη, ότι: «Η ελληνική παιδεία υπό τη σκέπη της Εκκλησίας διέρχεται βαθιά κρίση λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης και στελέχωσης, με αποτέλεσμα λιγότερο από 5% των Ελληνοπαίδων της Αμερικής, να πηγαίνουν στα σχολεία, όπου αποκτούν ανεπαρκείς γνώσεις Ελληνικών και πιστεύω, ότι ο στόχος αυτός χρειάζεται άμεση στρατηγική και χρονοδιάγραμμα, που θα ακολουθηθεί, για να βελτιωθεί αυτή η ζοφερή πραγματικότητα».

Ο επίσκοπος Donald McCoid της Μητροπολιτικής Συνόδου Ευαγγελιστών Νέας Υόρκης αναγνωρισμένος διεθνώς για το οικουμενικό του έργο, ειδικά με την Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία και την προσπάθειά του να ανοίξει δρόμους επικοινωνίας, δείχνει εντυπωσιασμένος με την ενθρόνιση, την τελετή και τα σχόλια του Αρχιεπισκόπου. Θεωρεί, ότι οι εκκλησίες όλες σήμερα, αντιμετωπίζουν είτε εσωτερικά προβλήματα, είτε δέχονται προκλήσεις από την κοινωνία, αλλά με τη βοήθεια της Αγίας Τριάδας θα βρεθούν οι λύσεις.

Το ίδιο ενθουσιασμένος δήλωσε και ο Αρχιεπίσκοπος Αρμενίας Anoushavan Tanelian, για το μήνυμα ελπίδας που φέρνει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σε πολλά επίπεδα. «Γνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα και θέλει να βρει λύσεις. Θέλει επίσης, να στηρίξει τη νεολαία. Είναι συνεργάσιμος και αυτό είναι ιδιαίτερα σοφό στην ηγέτιδα χώρα αυτή που βρισκόμαστε».

Ο Νίκος Ανδριώτης, υπέρμαχος της ελληνικής παιδείας, με έμπρακτη την παρουσία του και την προσφορά του σ’ αυτήν πολλά χρόνια και σήμερα πρόεδρος της σχολικής επιτροπής του Αγίου Δημητρίου, πιστεύει ότι «με την εκλογή του Ελπιδοφόρου ανοίγονται δρόμοι, για να πάμε πολύ πιο μπροστά, για να βάλουμε πολλά πράγματα στη θέση τους. Ο άνθρωπος αυτός είναι ικανός και έχει μελετήσει αυτή τη θέση, για την οποία προοριζόταν. Ξέρει τι θα αντιμετωπίσει, για να πάμε μπροστά. Οσο για την ελληνική γλώσσα, δεν πιστεύω ότι έχει την προτεραιότητα, γιατί είναι δύσκολο να τη διατηρήσεις. Μπορεί να μιλάει κάποιος έστω μέτρια ελληνικά. Να θυμάστε, ότι ο Ελληνισμός δεν χάνεται και οι κινδυνολόγοι είναι αυτοί που θα χαθούν».

Ο Κλεάνθης Μεϊμαρόγλου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, επισημαίνει την αγαστή συνεργασία που είχαν με τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ο οποίος «ήταν ένας πράος Αρχιεπίσκοπος, συνεργάσιμος με την Ομοσπονδία και την ομογένεια και πάντα μας βοηθούσε. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος θα επιθυμούσα, να σκύψει βαθιά, να δει τα προβλήματα του Ελληνισμού της Αμερικής και να πάρει γενναίες αποφάσεις».

Ο Πέτρος Βλήτας, Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σύμβουλος του Καθεδρικού του Μπρούκλιν είναι κάθετος, ότι ο Αρχιεπίσκοπος πρέπει να κάνει ριζικές αλλαγές. «Πρώτα απ’ όλα να γίνει η εκκαθάριση των ανίκανων, που χρειάζεται, για να υπάρξει αύριο. Στο θέμα της γλώσσας, πρέπει να ξεκαθαριστεί πώς θα γίνεται η Λειτουργία και να λυθεί το πρόβλημα της δίγλωσσης Λειτουργίας. Το δε Κύριε Ελέησον, το Δι’ ευχών των Αγίων και το Πάτερ Υμών πρέπει να τα ακούμε στα Ελληνικά».

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και ο Βασίλης Μπουρνέλος μέλος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, ο οποίος αναφέρεται επίσης σε ριζικές αλλαγές: «Η Εκκλησία πρέπει να έρθει πιο κοντά στην Ομογένεια. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κτίσει με πολλούς κόπους μεγάλες εκκλησίες και σχολεία που είναι άδεια. Χρειάζεται σοβαρή συνεργασία, καθώς και καθαροί οικονομικοί απολογισμοί εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής, γιατί η Ομογένεια προσφέρει τα πάντα από το μόχθο της απλόχερα και η διαχείριση πρέπει να μπει σε απόλυτο έλεγχο».

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος συγκίνησε με την ομιλία του, όταν αναφέρθηκε στα 3 τελευταία λεπτά που του απέμειναν, για να κλείσει το λόγο του, του οποίου το τέλος ακολούθησε ένα ξέσπασμα χειροκροτημάτων. Ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος, ριζοσπαστικός και πρωτότυπος, μας κάλεσε να ψάλουμε «Τη Υπερμάχω», ενώ και οι δυο μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο τόνισαν ιδιαίτερα τον ρόλο της ελληνικής γλώσσας που πρέπει να συμπορεύεται με την Ορθοδοξία και να μην παραμελείται.

«Και δεν νοείται δυτικός πολιτισμός χωρίς την πατρίδα μας -τόνισε ο Μητροπολίτης Αυγουστίνος-, γιατί τη γλώσσα μας δεν πρέπει να την ξεχάσουμε. Μπορείτε να μάθετε τέλεια γερμανικά, αλλά και τέλεια ελληνικά». Και συνέχισε για τον νέο Αρχιεπίσκοπο: «Μας κλέψατε τον Ελπιδοφόρο. Τον θέλαμε στη Γερμανία. Οι άνθρωποι εδώ θα σε ευγνωμονούν Ελπιδοφόρε».

Θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε σε όλα αυτά ότι ένας επιπλέον δρόμος που θα βοηθήσει κυρίως τη νέα γενιά να συνεχίσει την Ελληνορθόδοξη παράδοση με καλή διάθεση, είναι η ενθάρρυνση της επιστημονικής και τεχνολογικής ενασχόλησης. Ετσι όπως έχουν προχωρήσει άλλωστε, δίνουν πειστικές αποδείξεις για την ύπαρξη και τη σοφία του Θεού. Σεβασμιώτατε, ευχαριστούμε που ήρθατε να ανοίξετε καινούργιους δρόμους.