GR US

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του Χαλκηδόνος Μελίτωνος Χατζή

Cameras

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνος Χατζή. Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Τη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Χαλκηδόνος Μελίτωνος (Χατζή), κορυφαίου Ιεράρχου του Οικουμενικού Θρόνου, κατά τους νεώτερους χρόνους, τίμησε το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2019, η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 30 ετών από την κοίμησή του.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος περιέγραψε την εμβληματική, όπως την χαρακτήρισε, εκκλησιαστική φυσιογνωμία του πνευματικού του πατέρα, η οποία αποτελεί «πρότυπον ευόρκου ασκήσεως του επισκοπικού αξιώματος, και θυσιαστικής μερίμνης διά την ένθεον και κανονικήν λειτουργίαν των εκκλησιαστικών πραγμάτων». Ακόμα, έκανε λόγο για έναν «χαρισματικό κήρυκα του Ευαγγελίου, αγωνιστή της Ορθοδοξίας, οραματιστή και άνθρωπο του διαλόγου».

Ο Πατριάρχης υπογράμμισε επίσης την θεολογική συμβολή του με αναφορά στην αρχή της θεανδρικότητας της Εκκλησίας, στην εκκλησιολογική ανθρωπολογία, και στο πλαίσιο των διορθοδόξων και διαχριστιανικών διαλόγων. Ως εξέχον χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του μακαριστού Ιεράρχη, ο Παναγιότατος επεσήμανε, ότι «η καθαρά καρδία του ήτο έμπλεως χαράς αμαράντου, του ανεκτιμήτου τούτου δωρήματος της χάριτος του Θεού”, απέναντι και στις πιο μεγάλες δυσκολίες». Για την χαρισματική προσωπικότητα του μακαριστού Ιεράρχου, την πολυσχιδή προσφορά του στη Μητέρα Εκκλησία αλλά και στην Ορθοδοξία γενικότερα, στην πορεία της Οικουμενικής κινήσεως και ειδικότερα στην επαναπροσέγγιση Ρώμης και Κωνσταντινουπόλεως, καθώς και στη θυσιαστική προσφορά του ως Ποιμενάρχου του λαού του Θεού στη Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου μίλησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος, Γέρων Περγάμου Ιωάννης και Φιλαδελφείας Μελίτων.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος ομιλεί στην Ιεραρχία του Θρόνου για τον κορυφαίο ιεράρχη Χαλκηδόνος αείμνηστο Μελίτωνα Χατζή. Φωτογραφία Οικουμενικό Πατριαρχείο/Νίκος Μαγγίνας

Στην τιμητική εκδήλωση, την οποία συντόνισε ο Αρχων Διδάσκαλος του Γένους, Καθηγητής Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής, παρέστησαν οι Μητροπολίτες Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος, Γέρων Δέρκων Απόστολος, Γέρων Πριγκηποννήσων Δημήτριος, Τρανουπόλεως Γερμανός, Μυριοφύτου και Περιστάσεως Ειρηναίος, Μύρων Χρυσόστομος, Ικονίου Θεόληπτος, Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, Κινσάσα Νικηφόρος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος, Κυδωνιών Αθηναγόρας, Σηλυβρίας Μάξιμος, οι Επίσκοποι Θερμών Δημήτριος, Αλικαρνασσού Αδριανός, Αραβισσού Κασσιανός και Τράλλεων Βενιαμίν, κληρικοί, αγιορείτες μοναχοί, Αρχοντες Οφφικιάλιοι και πλήθος κόσμου, καθώς και Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Γεώργιος Γαϊτάνης. Το πρωί στον Κοιμητηριακό Ναό του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, στη Χαλκηδόνα, τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον Μέγα Πρωτοσύγκελλο Ανδρέα και τον διάκονο Γρηγόριο, Υπογραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, στο τέλος της οποίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε το μνημόσυνο του μακαριστού Ιεράρχου και κατέθεσε άνθη στον τάφο του.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι ο οικείος Ποιμενάρχης, Γέρων Χαλκηδόνος Αθανάσιος και άλλοι Ιεράρχες του Θρόνου, κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής και της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, Αρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε. και ευλαβείς χριστιανοί τιμώντες την μνήμη αυτού. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δεξίωση.