GR US

Εκδήλωση αφιερωμένη στις μητέρες

Εθνικός Κήρυξ Archive

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Σύνδεσμος Ελληνοαμερικανίδων Επαγγελματιών Γυναικών, γνωστός ως AGAPW, είχε την ετήσια εκδήλωσή του «Αναγνώρισης των Μητέρων της Ελληνικής Διασποράς», στην αίθουσα Coco-Mat Showroom στην περιφέρεια SoHo του Μανχάταν στις 26 Μαΐου. Τιμήθηκαν οι κυρίες Ανθούσα Διακοπούλου-Ηλιοπούλου, Μαρία Λογοθέτη (Logus) και Λίλα Προύνη, για την εθελοντική και φιλανθρωπική τους προσφορά και υπηρεσία, οι οποίες ήταν ταυτόχρονα και ομιλήτριες. Τις σύστησε η δικηγόρος Ευγενία Σολδάτου, ενώ η Δρ. Ολγα Αλεξάκου, ιδρύτρια του Οργανισμού AGAPW και πρώτη πρόεδρός του, έπλεξε το εγκώμιο των τιμηθέντων, καθώς επίσης και των γυναικών και των Οργανισμών που αντιπροσώπευαν. Επισήμανε ότι η Μαρία Λογοθέτη (Logus), πρόεδρος της Εθνικής Φιλοπτώχου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η οποία είναι δικηγόρος με ρίζες από την Κωνσταντινούπολη και τη Λήμνο, θεσπίζει τις προτεραιότητές της στη σίτιση των αστέγων, ενώ αναγνώρισε την παρουσία της Κατερίνας Μουτούση, προέδρου της Φιλοπτώχου του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ναού Αγίας Τριάδος Νέας Υόρκης. Επρεπε να αναχωρήσουν νωρίτερα διότι συντονίζουν τη συμμετοχή της Φιλοπτώχου στην εκδήλωση για την Ημέρα της Παγκόσμιας Πείνας. Τα μέλη της Φιλοπτώχου ετοίμασαν δώδεκα χιλιάδες γεύματα στον Καθεδρικό Ναό τα οποία θα διανεμηθούν σε εθνικό επίπεδο.

AGAPO MOTHERS DAY PARTY DSC_1548Επειτα από την αναφορά στις ιδρύτριες του Οργανισμού, η κ. Λογοθέτη είπε ότι «είμαστε επαγγελματίες τώρα, γιατροί, δικηγόροι, εκπαιδευτικοί, αλλά είμαστε επίσης και οι μητέρες της Κοινότητας που εργαζόμαστε για να κάνουμε διαφορά στη ζωή των άλλων». Η Δρ. Αλεξάκου ευχαρίστησε την κ. Προύνη που ήταν από τις πρώτες, η οποία αγκάλιασε τον Οργανισμό AGAPW και την αποστολή του υποστήριξης και έμπνευσης των Ελληνοαμερικανίδων Γυναικών και την απεκάλεσε θαυμάσιο παράδειγμα προς μίμηση. Η κ. Προύνη, η οποία κατέχει δίπλωμα Διεθνών Σχέσεων από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, αντιπροσώπευσε την Αρχιεπισκοπή επί πολλά έτη στα Ηνωμένα Εθνη. Ηταν ηγέτιδα στη Φιλόπτωχο σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και επίσης ήταν η πρώτη γυναίκα η οποία διορίστηκε ως μέλος τού μέχρι τότε ανδροκρατούμενου Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Οι προσκεκλημένοι συγκινήθηκαν με τη σταδιοδρομία και υπηρεσία της κ. Προύνη στο υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών και στην Υπηρεσία Πληροφοριών. Στην αρχή ήταν μόνο μία εκ των δύο γυναικών που ήταν παραγωγοί του ραδιοφωνικού προγράμματος «Η Φωνή της Αμερικής», ενώ οι άνδρες συνάδελφοί τους έκαναν το παν για να τις υποβαθμίζουν. Οι γονείς της, ωστόσο, την είχαν διδάξει να αγωνίζεται πάντοτε για το άριστο.

AGAPO MOTHERS DAY PARTY DSC_1544Η Ανθούσα Ηλιοπούλου σπούδασε Ιστορία στο Κολέγιο Deree των Αθηνών, πήρε το Μάστερ στην Ιστορία των Βαλκανίων από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και έκανε έρευνα στην Ελληνική Ιστορία στο Kings College, ενώ δίδαξε Ιστορία στο Deree και το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Η κ. Ηλιοπούλου υπογράμμισε πως «οι Ελληνοαμερικανικές Κοινότητες άρχισαν να οργανώνονται και να καθιερώνονται τα ιδρύματα που έκαναν τον Ελληνισμό να ευδοκιμήσει στην Αμερική μόνο όταν αφίχθηκαν οι γυναίκες».