GR US

Θερμή υποδοχή Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στη Νέα Πέλλα

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία Μητρόπολη Εδέσσης

ΕΔΕΣΣΑ. Ο Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, επικεφαλής του ιερού κλήρου, οι τοπικές αρχές, παραδοσιακοί σύλλογοι και πλήθος πιστών υποδέχθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο στον ιερό ενοριακό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Νέας Πέλλας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος χοροστάτησε στον Μέγα Εσπερινό της Πεντηκοστής, στον οποίο συμμετείχαν ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Στέφανος Δέβρελης και πολυάριθμοι κληρικοί συγχοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου.

Κατά το πέρας του Εσπερινού ο Μητροπολίτης Εδέσσης κ. Ιωήλ προσφώνησε τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής με εγκαρδιότητα τονίζοντας τα χαρίσματά του και ευχόμενος σε αυτόν πολυετή και καρποφόρα διακονία. Του δώρισε μάλιστα ένα από τα προσωπικά του εγκόλπια, με την εικόνα της Αγίας Τριάδος. Στη συνέχεια, ο προϊστάμενος του ιερού ναού δώρισε και αυτός στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής μία εικόνα της Αγίας Παρασκευής, η οποία είναι πολιούχος της Νέας Πέλλας και της οποίας παρεκκλήσιο υπήρχε και στην κοινή πατρίδα των προσφύγων κατοίκων του χωριού, το χωριό Τσιφλίκ Κιοΐ έξω από την Κωνσταντινούπολη. Ακολούθησαν προσφωνήσεις του Δημάρχου Πέλλας Γεωργίου Στάμκου και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Στην αντιφώνησή του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Εδέσσης, τους άρχοντες και όλους τους παρισταμένους επειδή τίμησαν με την παρουσία τους το προσκύνημά του στο χωριό του και τόνισε χαρακτηριστικά: «Για τους συγχωριανούς μου ήρθα σήμερα. Για να τους αποχαιρετήσω». Θεώρησε καθήκον του, όπως είπε, πριν αναλάβει τα καθήκοντά του να λάβει την ευλογία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, αλλά να πάρει επίσης και την ευχή των πατέρων, παππούδων και συγγενών κεκοιμημένων και ζώντων που βρίσκονται στη Νέα Πέλλα. Αναφέρθηκε μάλιστα στις συχνές επισκέψεις του στο χωριό κατά την νεανική του ηλικία και στη συμμετοχή του στις επίμοχθες αγροτικές εργασίες. Επισήμανε ότι, όταν αναλαμβάνει κάποιος μια υψηλή αποστολή πρέπει να έχει την ευχή της Πατρίδος και την ευχή του Πατριάρχου και ότι η διαποίμανση της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής είναι σημαντική όχι μόνον για τους εκεί ομοεθνείς και πιστούς, αλλά και για την Πατρίδα.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Από την υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στη Νέα Πέλλα το Σάββατο 15 Ιουνίου. Φωτογραφία Μητρόπολη Εδέσσης

Ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Εδέσσης για την αγάπη και τη φιλοξενία του, ενώ τον ευχαρίστησε και εκ μέρους του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου για την άριστη διαποίμανση του ποιμνίου του. «Είσαστε ένας υποδειγματικός ιεράρχης της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και αυτό δεν είναι κενός λόγος», είπε χαρακτηριστικά ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος.

Σημειώνεται ότι αρκετές φορές το εκκλησίασμα διέκοψε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου με αυθόρμητα χειροκροτήματα. Παρέστησαν επίσης οι βουλευτές του Νομού Πέλλας και πρώην υπουργοί κ. Γεώργιος Καρασμάνης και Θεοδώρα Τζάκρη, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, της Αστυνομίας και άλλων αρχών και φορέων.

Κατά την έξοδό του από τον Ιερό Ναό ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής μίλησε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στον Μακεδονικό Αγώνα και τονίζοντας ότι αποτελεί γι’ αυτόν προτεραιότητα η ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσης του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν του Μανχάταν, καθώς και η εξύψωση του κύρους της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Αμερική.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Από την υποδοχή του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στη Νέα Πέλλα το Σάββατο 15 Ιουνίου. Φωτογραφία Μητρόπολη Εδέσσης

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας χαιρετά τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο. Φωτογραφία Μητρόπολη Εδέσσης.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία Μητρόπολη Εδέσσης

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία Μητρόπολη Εδέσσης

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία Μητρόπολη Εδέσσης

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία Μητρόπολη Εδέσσης

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία ΑΡΧΕΊΟΥ: Μητρόπολη Εδέσσης