GR US

Τα σχολεία του Σάρλοτ γιόρτασαν την 79η Επέτειο του «ΟΧΙ»

Εθνικός Κήρυξ

Μαθητές του Σχολείου του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, γιόρτασαν το ΟΧΙ. Φωτογραφία: Παραχώρηση Ελευθέριος Περούλας

ΣΑΡΛΟΤ. Το Ελληνικό Απογευματινό Σχολείο του Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος και το ελληνικών ενδιαφερόντων Ημερήσιο σχολείο τσάρτερ «Ακαδημία Σωκράτη» στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας τίμησαν και φέτος με ενθουσιασμό την ιστορική επέτειο του «ΟΧΙ».

Συγκεκριμένα, το Ελληνικό Σχολείο της Αγίας Τριάδας γιόρτασε την επέτειο του «ΟΧΙ» στη μεγάλη αίθουσα του εκπαιδευτικού κέντρου του Καθεδρικού Ναού, όπου από νωρίς το απόγευμα συγκεντρώθηκε πλήθος γονέων, συγγενών και φίλων της ευρύτερης περιοχής για να παρακολουθήσουν την εορταστική εκδήλωση των 106 εγγεγραμμένων μαθητών του σχολείου.

Η γιορτή άρχισε με την είσοδο των μαθητών, των ιερέων, του διευθυντή και των δασκάλων του σχολείου παρελαύνοντας και κρατώντας ψηλά τις δυο σημαίες, την ελληνική και αμερικανική. Εγινε η κατάθεση στεφάνου από τους μαθητές, τραγούδησαν με ιδιαίτερη περηφάνια τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Αμερικής και στη συνέχεια οι σεβαστοί ιερείς π. Ιωνάθαν και π. Κρίστιαν έκαναν προσευχή, απηύθυναν θερμό χαιρετισμό και αναφέρθηκαν στο μεγαλείο και στον ηρωισμό των Ελλήνων του '40 αλλά και στις μεγάλες αρετές της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας και της Αξιοπρέπειας που αυτό πρεσβεύει.

Ο ιερατικός προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού π. Βασίλειος Τσουρλής δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων εκπροσωπώντας τον Καθεδρικό Ναό στην Σύναξη Ιερέων Αμερικής υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Οι μαθητές του Ημερήσιου δημόσιου σχολείου τσάρτερ «Ακαδημία Σωκράτη», με περηφάνια τίμησαν τη γιορτή του ΟΧΙ. Φωτογραφία: Παραχώρηση Ελευθέριος Περούλας.

Στην επέτειο αναφέρθηκαν στο χαιρετισμό τους ο διευθυντής του σχολείου Ελευθέριος Περούλας, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Διδασκάλων Μαρία Γκρούμπα, καθώς και η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του εορταστικού προγράμματος Θεανώ Φασουλή, η οποία, στο τέλος του σύντομου χαιρετισμού της, ενθάρρυνε το ακροατήριο και κυρίως τα παιδιά να αντιληφθούν ότι το Ελληνικό «ΟΧΙ» του 1940 δεν ήταν μια συμπτωματική εκδήλωση περιστάσεων, αλλά συνειδητή έκφραση πεποιθήσεων ριζωμένων από μακρούς αιώνες στα σπλάχνα της φυλής μας και παρότρυνε να γίνουν άξιοι εκφραστές τους.

Τέλος, οι μαθητές, με την καθοδήγηση και τη συμπαράσταση των δασκάλων τους, απέτισαν το δικό τους φόρο τιμής στους ήρωες του Επους του 1940 με ποιήματα, τραγούδια και παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας. Το πολυπληθές ακροατήριο χειροκρότησε με θέρμη τους μαθητές. Η εκδήλωση έκλεισε με προσευχή και δεξίωση για όλους.

Επίσης, ελληνόπουλα και συμμαθητές τους, γονείς και φίλοι του Ημερήσιου δημόσιου σχολείου τσάρτερ «Ακαδημία Σωκράτη» τίμησαν την Ελλάδα γιορτάζοντας την 79η Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 με ιδιαίτερη περηφάνια.

Εθνικός Κήρυξ

Οι μαθητές του Ημερήσιου δημόσιου σχολείου τσάρτερ «Ακαδημία Σωκράτη», με περηφάνια τίμησαν τη γιορτή του ΟΧΙ. Φωτογραφία: Παραχώρηση Ελευθέριος Περούλας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο συνιδρυτής και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ακαδημίας Ελευθέριος Περούλας, η διευθύντρια Σάνδρα Μπράιτον, άλλα διευθυντικά στελέχη του σχολείου καθώς και ο μεγάλος ευεργέτης της Ακαδημίας Γεώργιος Κουτσόγεωργας (Couchell), ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό στους μαθητές και το πολυπληθές ακροατήριο εξαίροντας τη σπουδαιότητα του ιστορικού γεγονότος.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ομιλίες, τραγούδια, ποιήματα, θεατρικά έργα και χορούς εμπνευσμένα από το ιστορικό και θαρραλέο «ΟΧΙ» των Ελλήνων προς τους Ιταλούς επιδρομείς. Οι 740 μαθητές του σχολείου ήρθαν σε επαφή με την ιστορία, την κουλτούρα και πνευματικό πλούτο της Ελλάδας χορεύοντας Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, απαγγέλλοντας ποιήματα και τραγουδώντας με περηφάνια τραγούδια για την ελληνική σημαία και το Έπος του 1940.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Οι μαθητές του Ημερήσιου δημόσιου σχολείου τσάρτερ «Ακαδημία Σωκράτη», με περηφάνια τίμησαν τη γιορτή του ΟΧΙ. Φωτογραφία: Παραχώρηση Ελευθέριος Περούλας.