GR US

Συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στην Ατλάντα

Εθνικός Κήρυξ Archive

Από τη συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου το 2017. Τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο πλαισιώνουν οι Μητροπολίτες Πίτσμπουργκ Σάββας, Βοστώνης Μεθόδιος και Ατλάντας Αλέξιος. Δίπλα του ο αντιπρόεδρος Γεώργιος Τσαντίκος. Φωτογραφία: GOA/Dimitrios Panagos

Στην πόλη της Ατλάντα Τζόρτζια έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο την Πέμπτη και την Παρασκευή 9 και 10 Μαΐου, αντιστοίχως.

Εν τω μεταξύ, η Πέμπτη 9η Μαΐου συμπίπτει με την ημέρα έναρξης των εργασιών της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την οποία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα παρουσιάσει στη Σύνοδο τη γραπτή παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, όπως αναφέρθηκε στο επίσημο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου το Σάββατο 4 Μαΐου.

Η Σύνοδος αναμένεται να αποδεχθεί επισήμως την παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Δημήτριος θα καταστεί πλέον πρώην Αμερικής, χωρίς εκκλησιαστικές, διοικητικές, ποιμαντικές, Λειτουργικές ή άλλες ιδιότητες, οπότε τίθεται ζήτημα εγκυρότητας της συνεδρίασης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι τόσο ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, όσο και στενοί συνεργάτες δέχθηκαν εισηγήσεις για να ματαιωθεί η εν λόγω συνεδρίαση, πλην όμως δεν εισακούστηκαν. Στη συνεδρίαση θα γίνει αναφορά στα συνήθη θέματα όπως τα οικονομικά, διοικητικά, Ναός Αγίου Νικολάου στο Εμπορικό Κέντρο, Ελληνικό Κολέγιο και Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης.

Επίσης, θα γίνει μνεία στην παραίτηση του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου το Σάββατο 4 Μαΐου στο Φανάρι.

Εν τω μεταξύ, ο νέος Αρχιεπίσκοπος δεν θα έχει κατοικία για να μείνει διότι η οικία του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου πουλήθηκε το έτος 2007 αντί $3,0 εκατομμυρίων δολαρίων και μάλιστα σε εποχή κατά την οποία η αγορά των ακινήτων βρισκόταν στα πιο χαμηλά της επίπεδα από απόψεως τιμών.

Οπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» η τιμή της οικίας υπολογιζόταν κάτω από καλές συνθήκες στα 5 εκατομμύρια δολάρια. Η οικία βρισκόταν σε μία από τις πλέον επιφανείς περιοχές του προαστίου Ράι της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα στο προαύλιο της Λέσχης του Γουέσττσεστερ, γνωστή ως «Westchester Country Club».

Από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Εθνικός Κήρυξ», από την ημέρα της πώλησης της οικίας το εισπραχθέν ποσό των τριών εκατομμυρίων δολαρίων δεν εμφανίσθηκε πουθενά στις οικονομικές εκθέσεις, ούτε στους οικονομικούς προϋπολογισμούς των Κληρικολαϊκών Συνελεύσεων.

Είχε αναφερθεί ότι ποσό οκτακοσίων χιλιάδων δολαρίων πήρε η Αρχιεπισκοπή από το αντίτιμο της πώλησης του σπιτιού, προκειμένου να διορθώσει την οροφή της.

Η απόφαση αυτή της χρησιμοποίησης των χρημάτων είχε ληφθεί σε συνεδρίαση του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον, με τον όρο και τη δέσμευση όπως οι οκτακόσιες χιλιάδες επιστραφούν στο ποσό του αντίτιμου της οικίας.

Ουδέποτε δόθηκε αναφορά εάν όντως οι οκτακόσιες χιλιάδες επέστρεψαν στο ποσό των τριών εκατομμυρίων. Οι μόνοι που γνωρίζουν και για την τύχη αυτών των εκατομμυρίων είναι ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και ο εκδιωχθείς από την Αρχιεπισκοπή Τζέρι Δημητρίου, ο οποίος κατείχε τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή της Αρχιεπισκοπής.

Η απόφαση για την πώληση της οικίας στην οποία διέμενε σχεδόν όλη του τη ζωή ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, ελήφθη το Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2005, στη διάρκεια συνεδρίασης του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου στο ξενοδοχείο «Μάριοτ» της Βοστώνης.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση είχε ληφθεί τότε διά βοής και μόνο από το Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, ενώ το θέμα δεν συζητήθηκε διόλου στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο, από όσο είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Ε.Κ.».

Τη γραμμή για την πώληση της οικίας είχε χαράξει ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, ο οποίος αρνήθηκε να διαμείνει σ’ αυτή, με την πρόφαση της απόστασης των 45 λεπτών της ώρας που τη χώριζε από την Αρχιεπισκοπή.

Γι’ αυτό λίγες μόλις εβδομάδες έπειτα από τον θάνατο του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου, στις 10 Απριλίου του 2005, η Αρχιεπισκοπή διά του οικονομικού της διευθυντή Τζέρι Δημητρίου είχε ήδη κινήσει τη διαδικασία πώλησης της οικίας.