GR US

Οι 50 πλουσιότεροι Ελληνοαμερικανοί - Το ειδικό αφιέρωμα του «TNH»

Αssociated Press

Ο Τομ Γκόρης. (AP Photo/Paul Sancya, FILE)

Του Κωνσταντίνου Ε. Σκάρου.

NEA YOΡKH. Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα», «The National Herald» με το ειδικό ετήσιο αφιέρωμά της στους 50 πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς των Ηνωμένων Πολιτειών, καταδεικνύει την οικονομική ευρωστία και το υψηλό επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η Ομογένεια της Αμερικής.

Ημασταν χαρούμενοι που λάβαμε πολύ θετικά σχόλια σχετικά με την Ειδική Εκδοση του περασμένου έτους και συνεπώς διατηρήσαμε τις ίδιες πρακτικές και για αυτήν τη νέα έκδοση, με τις κατάλληλες ενημερώσεις. Η φετινή έκδοση, λοιπόν, μοιάζει πολύ με εκείνη της περσινής χρονιάς, με τη διαφορά ότι είναι μεγαλύτερη από ποτέ!

Ενα νέο όνομα στον κατάλογό μας είναι ο κ. Νίκος Μούγιαρης, ο οποίος σίγουρα θα είχε τα προσόντα και τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η μετριοφροσύνη τον εμπόδισε να βγει προς τα εμπρός. Φέτος, όμως, ήθελε να κάνει μια δήλωση σχετικά με τη σημασία της φιλανθρωπίας.

Εχουμε επίσης ένα επιπλέον χαρακτηριστικό φέτος, μια ματιά σε μερικούς από τους πλουσιότερους Ελληνες στον Κόσμο, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οσον αφορά το μεγαλύτερο μέρος της Ειδικής Εκδοσής μας, τον κατάλογο των 50 από τους πλουσιότερους Ελληνες, σας παραπέμπουμε στη διαδικασία του περασμένου έτους, την οποία χρησιμοποιήσαμε πάλι φέτος:

Οι Αμερικανοί αγαπούν την κατάταξη και οι Ελληνοαμερικανοί δεν διαφέρουν. Η ετήσια έκδοση των 50 πλουσιότερων Ελληνοαμερικανών είναι, κάθε χρόνο, το πιο δημοφιλές τεύχος όλων μας. Και το πιο δημοφιλές μέρος αυτού, η κατάταξη, είναι στην πραγματικότητα το λιγότερο σημαντικό.

Παρ’ όλο που ο «Ε.Κ.» πλησίασε όλους τους ανθρώπους στον κατάλογο του φετινού έτους με τα καλύτερα δυνατά διαθέσιμα μέσα, μόνο λίγοι απάντησαν, πόσω μάλλον διέθεσαν τον χρόνο τους για να δώσουν την οικονομική τους καθαρή αξία ή να μοιραστούν άλλες πληροφορίες για τον εαυτό τους.

Ωστόσο, μερικές από τις σημαντικές πληροφορίες που κάποιοι μας έδωσαν ήταν για τη γενική ανακρίβεια αυτών των αριθμών - όχι μόνο των αριθμών μας, αλλά οποιωνδήποτε αριθμών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του «Forbes», που θεωρούνται ευρέως ως το «χρυσό πρότυπο» αυτών των κατατάξεων.

Πολλοί πλούσιοι άνθρωποι προστατεύουν την ιδιωτική τους ζωή και δεν τους αρέσει καθόλου να είναι στα δημόσια βλέμματα. Μπορεί να υπάρχει ένας Ελληνοαμερικανός αυτή τη στιγμή που να διαβάζει το κείμενο και να μην έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο αυτό, αλλά να έχει περισσότερα χρήματα από οποιονδήποτε έχει αναφερθεί και να είναι απόλυτα ευτυχής (αυτός ή αυτή) που δεν τον έχει πιάσει το… ραντάρ.

Αλλοι, αντίθετα, μπορεί να θέλουν να μεγαλώσουν τους αριθμούς τους για οποιοδήποτε λόγο. Ενα τέλειο παράδειγμα έντονων διακυμάνσεων της εκτιμώμενης περιουσίας είναι η περίπτωση του προέδρου Tραμπ, η περιουσία του οποίου πέρυσι είχε εκτιμηθεί από το «Forbes» σε 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι 800 εκατομμύρια δολάρια λιγότερα σε σύγκριση με πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε δηλώσει ότι διαθέτει περιουσία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κάποιοι έχουν υποθέσει ότι ο λόγος για τον οποίο δεν αποκάλυψε τις φορολογικές δηλώσεις του είναι ότι θα αποκάλυπταν ένα ποσό πολύ πιο κάτω από τους αριθμούς και άρα θα βρισκόταν εκτεθειμένος. Οποια έκδοση είναι αληθής, η ουσία είναι ότι οι αριθμοί είναι μόνο αριθμοί.

Τούτου λεχθέντος εδώ είναι το πώς φτάσαμε στους δικούς μας: οι τρεις κατηγορίες είναι:

Οι Πρωτογενείς (το πρόσωπο ή ο εκπρόσωπός του μας έδωσε επίσημα και δημοσίως τους αριθμούς), η πηγή (μια συγκεκριμένη πηγή, όπως το «Forbes») ή η εκτίμηση του «Ε.Κ.» (TNH Estimate). Ο «TNHΕ» βασίζεται σε ανεπίσημες ή / και μη επιβεβαιωμένες πηγές ή σε προηγούμενα αριθμητικά στοιχεία TNH προσαρμοσμένα για το μέσο κέρδος / απώλεια από το προηγούμενο έτος σε αυτό.

Ως εκ τούτου, στο πνεύμα της καλής δημοσιογραφίας, το καθήκον μας προς εσάς, τους αναγνώστες μας, είναι να εξηγήσουμε πώς φτάσαμε σε αυτές τις μορφές και βαθμολογίες και να το αφήσουμε σε εσάς για να καθορίσετε τι σκέφτεστε για αυτά.

Είναι επίσης σημαντικό να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τίτλο «50 Πλουσιότεροι Ελληνοαμερικανοί». Σημαίνει 50 από τους πλουσιότερους Ελληνοαμερικανούς, όχι απαραίτητα τους 50 πιο πλούσιους Ελληνοαμερικανούς. Το τελευταίο θα ήταν σχεδόν αδύνατο να καταρτιστεί, για διάφορους λόγους.

Πρώτον, δεν υπάρχει βάση δεδομένων οπουδήποτε στον Κόσμο που να μπορεί να παρακολουθεί όλους τους Ελληνοαμερικανούς, και πάλι, εξαιτίας του λόγου της ιδιωτικής ζωής.

Δεύτερον, ο τρόπος που ακούγεται ένα όνομα μπορεί μερικές φορές να είναι παραπλανητικός. Για παράδειγμα, ο κορυφαίος του καταλόγου μας, ο Jim Davis, δεν «ακούγεται» καθόλου Ελληνας, ενώ δύο άτομα με πολύ μεγαλύτερη περιουσία, που θα ήταν εύκολα στην 1η και την 2η θέση του καταλόγου αυτού -ο Jeff Bezos και ο George Soros - και οι δύο ακούγονται σαν να είναι Ελληνες, αλλά δεν είναι.

Στη συνέχεια, υπάρχει το σημαντικό θέμα της φιλανθρωπίας. Υπάρχουν πολλοί αξιοθαύμαστοι άνθρωποι που εμφανίζονται σε αυτό το τεύχος, που δωρίζουν πολλά χρήματα και αυτό τους αναγκάζει να πέφτουν στην κατάταξη. Δεν νομίζουμε ότι πρέπει να «τιμωρηθούν» γι' αυτό στο μυαλό κάποιου.

Οπως συνιστούσαμε πέρυσι, ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε αυτό το τεύχος είναι να μην συνδεθείτε υπερβολικά με τους καθαρούς αριθμούς και τις κατατάξεις, αλλά να εκτιμήσετε τις βιογραφίες των 50 ατόμων (ή των οικογενειών).

Τέλος, σας προσκαλούμε, για άλλη μια φορά, να βελτιώσετε αυτόν τον κατάλογο ενημερώνοντάς μας για τυχόν πληροφορίες - συμπεριλαμβανομένης, ίσως, μιας συγκεκριμένης ελληνοαμερικανικής εταιρείας που ενδεχομένως να αγνοήσαμε - έτσι ώστε αυτή η ειδική έκδοση να μπορεί να συνεχίσει να είναι καλύτερη και καλύτερη, χρόνο με το χρόνο.

Ο κατάλογος με τους «50»

Εθνικός Κήρυξ Archive

1. Tζιμ Ντέιβις

$6 δισεκατομμύρια (Forbes)

πρόεδρος της New Balance

Με εκτιμώμενη καθαρή αξία 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Tζέιμς (Τζιμ) Ντέιβις, πρόεδρος της New Balance (NB), είναι ο πλουσιότερος Ελληνοαμερικανός.

Ο 75χρονος γιος των Ελλήνων μεταναστών, γεννημένος ο ίδιος στο Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης αγόρασε την εταιρεία αθλητικών υποδημάτων λιανικής πώλησης το 1972 και την οδήγησε σε νέα ύψη τέσσερα χρόνια αργότερα με την ανάπτυξη του υποδήματος New Balance 320. Η εταιρεία έχει μεγαλώσει πολύ περισσότερο από τότε.

Η NB με έδρα τη Βοστώνη παραμένει ένας από τους λίγους υποδηματοποιούς που συνεχίζει να κατασκευάζει μερικά από τα παπούτσια της στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τελευταία προσπάθειά της, το Boston Landing, είναι ένα συγκρότημα που περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο, αθλητικές εγκαταστάσεις, εσωτερικό γήπεδο και ένα σιδηροδρομικό σταθμό. Η σύζυγος του Ντέιβις, Αννυ, είναι αντιπρόεδρος της NB, έχοντας έρθει στην εταιρεία το 1977.

Ο Ντέιβις είναι επίσης συνιδρυτής της Major League Lacrosse, η οποία ιδρύθηκε το 1999, έκανε το ντεμπούτο του το 2001 και το 2015 κατά μέσο όρο είχε σχεδόν 4400 οπαδούς ανά ζωντανό παιχνίδι.

Το πρωτάθλημα, που εκτείνεται στην Ανατολική Ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελείται από οκτώ ομάδες: Atlanta Blaze, Boston Cannons, Charlotte Hounds, Chesapeake Bayhawks, Denver Outlaws (η μόνη δυτική ομάδα του), Florida Launch, New York Lizards, Ohio Machine (η μόνη μεσοδυτική ομάδα ) και Rochester Rattlers.

Στο επιχειρηματικό προφίλ του Ντέιβις στο Bloomberg διαβάζει κανείς ότι «διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της New Balance Athletic Shoe, Inc. μέχρι τις 17 Απριλίου 2007».

2. Η οικογένεια Χασιώτη

$4,29 δισεκατομμύρια (TNHE)

Μίνι Μάρκετς

Στην περσινή έκδοση, ο «Ε.Κ.» είχε αναφέρει ότι η οικογένεια Χασιώτη πούλησε την θυγατρική της Gulf Oil. Ενα χρόνο αργότερα, παραμένουν η πλουσιότερη οικογένειά στον κατάλογο.

Η εταιρεία τους Cumberland Farms ιδρύθηκε από τους παππούδες του νυν CEO, Αρη Χασιώτη, τον Βασίλη και την Αφροδίτη το 1938. Το έτος αυτό, οι Χασιώτηδες μετανάστευσαν από τις περιοχές της Μακεδονίας και της Ηπείρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, αγοράζοντας ένα γαλακτοπαραγωγικό αγρόκτημα στο Κάμπερλαντ του Ροντ Αϊλαντ για 84 δολάρια.

Οι Cumberland Farms σταδιακά μεγάλωναν και τελικά κατάφεραν να γίνουν η μεγαλύτερη επιχείρηση γαλακτοπαραγωγής στη Μασαχουσέτη. Το 1956, η εταιρεία άνοιξε ένα κατάστημα γάλακτος στο Bellingham της Μασαχουσέτης. Λίγα καταστήματα τροφίμων με εξυπηρέτηση από τα ξημερώματα έως τα μεσάνυχτα κάθε μέρα της εβδομάδας υπήρχαν στο βόρειο τμήμα της πολιτείας τη δεκαετία του 1950.

Αλλά μέχρι το 1967, υπήρχαν περίπου 8.000. Με περισσότερα από 400 καταστήματα, η Cumberland Farms ήταν μεταξύ των ηγετών της βιομηχανίας. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η Cumberland Farms κατέλαβε την τρίτη θέση μεταξύ των αλυσίδων convenience store της χώρας και ήταν επίσης ηγέτης τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική πώληση προϊόντων πετρελαίου.

Μια στενά οικογενειακή επιχείρηση από την ίδρυσή της, η Cumberland Farms έχει μεγαλώσει από τότε για να γίνει εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Lily Haseotes Bentas, κόρη του Βασιλείου και της Αφροδίτης, είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο ανιψιός της, Αρης, διαδέχθηκε τον Bentas ως CEO τον Ιούνιο του 2014.

Η Cumberland Farms κατέχει και εκμεταλλεύεται καταστήματα τύπου μίνι μάρκετ και μέχρι πρότινος επίσης βενζινάδικα σε ολόκληρη τη Νέα Αγγλία, τη Νέα Υόρκη, τις μεσοατλαντικές πολιτείες και τη Φλόριδα.

3. Tομ Γκόρης

$3,7 δισεκατομμύρια («Fοrbes»)

Επενδύσεις, Αθλητισμός

4. Tζον Πολ ΝτεΤζόρια

$3,4 δισεκατομμύρια («Forbes»)

Προϊόντα περιποίησης μαλλιών, οινοπνευματώδη

5. Αλεξ Σπανός

$3,2 δισεκατομμύρια δολάρια (Forbes)

Ακίνητα, Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο

Με περιουσία στα 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Αλεξ Σπανός παραμένει στην κορυφή του καταλόγου μας.

Ιδρυτής, μεταξύ άλλων, της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων «A.G. Spanos», ο Αλεξ Σπανός είναι γιος των Ελλήνων μεταναστών. Ξεκίνησε την καριέρα του ως αρτοποιός, αλλά το 1951 χρησιμοποίησε ένα δάνειο ύψους 800 δολαρίων για να αγοράσει ένα φορτηγό και άρχισε να πωλεί σάντουιτς στους αγρότες.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε τα κέρδη του για να επενδύσει σε ακίνητα, και μέχρι το 1960. Σήμερα, η εταιρεία του «Α.G. Spanos» είναι μια από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές κατοικιών της Αμερικής και είναι μία από τις μεγαλύτερες οικογενειακές εταιρείες κατασκευής και διαχείρισης ακινήτων στο έθνος. Εχει χτίσει περισσότερες από 120.000 μονάδες σε 19 πολιτείες. Ο Σπανός έδωσε τον έλεγχο των εταιρειών στους γιους του Ντιν και Μάικλ το 2003.

Ο Σπανός, ένας από τους μεγαλύτερους χορηγούς του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, βοήθησε να συγκεντρωθούν πάνω από 2 εκατομμύρια δολάρια για την προεδρική προσπάθεια του γερουσιαστή Τζον Μακέιν για το 2008. Ο πρόεδρος Μπους διόρισε τον Σπανό στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Κένεντι το 2004.

Ο Σπανός έχει επίσης συνεισφέρει εκατομμύρια σε σχολεία, νοσοκομεία και φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ελαβε το 2008 το Μετάλλιο της Τιμής από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Αυτός και η σύζυγός του, Faye, έχουν τέσσερα παιδιά, 15 εγγόνια, και πολλά δισέγγονα.

6. Γιάννης Κατσιματίδης

$3,1 δισεκατομμύρια («Forbes»)

Πετρελαιοειδή, Κτηματομεσιτικά, Σούπερ Μάρκετς

Εχει τελειώσει με την πολιτική; Αυτό μένει να το δούμε, αλλά ο 68χρονος ραδιοφωνικός παραγωγός και ο υποψήφιος για τον Δήμο της Νέας Υόρκης του 2013 αρνήθηκε να είναι εκ νέου υποψήφιος στις τελευταίες εκλογές. Υπήρξε επίσης λόγος να είναι υποψήφιος για άλλα αξιώματα στην Πολιτεία, αλλά μέχρι σήμερα, τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γιάννης Κατσιματίδης συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον, δεδομένης της έντονης παρουσίας του στις προκριματικές των Ρεπουμπλικανών το 2013. Ομως, ο Κατσιματίδης είναι περισσότερο γνωστός στον κλάδο των σούπερ μάρκετ, ο οποίος, μεταξύ άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, διατηρεί την εκτιμώμενη καθαρή του περιουσία του πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια, εξασφαλίζοντας του μια υψηλή θέση στον κατάλογό μας.

Ο Κατσιματίδης είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Red Apple, η οποία είναι από τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας με 8.000 υπαλλήλους και ετήσια έσοδα ύψους $ 4,3 δισεκατομμυρίων. Η Red Apple διαθέτει εκμεταλλεύσεις για διύλιση πετρελαίου, προϊόντα λιανικής πώλησης πετρελαίου, convenience stores, σούπερ μάρκετ και ακίνητα. Με ιδιαίτερη έμφαση στην ενέργεια, η περιουσία του Κατσιματίδη αυξήθηκε κατακόρυφα με τις αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου.

Ο Κατσιματίδης φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (New York University), αλλά αποσύρθηκε πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του λόγω επαγγελματικών απαιτήσεων. Ανοιξε το πρώτο του παντοπωλείο το 1969 και κατείχε δέκα καταστήματα μέχρι την ηλικία των 24 ετών, κερδίζοντας 25 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτός επένδυσε 5 εκατομμύρια δολάρια στα ακίνητα του Μανχάταν το 1977. Τα ακίνητα αυτά άξιζαν 100 εκατομμύρια δολάρια μόλις πέντε χρόνια αργότερα.

Σήμερα, η Red Apple Group είναι μια ποικιλόμορφη εταιρεία χαρτοφυλακίου που αντλεί έσοδα από ακίνητα, διύλιση πετρελαίου, διανομή καυσίμων και χρηματοδοτική μίσθωση αεροσκαφών.

Ο Κατσιματίδης είναι αδειούχος χειριστής αεροπλάνων, αν και μια χειρουργική επέμβαση οφθαλμού τον έχει καθηλώσει τα τελευταία χρόνια. Εχει βοηθήσει στη συγκέντρωση εκατομμυρίων δολαρίων για την έρευνα του Αλτσχάιμερ, του Πάρκινσον και του Νεανικού Διαβήτη. Υπηρέτησε ως συμπρόεδρος και ιδρυτής του Ιδρύματος Τεχνολογίας του Brooklyn Tech.

7. Τζορτζ Μάρκους

$2,5 δισεκατομμύρια

Κτηματομεσιτικά

Γεννημένος ως Γεώργιος Μουτσανάς (George Moutsanas) στο ελληνικό νησί της Εύβοιας, ο 76χρονος κ. Μάρκους, μαζί με τον συνέταιρό του William A. Millichap, είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της εταιρείας Marcus & Millichap Company (MMC), μία από τους κορυφαίους παρόχους υπηρεσιών επενδύσεων στην αγορά ακινήτων της χώρας και η μητρική εταιρεία ενός διαφοροποιημένου ομίλου εταιρειών ακινήτων, υπηρεσιών, επενδύσεων και ανάπτυξης.

Η Marcus & Millichap Real Estate Investment Services, έχει εδραιωθεί ως ηγετική εταιρεία με περισσότερους από 1.200 μεσίτες σε αγορές σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ομογενής επιχειρηματίας δεν δίστασε, μάλιστα, να χορηγήσει για τις εκλογικές ανάγκες των Δημοκρατικών $2 εκατομμύρια, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ».

Με δεκάδες γραφεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, η επιχείρηση του κ. Μάρκους επικεντρώνεται στην μεσιτεία επενδύσεων και παρέχει υπηρεσίες χρηματοδότησης και έρευνας τόσο σε αγοραστές όσο και σε πωλητές.

Η Marcus & Millichap Real Estate Investment Services εμφανίστηκε με 6 εκατομμύρια μετοχές τον Οκτώβριο του 2013, δημιουργώντας καθαρά έσοδα στην εταιρεία ύψους περίπου 34,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Νοέμβριο του 2014, η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη για το τρίτο τρίμηνο του 2014 στα 13,5 εκατομμύρια δολάρια, από 7,3 εκατομμύρια δολάρια για την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Αναφέρει περισσότερα από 435 εκατομμύρια δολάρια έσοδα για το οικονομικό έτος 2013, αύξηση 13% από το 2012. Το 2015, λόγω της επιτυχίας της εταιρείας, ο κ. Μάρκους ανελίχθηκε από εκατομμυριούχος σε δισεκατομμυριούχο.

Το 2013, η Marcus & Millichap πραγματοποίησε περισσότερες από 6.600 επενδυτικές συναλλαγές για ιδιωτικούς και θεσμικούς επενδυτές. Στις συναλλαγές συμπεριλαμβάνονται εμπορικά κέντρα, γραφεία και τα βιομηχανικά κτίρια, διαμερίσματα, ξενοδοχεία / μοτέλ, κατοικίες, εγκαταστάσεις αποθήκευσης, γήπεδα γκολφ και θέρετρα.

Η εταιρεία κέρδισε μια θέση στο περιοδικό Information Week του περιοδικού «Elite 100», το 2014, ενός καταλόγου κορυφαίων καινοτόμων επιχειρηματικών τεχνολογιών στη χώρα, για ένατη συνεχή χρονιά.

Ο κ. Μάρκους είναι επίσης πρόεδρος της Essex Property Trust, μιας δημόσιας πολυεθνικής εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητα (REIT). Βρίσκεται στο Palo Alto, της Καλιφόρνιας και διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η «Essex» αποκτά, αναπτύσσει και ανακατασκευάζει κοινότητες διαμερισμάτων σε επιλεγμένες κοινότητες των δυτικών ακτών. Η εταιρεία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, έχει σήμερα δικαιώματα ιδιοκτησίας σε 140 κοινότητες διαμερισμάτων.

Ο Μάρκους είναι επίσης ένας από τους αρχικούς ιδρυτές της «Plaza Commerce Bank» και της «Greater Bay Bancorp». Ηταν στο Διοικητικό Συμβούλιο της «Greater Bay» έως ότου αυτή πωλήθηκε στην «Wells-Fargo» το 2007 για 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο κ. Μάρκους βρέθηκε στο Σαν Φρανσίσκο από την Ελλάδα σε ηλικία 4 ετών.

Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο (SFSU ) σε μόλις δυόμισι χρόνια και ίδρυσε το πρώτο οικονομικό κλαμπ του πανεπιστημίου. Υπηρέτησε επίσης ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Πανεπιστημιακού Συστήματος της Καλιφόρνιας (California State University System ) από το 1981 έως το 1989 και συνέβαλε στην επιλογή αρκετών προέδρων της SFSU. Αυτός και η σύζυγός του Judy συνέβαλαν στη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Τεχνών του SFSU με δωρεά 3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μάρκους βοήθησε επίσης στην ανάπτυξη του προγράμματος ελληνικών σπουδών του SFSU και προεδρεύει του Ιδρύματος Νεοελληνικών Σπουδών, το οποίο υποστηρίζει την έδρα του Νίκου Καζαντζάκη για τις Σύγχρονες Ελληνικές Σπουδές.

Το 2008 ο Μάρκους ίδρυσε την National Hellenic Society. Μαζί με ένα άλλο ζεύγος Ελληνοαμερικανών, ο Τζορτζ και η Τζούντι Μάρκους άνοιξαν το πετυχημένο εστιατόρια «Evvia» στο Πάλο Αλτο το 1995, καθώς και το εστιατόριο «Kokkari» στο Σαν Φρανσίσκο το 1999.

Γνωστό για την ρουστίκ και κομψή κουζίνα και το περιβάλλον του, το «Kokkari» απολαμβάνει τη θέση του ως ένα από τα κορυφαία ελληνικά εστιατόρια και ένα από τα αγαπημένα του τοπικού Δημοκρατικού κατεστημένου.

Είναι απόφοιτος του Ηarvard Business School’s Owners/Presidents Management Program και του Georgetown University Leadership Program. Είναι επίσης μέλος του Βoard of Regents του University of California, του Real Estate Round-table

και του Policy Advisory Board στο Berkeley’s Center for Real Estate & Urban Economics του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.

Μια ανάλυση της MMC τον περασμένο Μάρτιο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εταιρεία «παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερη σταθερότητα σε σχέση με τους ανταγωνιστές της δεδομένης της έκθεσής της σε μεγάλο αριθμό συναλλαγών σχετικά μικρής αξίας σε ένα ευρύ φάσμα τύπων ιδιοκτησίας και γεωγραφικών περιοχών».

7. Ντιν Μητρόπουλος

$2,5 δισεκατομμύρια («Forbes»)

Διαχείριση, Αποκτήσεις

Ο 70χρονος Ντιν Μητρόπουλος παραμένει υψηλά στον κατάλογό μας με περιουσία που ανέρχεται στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μετοχών boutique Metropoulos & Company.

Πριν από πέντε χρόνια, ο Μητρόπουλος πλήρωσε 410 εκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει την Hostess Brands και να επιστρέψει τα Twinkies στα ράφια των σούπερ μάρκετ, αφού η εταιρεία είχε καταθέσει αίτηση για προστασία από πτώχευση και έκλεισε τις πόρτες της. Η Hostess έκανε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη.

Πούλησε την Pabst Brewing με εκτιμώμενα 750 εκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2014, σχεδόν τριπλασιάζοντας την επένδυσή του το 2010. Οι γιοι του, Evan και Daren, και οι οποίοι είναι κοντά στα 30, υπήρξαν και εξακολουθούν να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανάκαμψης των εξαγορασθεισών εταιρειών.

Πριν από δύο χρόνια, ο γιος του Daren αγόρασε το θρυλικό αρχοντικό Playboy στο Λος Αντζελες της Καλιφόρνια για 100 εκατομμύρια δολάρια. Οταν ο ιδρυτής του Playboy και ο ιδιοκτήτης του αρχοντικού Hugh Heffner πέθανε τον Σεπτέμβριο, ο Daren κατάφερε να αναλάβει το αρχοντικό.

9. Οικογένεια Τζαχάρη

$2,42 δισεκατομμύρια (TNHE)

Φαρμακευτικά

Τον Οκτώβριο, το Jaharis Family Foundation, Inc., ανταποκρινόμενο στη συνεχιζόμενη επισιτιστική ανασφάλεια στην Ελλάδα, ανακοίνωσε μια νέα δωρεά 1 εκατομμυρίου δολαρίων προς τις Διεθνείς Ορθόδοξες Χριστιανικές Φιλανθρωπικές Οργανώσεις (IOCC) για να επεκτείνει τα προγράμματά του που υλοποιούνται σε συνεργασία με τον «Αποστολή», την ανθρωπιστική οργάνωση της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής Αθηνών, για να προσφέρει βιώσιμη πρόσβαση σε ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα για παιδιά, οικογένειες και ηλικιωμένους και να προσφέρει ανακούφιση στους πρόσφυγες.

Ο πατριάρχης της οικογένειας, Μιχάλης Τζαχάρης, πέθανε στις αρχές του 2016 στην ηλικία των 87 ετών. Ιδρυσε την Key Pharmaceuticals, την Kos Pharmaceuticals και Vatera Healthcare Partners.

Γιος Ελλήνων μεταναστών, ο Τζαχάρης γεννήθηκε στο Σικάγο. Ελαβε πτυχίο από το πανεπιστήμιο Carroll στο Ουισκόνσιν, υπηρέτησε στο Ιατρικό Σώμα του Στρατού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του κορεατικού πολέμου και αργότερα παρακολούθησε νυχτερινό σχολείο στο πανεπιστήμιο DePaul για να αποκτήσει πτυχίο Νομικής, ενώ εργάστηκε ως εκπρόσωπος πωλήσεων στο Miles Laboratories.

Το 1972, ο Τζαχάρης και ο συνεργάτης του Phillip Frost απέκτησαν την Key Pharmaceuticals και μεταμόρφωσαν τον μικρό παραγωγό ψυχρών φαρμάκων σε μια εξέχουσα εταιρεία με φάρμακα για το άσθμα τελευταίας τεχνολογίας και καρδιαγγειακά φάρμακα. Υπό την ηγεσία του Τζαχάρη οι πωλήσεις της «Key» αυξήθηκαν 100 φορές πριν από τη συγχώνευση της εταιρείας με τη Schering-Plough το 1986. Δύο χρόνια αργότερα, ο Τζαχάρης ξεκίνησε την Kos Pharmaceuticals, η οποία πρωτοστάτησε στην αγορά των φαρμάκων για τη χοληστερόλη με το φάρμακο Niaspan για τη μείωση της χοληστερόλης. Η εταιρεία πωλήθηκε στην Abbott Laboratories το 2006 για 4,2 δισ. δολάρια.

Εμεινε ομότιμος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Kos» έως τον θάνατό του. Υπερήφανοι υποστηρικτές του Ελληνισμού, ο Τζαχάρης και η σύζυγός του, Μαίρη, ήταν για χρόνια μεγάλοι ευεργέτες του Μητροπολιτικού Μουσείου Τέχνης της Νέας Υόρκης, του Ινστιτούτου Τέχνης του Σικάγου, της Μητροπολιτικής Οπερας και πολλών πολιτιστικών, θρησκευτικών και υγειονομικής περίθαλψης θεσμών μέσω του Jaharis Family Foundation, Inc. Τον Οκτώβριο του 2010 εγκαινιάστηκε το Κέντρο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού «Mary Jaharis» στο Hellenic College/Holy Cross Greek Orthodox Theological Seminary στο Μπρουκλάιν της Μασαχουσέτης, το οποίο θα λειτουργεί ως κορυφαίο διεθνές ερευνητικό κέντρο.

Το 2014, το ίδρυμα έδωσε 10 εκατομμύρια δολάρια στο Haverford College στο Haverford, PA για τη χρηματοδότηση ενός νέου μουσικού κέντρου και ενός ταμείου ανακούφισης χρέους φοιτητικών δανείων. Το 2013, το Ιδρυμα ανακοίνωσε δωρεά ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη ανθρωπιστικών προσπαθειών στην Ελλάδα.

Ο Τζαχάρης, μεταξύ άλλων, διετέλεσε διευθυντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση (ΗΠΑ) και αντιπρόεδρος του Ελληνορθόδοξου Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Ηταν ένας από τους αρχικούς ιδρυτές της «Ηγεσίας των 100».

Η σύζυγος του Τζάχαρη, Μαίρη, συνεχίζει να ζει στη Νέα Υόρκη. Εχουν δύο παιδιά και πολλά εγγόνια.

10. Γιώργος Αργυρός

$2,4 δισεκατομμύρια («Forbes»)

Ακίνητα, Αθλητισμός

Η περιουσία του Γιώργου Αργυρού υπολογίζεται από το «Forbes» στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο 80χρονος Αργύρος είναι δεύτερης γενιάς Αμερικανός ελληνικής καταγωγής. Γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν και μεγάλωσε στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

Ελαβε πτυχίο στο πανεπιστήμιο Chapman στο Orange της Καλιφόρνια. Ο Αργυρός εισήλθε στην αγορά ακινήτων το 1962. Σήμερα, η εταιρεία Arnel & Affiliates του ανήκει και διαχειρίζεται 5.500 διαμερίσματα και 2 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια εμπορικού χώρου.

Το 1987 ο Αργυρός ίδρυσε την Westar Capital, εταιρεία ιδιωτικών κεφαλαίων. Είναι πρώην μέτοχος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Kansas DST Systems, που πώλησε το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του το 2014, μειώνοντας το μερίδιά του από 20% σε 4%. Αποσύρθηκε επίσης από το συμβούλιο.

Ο Αργυρός ανέπτυξε μια φιλία με τον επιστήμονα / εφευρέτη Arnold Beckman στην Καλιφόρνια το 1962. Σύντομα άρχισε 22ετή θητεία ως πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ιδρύματος «Arnold and Mabel Beckman», το οποίο απονέμει επιχορηγήσεις έρευνας στη Χημεία και τις Επιστήμες της Ζωής. Το 2013, το Ιδρυμα ανέπτυξε το βραβείο «Beckman-Argyros» στο «Vision Research».

Το ετήσιο βραβείο προσφέρει ένα βραβείο αξίας 100.000 δολαρίων και μια επιχορήγηση έρευνας 400.000 δολαρίων σε ένα άτομο που έχει επιτύχει ένα σημαντικό επίτευγμα στην έρευνα για την όραση. Το 2001, ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους, διόρισε τον Αργυρό πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ισπανία. Ο Γιώργος Αργυρός και η σύζυγός του Τζούλια έχουν τρία παιδιά και επτά εγγόνια.

11. Πίτερ Νίκολας

$2,3 δισεκατομμύρια δολάρια («Forbes»)

Ο 77χρονος Πίτερ Νίκολας βρίσκεται ψηλά στον κατάλογό μας διαθέτοντας περιουσία που υπολογίζεται από το «Forbes» στα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 1977 ίδρυσε την εταιρεία Boston Scientific με τον επιστήμονα John Abele το 1979, αφού συναντήθηκε με τον Abele σε ένα παιδικό παιχνίδι ποδοσφαίρου.

Απόφοιτος του πανεπιστημίου Duke, ο Νίκολας απέκτησε MBA από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας, το διάσημο Wharton School of Business. Είναι ομότιμος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Duke. Το 1996, ο Νίκολας έδωσε 20 εκατομμύρια δολάρια στο Duke για τη Σχολή Περιβάλλοντος, η οποία ονομάστηκε προς τιμήν του. Από τότε, αυτός και η σύζυγός του, η Virginia (Ginny) Lilly, έκαναν άλλα δώρα των δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων στο Duke.

Η Boston Scientific είναι παγκόσμιος κατασκευαστής και έμπορος ιατρικών συσκευών που χρησιμοποιούνται σε μια σειρά επεμβατικών ιατρικών ειδικοτήτων, όπως η επεμβατική ακτινολογία, η επεμβατική καρδιολογία, οι περιφερικές παρεμβάσεις, η νευροδιαμόρφωση, η νευροαγγειακή επέμβαση, η ηλεκτροφυσιολογία, η καρδιοχειρουργική, ογκολογίας, ουρολογίας και γυναικολογίας.

12. Αλεκ Γκόρης

$2,2 δισεκατομμύρια («Forbes»)

Τεχνολογία, εξαγορές

13. Πίτερ Αγγελος

$2,16 δισεκατομμύρια δολάρια (TNHE)

Νομικά, Μajor League Baseball

Ο Αγγελος γεννήθηκε στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνιας στις 4 Ιουλίου του 1929 από μετανάστες από την Κάρπαθο. Πήγε στη Βαλτιμόρη στην ηλικία των 11 ετών, όπου η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στο Highlandtown. Αποφοίτησε από το Eastern College και από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βαλτιμόρης.

Η εταιρεία του, τα γραφεία δικηγόρων του Peter G. Angelos, έχει δικηγόρους και έδρες στο Μέριλαντ, το Ντελάγουερ, την Πενσυλβανία και το Τενεσί. Ο Αγγελος άρχισε να εργάζεται ως δικηγόρος μετά την αποφοίτησή του. Στο μεγαλύτερο μέρος της νομικής του σταδιοδρομίας, ήταν ένας επιτυχημένος δικηγόρος που εκπροσώπησε τα εργατικά συνδικάτα της Βαλτιμόρης και τα μέλη τους.

Το δικηγορικό γραφείο του και ο πλούτος του διευρύνθηκαν εντυπωσιακά το 1982, όταν αντιπροσώπευε 8.500 ενάγοντες -τον μεγαλύτερο αριθμό εναγόντων όλων των εποχών- σε δίκη αμιάντου και κέρδισε. Σύμφωνα με πληροφορίες, κέρδισε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια σε αυτή την περίπτωση.

Ενας διά βίου Δημοκρατικός, κέρδισε εκλογές στο Δημοτικό Συμβούλιο της Βαλτιμόρης και υπηρέτησε στο Συμβούλιο από το 1959 έως το 1963. Ηταν υποψήφιος για δήμαρχος ως ανεξάρτητος το 1964, αλλά έχασε. Είναι ενεργός υποστηρικτή υποψηφίων των Δημοκρατικών σε πανεθνικό επίπεδο. Σε τοπικό επίπεδο, το 2006, υποστήριξε δημοσίως τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Μέριλαντ, Bob Ehrlich, και επέκρινε τον Δημοκρατικό υποψήφιο Martin J. O'Malley, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές.

Ο Αγγελος δραστηριοποιείται σε φιλανθρωπικά προγράμματα στην πόλη και την πολιτεία. Απολαμβάνει ιπποδρομίες και κατέχει καθαρόαιμα άλογα. Εχει δώσει 10 εκατομμύρια δολάρια στο alma mater του. Σε αντάλλαγμα, το νέο κτίριο της Νομικής Σχολής φέρει το όνομα των γονέων του.

Το John and Frances Angelos Law Center στο Πανεπιστήμιο της Βαλτιμόρης άνοιξε τον Απρίλιο του 2013. Την ίδια χρονιά, προσέφερε 2,5 εκατομμύρια δολάρια στο Ιατρικό Κέντρο MedStar Franklin Square στη Βαλτιμόρη για να ανοίξει κέντρο πνευμονοπάθειας.

Ο Αγγελος και η σύζυγός του, Τζόρτζια, έχουν δύο γιους: τον Τζον, ο οποίος είναι ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος των «Orioles» και τον Λούις που είναι δικηγόρος στο οικογενειακό δικηγορικό γραφείο.

14. Πίτερ Πίτερσον

$2 δισεκατομμύρια δολάρια («Forbes»)

Επενδύσεις

Η περιουσία του Πίτερ Πίτερσον εκτιμάται από το «Forbes» στα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Αφού υπηρέτησε ως υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ υπό τον πρόεδρο Νίξον, ο Πίτερσον έκανε την περιουσία του ως συνιδρυτής και πρώην πρόεδρος του ομίλου Blackstone, μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις επενδύσεων στον κόσμο με 25 γραφεία σε όλο τον Κόσμο.

Ο Πίτερσον ίδρυσε τη Blackstone με τον Stephen Schwarzman το 1985. Τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια της επιχείρησης κατέχουν ή έχουν συμμετοχές σε 80 εταιρείες. Ο Πίτερσον αποχώρησε από την εταιρεία στα τέλη του 2008, πουλώντας το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών του και έλαβε 1,85 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.

Ο Peterson κυκλοφόρησε το 2015 το νεότερο βιβλίο του Steering Clear: How to Avoid a Debt Crisis and Secure Our Economic Future (Portfolio/Random House), όπου υποστηρίζει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις μακροπρόθεσμες δημοσιονομικές μας προκλήσεις προκειμένου να εξασφαλίζουμε μια αναπτυσσόμενη και ευημερούσα οικονομία.

Ο γιος των Ελλήνων μεταναστών, ο Πίτερσον μεγάλωσε στη Νεμπράσκα. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Northwestern, όπου αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις. Διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της «Bell and Howell» από το 1963 έως το 1971. Εκτός από τη θητεία του ως υπουργός Εμπορίου, ο Πίτερσον έγινε πρόεδρος της Lehman Brothers το 1973. Επίσης, προήδρευσε στην Federal Reserve Bank of New York από το 2000 έως το 2004. Εχει συγγράψει αρκετά βιβλία και μεταξύ αυτών το αυτοβιογραφικό (2009): «The Education of an American Dreamer».

Το 1981, ο Πίτερσον δημιούργησε το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών για να μελετήσει τη διεθνή οικονομική πολιτική και «να αναπτύξει και να επικοινωνήσει πρακτικές νέες προσεγγίσεις» σε παγκόσμια προβλήματα. Το 2006 μετονομάστηκε σε Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peter G. Peterson.

Ο Πίτερσον αφιερώνει μεγάλο μέρος του χρόνου του στην ίδρυσή του και σε άλλες φιλανθρωπικές δραστηριότητες. Το Ιδρυμα Peter G. Peterson ιδρύθηκε το 2008 και είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη φύση και τον επείγοντα χαρακτήρα των βασικών δημοσιονομικών προκλήσεων που απειλούν το μακροπρόθεσμο μέλλον της Αμερικής και την επιτάχυνση της δράσης τους.

Το Ιδρυμα συνεργάζεται με κορυφαίους στοχαστές, πολιτικούς εμπειρογνώμονες, εκλεγμένους αξιωματούχους και το κοινό για να ενισχύσει τις προσπάθειες για να θέσει την Αμερική σε μια βιώσιμη από δημοσιονομική άποψη πορεία.

Ο Πίτερσον τώρα κατοικεί στη Νέα Υόρκη. Είναι παντρεμένος με την Joan Ganz Cooney, ιδρυτή και πρώην πρόεδρο του εργαστηρίου παιδικής τηλεόρασης («Sesame Street»), έχει πέντε παιδιά και πολλά εγγόνια.

15. Ευστάθιος (Στιβ) Βαλιώτης

$1,64 δισεκατομμύρια (TNHE)

Ακίνητα, Τραπεζική

Ο Ευστάθιος Βαλιώτης στα τέλη του 2017 μετέτρεψε το πρώην Εβραϊκό Νοσοκομείο στη συνοικία Crown Heights του Μπρούκλιν σε 700 μονάδες μακροχρόνιας οικονομικά προσιτής στέγης, όπως ανέφερε η Real Estate Journal. Ο Βαλιώτης, 70 ετών, είναι πρόεδρος και ιδρυτής της Alma Realty Corporation, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ακινήτων στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.

Το 2007 ίδρυσε την Alma Bank. Τον Νοέμβριο του 2014, το Συμβούλιο της Νέας Υόρκης ενέκρινε το σχέδιο της Alma για την ανάπτυξη ενός χώρου εννέα εκταρίων στην προκυμαία του βορειοδυτικού Queens. Τα σχέδια περιλαμβάνουν 1.700 διαμερίσματα (27% χαρακτηρίζονται ως προσιτά), 54.000 τετραγωνικά πόδια εμπορικού χώρου, παραλιακή έκταση και δημόσιο σχολείο.

Γεννημένος στην Βορδόνια, κοντά στη Σπάρτη, ο Βαλιώτης μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1972. Εργάστηκε στη βιομηχανία τροφίμων και, μέσα σε δύο χρόνια, αγόρασε ένα περίπτερο και ένα εστιατόριο, ακολουθούμενο από μια πιτσαρία.

Το επόμενο εγχείρημά του ήταν η ίδρυση μιας επιχείρησης με έπιπλα επί παραγγελία, η «Knossos Inc», στην Aστόρια το 1976. Μέσα σε δύο χρόνια, η επιχείρηση επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει δύο καταστήματα λιανικής πώλησης στη Λεωφόρο Park και την Εκτη Λεωφόρο και εργοστάσιο παραγωγής επίπλων στο Κουίνς. Ο Βαλιώτης κατείχε και διαχειριζόταν ενεργά την «Knossos» μέχρι το 1994.

Το 1978 άρχισε την πολύ επιτυχημένη καριέρα του επενδύοντας σε ακίνητα. Από τότε, η τεχνογνωσία του Βαλιώτη στην αγορά και ανάπτυξη περιελάμβανε την αγορά, πώληση, κατασκευή και διαχείριση κατοικιών και εμπορικών ακινήτων. Το 1983, ο Βαλιώτης ίδρυσε τη δική του εταιρεία, γνωστή ως Alma Realty Corporation.

Η «Alma» αποτελεί το πλοίο μέσω του οποίου ο Βαλιώτης αναπτύσσει, κατασκευάζει, διαχειρίζεται και αποκτά ακίνητα. Η Alma Realty κατέχει και διαχειρίζεται πάνω από 15.000 διαμερίσματα αγοράς και προσιτών κατοικιών στη Νέα Υόρκη και το Νέα Ιερσέη, καθώς και πάνω από πέντε εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια εμπορικής ιδιοκτησίας.

Ο Bαλιώτης ίδρυσε την κατασκευαστική της εταιρεία, Vordonia Construction Corporation, το 1988, η οποία εργάστηκε ως γενικός εργολάβος για την πλειοψηφία των έργων του μέχρι το 2002.

Το 2002, η «Vordonia» αναπτύχθηκε ως Vordonia Contracting and Supplies Corp. Δημιούργησε τη Valco Building Materials and Supplies Corp. του Long Island City το 2006, έναν μεγάλο λιανοπωλητή δομικών υλικών και συσκευών ως θυγατρική της «Alma».

Το 1989, ο Βαλιώτης, μαζί με αρκετούς άλλους επενδυτές, δημιούργησε την Marathon National Bank. Διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας και μέλος για δέκα χρόνια.

Η Μarathon αποκτήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς το 1999. Το 2007, σχημάτισε την Alma Bank, στην οποία διετέλεσε πρόεδρος του συμβουλευτικού συμβουλίου. Η τράπεζα, που δημιουργήθηκε με την υψηλότερη κεφαλαιακή επένδυση σε μια εμπορική τράπεζα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, επεκτείνεται ταχέως, με 14 υποκαταστήματα και πολλά άλλα που έρχονται.

Ο Βαλιώτης πήρε το πτυχίο του στη Θεολογία από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μεγάλος υποστηρικτής του Καθεδρικού Ναού και του Σχολείου του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια. Ο Βαλιώτης είναι επίσης σημαντικός ευεργέτης της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού, του Σχολικού και Κοινοτικού Κέντρου στο Whitestone.

16. James Chanos

$1,55 δισεκατομμύρια (TNHE)

Επενδύσεις

17. Οικογένεια Λογοθέτη

$1,55 δισεκατομμύρια (THNE)

Nαυτιλιακά, Αεροπλοϊα, Κτηματομεσιτικά, Ενέργεια, Ξενοδοχεία

18. Δρ Ρόι Βάγγελος

$ 1,43 δισεκατομμύρια (TNHE)

Φαρμακευτικά, Υγεία

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Δρ Πινδάρος (Ρόι) Βάγγελος, 88 ετών, και η σύζυγός του, Νταϊάνα, έγραψαν ιστορία δωρίζοντας 250 εκατομμύρια δολάρια στο Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών του Πανεπιστημίου της Κολούμπια, μία από τις κορυφαίες Ιατρικές Σχολές και μεταξύ των πιο ακριβών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Δρ Βάγγελος μίλησε στον «Ε.Κ.» στις 5 Δεκεμβρίου «για τη δωρεά που θα αλλάξει αληθινά τη ζωή για πολλούς φοιτητές που επιδιώκουν την Ιατρική ως τον επιλεγμένο τομέα τους». Τα δίδακτρα στο Κολούμπια για ένα έτος ήταν $ 59.364 και με τις αμοιβές και τα έξοδα διαμονής το σύνολο αυξάνεται σε περίπου $ 90.000 ετησίως για τέσσερα χρόνια.

Ο Βάγγελος δήλωσε στον «Ε.Κ.» ότι τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του προσπαθούν μέσω αυτής της δωρεάς να βοηθήσουν τους φοιτητές του Κολούμπια, δεδομένου ότι το 45% των μαθητών δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος της εκπαίδευσής τους στην Ιατρική, ακόμη και με υποτροφίες και οικονομική βοήθεια.

Σημείωσε ότι οι φοιτητές στη συνέχεια λαμβάνουν δάνεια για να καλύψουν το κόστος και το μέσο χρέος κατά τη διάρκεια της αποφοίτησης από την Ιατρική Σχολή είναι $ 135.000, αλλά περίπου το 16% των φοιτητών έχουν περίπου 250.000 δολάρια σε χρέος τη στιγμή της αποφοίτησης, αναγκάζοντας πολλούς να επιλέγουν να πηγαίνουν στις πιο προσοδοφόρες ειδικότητες για να εξοφλήσουν το χρέος.

Ο Βάγγελος είπε ότι «η παιδιατρική, η εσωτερική ιατρική, η οικογενειακή ιατρική και η έρευνα, οι οποίες είναι οι κατώτερες σε αμοιβή, είναι ειδικότητες που οι φοιτητές δεν επιλέγουν», προσθέτοντας ότι η δέσμευση των 150 εκατομμυρίων δολαρίων θα επιτρέψει στους φοιτητές να λάβουν μόνο υποτροφίες, και να εκπληρώσει το όνειρό τους για μια καριέρα στην Ιατρική χωρίς το βάρος του χρέους των φοιτητικών δανείων.

Ο Δρ Βάγγελος απέκτησε ιατρικό πτυχίο πριν από περίπου μισό αιώνα. Από τότε, έχει μια μακρά και διακεκριμένη καριέρα στην υγειονομική περίθαλψη και ιδιαίτερα στα φαρμακευτικά προϊόντα. Διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του φαρμακευτικού γίγαντα Merck & Co. από το 1985 έως το 1994.

Εργάστηκε στην παγκόσμια εταιρεία προϊόντων υγείας το 1975 ως ανώτερος αντιπρόεδρος της έρευνας και έγινε πρόεδρος του τμήματος έρευνας το 1976. Από το 1982, ήταν ανώτερος αντιπρόεδρος στρατηγικού σχεδιασμού. Συνέχισε να κατέχει και τις δύο θέσεις μέχρι το 1984, όταν εξελέγη εκτελεστικός αντιπρόεδρος. Είναι τώρα 87 ετών.

Πριν αναλάβει ευρύτερες ευθύνες στην επιχειρηματική ηγεσία, ο Βάγγελος είχε κερδίσει την επιστημονική αναγνώριση ως αυθεντία επί των λιπιδίων και των ενζύμων και ως ηγέτης της έρευνας. Ο Βάγγελος, του οποίου οι γονείς γεννήθηκαν στη Μικρά Ασία και μετανάστευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1920, απέκτησε το πτυχίο του διάκριση το 1950 από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας.

Πήρε πτυχίο Ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια το 1954. Μετά από πρακτική άσκηση και διαμονή στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη (1954-56), προσχώρησε στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) στη Βηθεσθά του Μέριλαντ.

Στα NIH από το 1956 έως το 1966, υπηρέτησε στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας, κατέχοντας θέσεις στην Κυτταρική φυσιολογία και Βιοχημεία - πρώτα ως ανώτερος χειρουργός, στη συνέχεια ως επικεφαλής του τμήματος της Συγκριτικής Βιοχημείας. Το 1966, ο Βάγγελος προσχώρησε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στην Ιατρική Σχολή του Σεντ Λούις ως πρόεδρος του Τμήματος Βιολογικής Χημείας όπου ίδρυσε το τμήμα Βιολογίας και Βιοϊατρικών Επιστημών.

Συγγραφέας πολλών βιβλίων, περιλαμβανομένης της αυτοβιογραφίας «Medicine, Science and Merck» και περισσότερων από 100 επιστημονικών εισηγήσεων, εξελέγη στην Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών και στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών το 1972 και στην Αμερικανική Φιλοσοφική Κοινωνία το 1993. Εχει λάβει επίτιμα πτυχία από 14 ιδρύματα, όπως από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας, το Κολούμπια, το Χάρβαρντ, το Πρίνστον και το Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον.

Μετά την αποχώρησή του από τη Merck, ο Βάγγελος ήταν πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας από το 1994 έως το 1999, υπηρετώντας ως διαχειριστής από το 1988. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα από το 1999 έως το 2001.

Η Merck ήταν πολύ σεβαστή υπό την ηγεσία του, αφού ψηφίστηκε «η πιο θαυμαστή εταιρεία της Αμερικής» στην ετήσια δημοσκόπηση του περιοδικού «Fortune» για επτά συναπτά έτη. Κατά τη διάρκεια της θητείας του εκεί, η Merck ανέπτυξε τις στατίνες μείωσης της χοληστερόλης, MEVACOR και ZOCOR.

Ο Βάγγελος ονομάζεται μερικές φορές ως ο πατέρας της φαρμακευτικής για την απόφασή του η Merck να συνεισφέρει το φάρμακο MECTIZAN δωρεάν για να θεραπεύσει εκατομμύρια Αφρικανούς από την τύφλωση. Το φιλανθρωπικό του έργο στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας περιλαμβάνει χορηγίες για προγράμματα υποτροφιών / σπουδών καθώς και τα εργαστήρια Roy και Diana Vagelos. Το Diana Student Center, το οποίο πήρε το όνομά του από την κα Βάγγελου στο άλμα mater της, το Κολέγιο Barnard, άνοιξε το 2010.

Από το 1995, ο Βάγγελος είναι πρόεδρος της βιοτεχνολογικής εταιρείας Regeneron Pharmaceutic. Ο κ. Βάγγελος και η σύζυγός του ζουν στη Νέα Ιερσέη, έχουν τέσσερα παιδιά και αρκετά εγγόνια.

19. Jamie Dimon

$ 1,2 δισεκατομμύρια («Forbes»)

Χρηματιστήριο

Αφού πέρυσι, κατά την πρώτη χρονιά του προέδρου Τραμπ στον Λευκό Οίκο το Χρηματιστήριο έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, στα τέλη του φετινού Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου άρχισε να σημειώνει ραγδαία πτώση κάνοντας όλους να ανησυχούν. Οχι όμως στον Jamie Dimon, ο οποίος δήλωσε στο Business Insider ότι ενώ ο πληθωρισμός ήταν νόμιμη ανησυχία, η αύξηση της απασχόλησης ήταν πιο σημαντική. «Δεν πρόκειται για χρηματιστηριακή αγορά», είπε. «Είναι για τους ανθρώπους και τις δουλειές τους».

Ο Dimon, 61 ετών, είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης τράπεζας της Αμερικής JPMorgan Chase και θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους ανθρώπους του έθνους.

Καταγράφοντας καθαρή περιουσία ύψους 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2015, το «Forbes» τον έβγαλε από την «ομάδα των δισεκατομμυριούχων» στις αρχές του 2016, εκτιμώντας ότι η καθαρή του περιουσία είχε πέσει κάτω από τα 900 εκατομμύρια δολάρια εξαιτίας της πτώσης του χαρτοφυλακίου του. Ωστόσο, επέστρεψε στην «ομάδα των δισεκατομμυριούχων» όπως ανέφερε η «New York Post» στα τέλη του 2016 καθώς από την ημέρα των εκλογών ο Dimon ήταν ένας από τους μεγαλύτερους επωφελούμενους της έκρηξης της Wall Street.

Με αξία σχεδόν 230 δισ. δολάρια, η τράπεζά του είναι η μεγαλύτερη και ισχυρότερη εταιρεία χώρα και τέταρτη στον κόσμο πίσω από τρεις κινεζικές τράπεζες.

Η JPMorgan Chase βρισκόταν στο επίκεντρο πολλών διερευνητικών ερευνών το 2013, καταβάλλοντας 20 δισεκατομμύρια δολάρια για να διακανονίσει νομικές αξιώσεις εις βάρος της. Παρά ταύτα, ο Dimon κατάφερε να κρατήσει την JPMorgan ψηλά.

Τον Ιούλιο του 2014, ο Dimon δήλωσε ότι είχε διαγνωστεί με καρκίνο του λαιμού. Τον επόμενο Δεκέμβριο, ανακοίνωσε στο προσωπικό του ότι είχε ολοκληρώσει την θεραπεία και ότι μετά από εξετάσεις οι γιατροί του δεν βρήκαν καμιά ένδειξη καρκίνου στο σώμα του, παρόλο που θα συνεχίσει να παρακολουθείται. Αν και συνέχισε να εργάζεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας του, είχε περιορίσει το πρόγραμμά του. Μέχρι το 2016, φάνηκε ότι ο καρκίνος ήταν σε ύφεση και είχε μια καλή μακροπρόθεσμη πρόγνωση.

Ο Dimon γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη. Ο παππούς του, Ελληνας μετανάστης από τη Σμύρνη, ήταν μεσίτης και πέρασε τις γνώσεις του για την επιχείρηση στον γιο του και τον συνεργάτη του Θεόδωρο, τον πατέρα του Dimon. Ως αγόρι, ο Dimon φοίτησε στο Browning School.

Αργότερα ειδικεύτηκε στην ψυχολογία και την οικονομία στο Πανεπιστήμιο Tufts και κέρδισε το MBA του από το Harvard University Business School. Μετά την αποφοίτησή του το 1982, ο Sanford Weill τον έπεισε να απορρίψει προτάσεις Goldman Sachs και Morgan Stanley και να εργαστεί ως βοηθός στο American Express.

Μέσα από μια σειρά πρωτοφανών συγχωνεύσεων και εξαγορών που ακολούθησαν, δημιούργησαν τη Citigroup. Ο Weill ήταν αυτός που έκανε τις διαπραγματεύσεις, αλλά ο Dimon έκανε τους αριθμούς να δουλεύουν. Ο Dimon έφυγε από τη Citigroup το Νοέμβριο του 1998 λόγω μιας εσωτερικής σύγκρουσης με τη τον Weill.

20. Κώστας και Τομ Καρτσώτης

$ 1,05 δισ. (TNHE)

Ωρολόγια, δερμάτινα αξεσουάρ

Τον περασμένο Ιούνιο, οι Dallas Morning News αναγνώρισαν στους Αδελφούς Καρτσώτη (Κώστα, 64 και Tομ, 57) το γεγονός ότι κατάλαβαν πως τα ρολόγια με τις χαμηλές τιμές θα μπορούσαν να είναι αξεσουάρ μόδας.

Είναι ιδρυτές του Fossil Group, Inc., του οποίου η μάρκα συνδέεται ευρέως με ρολόγια, κοσμήματα και άλλα αξεσουάρ, καθώς και ρούχα.

Ο Κώστας είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Ο Τομ εξακολουθεί να κατέχει ένα μικρό μερίδιο, αλλά το 2003 ίδρυσε την εταιρεία Bedrock Manufacturing.

Με έδρα το Richardson του Τέξας, η Fossil εκτιμάται σε 4,35 δισεκατομμύρια δολάρια και βρίσκεται στο «Global 2000» του «Forbes», μια λίστα με τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως. Με 400 καταστήματα λιανικής πώλησης και περισσότερους από 14.000 υπαλλήλους, η εταιρεία πωλεί τα προϊόντα της σε 120 χώρες σε όλο τον Κόσμο.

Το 2013, η Bedrock του Toμ Καρτσώτη και ο Ελβετός κατασκευαστής Ronda ξεκίνησαν μια κοινή επιχείρηση για να δημιουργήσουν το Shinola, μια συλλογή ρολογιών στο Ντιτρόιτ.

Το μοντέλο του «Gomelsky», ένα γυναικείο ρολόι quartz κυκλικής διαμέτρου 36 χιλ. που κοστίζει από 400 έως  600 δολάρια προσγειώθηκε στη λίστα «20 Ρολογιών που εντυπωσίασε το 2013» του «Forbes». Σήμερα στο εργοστάσιο στο κέντρο της πόλης του Ντιτρόιτ, η Shinola παράγει ποδήλατα , δερμάτινα είδη και βερνίκια παπουτσιών μαζί με χειροποίητα ρολόγια.

21. Τed Leonsis

$1 δισ. δολάρια

Διαδίκτυο, Κεφάλαιο Επιχειρήσεων, Επαγγελματικά Αθλήματα

Ιδιοκτήτης πολυάριθμων αθλητικών ομάδων, ο Ted J. Leonsis υπήρξε εδώ και χρόνια το επίκεντρο του αθλητικού κόσμου της περιοχής της Ουάσιγκτον DC.

Είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της Monumental Sports and Entertainment, η οποία κατέχει και λειτουργεί τις επαγγελματικές αθλητικές ομάδες Washington Capitals, Washington Wizards, Washington Mystics και το Verizon Center στο κέντρο της Ουάσιγκτον.

Αφού επέζησε της συντριβής αεροπλάνου το 1983, αποφάσισε να «επανεξετάσει τις προτεραιότητές του». Ο ίδιος συνέταξε μια λίστα με 101 στόχους για να επιτύχει. Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρώσει 82 από τους στόχους αυτούς.

Το 2010, δημοσίευσε το «The Business of Happiness:6 Secrets to Extraordinary Success in Life and Work». Λίγοι άνθρωποι έχουν ρίζες τόσο βαθιά στη βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών, όσο και τη γνώση και την εμπειρία της ιστορίας και των δυνατοτήτων της. Ενας πρωτοπόρος του Διαδικτύου και των νέων Μέσων Ενημέρωσης, ο Leonsis συμμετείχε σε εκδόσεις του Apple MacIntosh, του IBM PC και του αυτοματισμού γραφείου Wang.

Εγγονός Ελλήνων μεταναστών, ο Leonsis γεννήθηκε σε μια οικογένεια μέτριων μέσων στο Μπρούκλιν και πέρασε τα πρώτα του χρόνια εκεί. Η οικογένειά του αργότερα επέστρεψε στην πατρίδα της μητέρας του, το  Λόουελ της Μασαχουσέτης. Αποφοίτησε από το Lowell High School το 1973 και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Μετά την αποφοίτησή του το 1977, επέστρεψε στο σπίτι των γονέων του στο Λόουελ και άρχισε να εργάζεται για την Wang Laboratories. Το 1980, ο Leonsis ξεκίνησε τη δική του εταιρεία, η οποία μεγάλωσε γρήγορα, και την πώλησε στο Ιnternational Thompson για $ 60 εκατομμύρια το 1981. Στη συνέχεια ξεκίνησε το Redgate, το οποίο πούλησε στην AOL το 1993. Ολοκλήρωσε τη θητεία του ως πρόεδρος και αντιπρόεδρος της AOL προτού την εγκαταλείψει το 2006. Ο Leonsis και η σύζυγός του, Lynn, ζουν στο Μέριλαντ. Εχουν έναν γιο, τον Ζακάρ, και μια κόρη, την Ελε.

22. Τζορτζ Μπεχράκης

$930 εκατομμύρια (Affluence IQ)

Φαρμακευτικές επενδύσεις

Στην ηλικία των 84 ετών, ο Γιώργος Δ. Μπεχράκης παραμένει προσηλωμένος στην σωτηρία του Πλανήτη από τις καταστροφικές συνέπειες του καπνίσματος. Τον περασμένο Ιούνιο ήταν αναπόσπαστο μέρος της διοργάνωσης του συνεδρίου ENSP, Ευρωπαϊκό Δίκτυο για το Κάπνισμα και την Πρόληψη του Καπνίσματος ((European Network for Smoking and Tobacco Prevention), το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ιδρυτής και Πρόεδρος της «Μύθος, LLC», ιδιωτικής εταιρείας επενδύσεων με έδρα το Λέξινγκτον, της Μασαχουσέτης, ο κ. Μπεχράκης, υπηρετεί επίσης στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων Gainesborough Investments στο Λέξινγκτον, ενώ είναι και είναι διάσημος φιλανθρωπικός.

Πριν από περίπου 7 χρόνια, ο κ. Μπεχράκης σοκαρίστηκε όταν είδε δύο γυναίκες να δίνουν τσιγάρα σε ένα 11χρονο και ένα 12 κορίτσι μπροστά σε ένα σχολείο στο εύρωστο προάστιο της Κηφισιάς. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να κάνει μία δωρεά στο ύψους 1,8 εκατ. δολαρίων το 2010 για μια έρευνα του Harvard University School of Public Health για το κάπνισμα στην Ελλάδα.

Εκτοτε έχει δωρίσει περισσότερα χρήματα για να δημοσιεύσει έναν οδηγό αυτοβοήθειας για το κόψιμο του καπνίσματος, την παραγωγή σχολικών προγραμμάτων και την περαιτέρω μελέτη στην Ακαδημία Αθηνών σχετικά με τις επιπτώσεις του καπνίσματος.

Το 1957 αποφοίτησε από το Northeastern University της Βοστώνης και είναι αναγνωρισμένη ηγετική προσωπικότητα στη φαρμακευτική βιομηχανία. Εγινε πιο γνωστός ίσως για το ταλέντο του να διαλύει προηγουμένως αδιάλυτες χημικές ουσίες και να τις καθιστά σταθερές για ιατρική χρήση.

Αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, ο κ. Μπεχράκης ξεκίνησε την καριέρα του στο «McNeil Laboratories» (τμήμα του «Johnson & Johnson»). Το 1968 ίδρυσε τα «Dooner Laboratories», τα οποία ανέπτυξαν και δημιούργησαν ένα πρωτοποριακό φάρμακο για το άσθμα, το Slophyllin και το Slobid. Πούλησε την εταιρεία στην «Rhone-Poulenc Rorer» (σήμερα «Aventis») και αγόρασε την οφθαλμική εταιρεία «Muro Pharmaceuticals» το 1978.

Ο Μπεχράκης πουλούσε τα προϊόντα φροντίδας ματιών στο «Bausch και Lomb» και έκανε έρευνες για νέα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων φαρμακευτικών προϊόντων για το άσθμα και τις αλλεργίες. Ο Μπεχράκης πούλησε την εταιρεία στην «Asta-Medica AG», τμήμα του γερμανικού ομίλου «Degussa», αποχωρώντας από πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος το 1998.

Γιος των Ελλήνων μεταναστών, ο Μπεχράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λόουελ, της Μασαχουσέτης. Η σύζυγός του Μάργκο έχει καθιερώσει έδρες και υποτροφίες σε διάφορα πανεπιστήμια και ιατρικά κέντρα. Το 2003 το Northeastern University and Medical Center και το Ιατρικό Κέντρο στη Βοστώνη εγκαινίασαν το Κτίριο Επιστήμης και Υγείας Μπεχράκης (Behrakis Health Science Building ) και δημιούργησαν επίσης το Κέντρο για την Ανακάλυψη Φαρμάκων (Center for Drug Discovery).

Αποδέκτης πολλών βραβείων για τη συνεισφορά τους στις επιχειρήσεις, την επιστήμη, τις τέχνες και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία υπηρετεί στο Δ.Σ. της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης, ενώ διατελεί επίτιμος αντιπρόεδρος στο Northeastern University.

Εχει υπηρετήσει στα Δ.Σ. διάφορων δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, ενώ συμμετέχει στη συμβουλευτική επιτροπή της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.

Πιθανόν κανένα ίδρυμα δεν έχει λάβει περισσότερα απ’ όσα έχει προσφέρει ο Μπεχράκης στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης. Η σχέση του με το μουσείο χρονολογείται πίσω στα λυκειακά του χρόνια όταν ο θείος του, ο Τζον Ζαρούλης, τον πήγε να δει τις γκαλερί. Αργότερα, ο Μπεχράκης θα διοργάνωνε πάρτι στο Μουσείο.

Εγινε μέλος το 1989, προστάτης το 1996 και επιβλέπων το 1998. Στη συνέχεια, μια μέρα το 2001, ο Μπεχράκης εμφανίστηκε για φαγητό με τον διευθυντή του MFA Malcolm Rogers και του έδωσε ένα σφραγισμένο φάκελο. Μέσα βρίσκονταν μια επιταγή 2 εκατομμυρίων δολαρίων για να δοθούν στην Χριστίνα Κοντολέων (Christine Kondoleon), έφορο της Ελληνικής και Ρωμαϊκής Τέχνης (Greek and Roman Art). Εχει δωρίσει 25 εκατομμύρια δολάρια στο Μουσείο από το 2006 και το Μουσείο έχει πλέον μία νέα πτέρυγα που ονομάζεται «George D. και Margo Behrakis», στην οποία στεγάζονται ελληνικές, ρωμαϊκές και αιγυπτιακές γκαλερί.

Το 2011, ο επί 50 χρόνια μέλος της AHEPA Μπεχράκης, τιμήθηκε με το βραβείο του οργανισμού «Ανθρωπιστικό Βραβείο του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου» («Archbishop Iakovos Humanitarian Award»).

Ο Μπεχράκης, πρώην πρόεδρος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας της Αγίας Τριάδος στο Λόουελ, είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και Αρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επιπλέον, είναι ομότιμος πρόεδρος της «Ηγεσίας των 100». Με την σύζυγό του Μάργκο είναι παντρεμένοι πάνω από 50 χρόνια, έχουν 4 παιδιά και πολλά εγγόνια.

Τον Δεκέμβριο του 2015 ο Μπεχράκης έλαβε επίτιμο διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη συμβολή του στην επιστήμη, τα φαρμακευτικά προϊόντα και την ιατρική και για τις εκτεταμένες ανθρωπιστικές του προσπάθειες.

Εξαιρετικά συγκινημένος από την παραπάνω κίνηση, είχε δηλώσει το 2016 στον «Ε.Κ.» «μπορεί να λάβεις πολλές τιμητικές διακρίσεις, αλλά όταν λαμβάνεις μια τιμητική διάκριση από την ίδια σου την οικογένεια, ως Ελληνας πρώτης γενιάς, το να λαμβάνεις μια τιμητική διάκριση από την Ελλάδα είναι ένα από τα σημαντικότερα σημεία της ζωής μου».

Το 2018 οι προσπάθειές του θα επικεντρωθούν στην αναχαίτιση της εξάπλωσης της γρίπης και της ιλαράς.

23.Νίκος Μούγιαρης

$800 εκατομμύρια (TNHE)

Φροντίδα δέρματος, Καλλυντικά

«Εδώ στο Mana θεωρούμε τους υπαλλήλους μας και τις οικογένειές τους ως δική μας οικογένειά», λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Mana, Νίκος Μούγιαρης. «Πάντα έχω στο μυαλό μου τον αδερφός μου Pip και την πεποίθησή μου ότι η αλλαγή στον Κόσμο θα μπορούσε να προέλθει μόνο από κάτω προς τα πάνω. Η αλλαγή έρχεται όταν έχουμε ίσες ευκαιρίες και αυτό γίνεται ευκολότερο με την εκπαίδευση», εξηγεί ο Μούγιαρης, 71 ετών, στην ιστοσελίδα της Mana, manaproducts.com.

Τιμημένος από το Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο της Νέας Υόρκης τον περασμένο Ιούνιο, για τα επιτεύγματά του στην μετατροπή της Mana σε μία από τις κορυφαίες εταιρείες καλλυντικών στον Κόσμο, ο Μούγιαρης είπε:

«Εχω πει συχνά ότι δεν πετυχαίνουμε γιατί είμαστε πολύ έξυπνοι, ούτε γιατί εργαστήκαμε πολύ σκληρά και ήμασταν τυχεροί, αλλά επειδή είχαμε την καλή τύχη να βρισκόμαστε σε θέση να στηριχτούμε στις πλάτες των άλλων. Γι’ αυτό θα ξεκινήσω ονοματίζοντας αυτούς που θεωρώ ότι με βοήθησαν να φτάσω σε αυτό που είμαι σήμερα - τους γονείς μου, τη θεία μου Ελένη και τον θείο Γιώργο που με μεγάλωσαν, τη θεία μου Κυριακή και τον θείο Γιώργο εδώ στις ΗΠΑ, τους δασκάλους μου, το χωριό μου το Αθήναιο, τους φίλους μου αλλά και πολλούς άλλους.

«Σίγουρα δεν θα ήμουν εκεί που είμαι σήμερα, αν η ψυχή μου και η ιδιοσυγκρασία μου δεν είχαν διαμορφωθεί από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και τις ελληνικές αξίες μου, και σίγουρα δεν θα τα είχα καταφέρει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που μου παρείχαν όπως σε όλους μας τόσες πολλές ευκαιρίες.

Δεν θα ήμουν εκεί που είμαι σήμερα χωρίς τους σπουδαίους υπαλλήλους της Mana παρελθόντες και παρόντες, μερικοί από τους οποίους μάλιστα είναι εδώ απόψε. Ευχαριστώ. Φυσικά θα ήθελα να ευχαριστήσω και την σύζυγό μου Κάρολ, αλλά και την κόρη μας Αριάννα για την αγάπη τους και για την υποστήριξή τους όλα αυτά τα χρόνια, για την υπομονή και την πίστη που μου έδειξαν. Ευχαριστώ.

Ιδιαίτερη τιμή μου είναι να αποδεχθώ αυτό το βραβείο από ένα τόσο μεγάλο πλήθος φίλων, συναδέλφων και ανθρώπων της κοινότητάς μας.

Είμαι αυτός που πιστεύει σθεναρά στη δύναμη του ελληνικού πνεύματος. Είμαι αυτός που πιστεύει στις ελληνικές μας αξίες. Ενας απλός στρατιώτης, μια ενιαία μονάδα σε μια αγαπημένη ομάδα που θα μπορούσε τελικά να γίνει μια ισχυρή δύναμη τόσο στην κοινότητά μας όσο και στην ελληνική Διασπορά. Μια δύναμη που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει την κοινότητά μας, την Κύπρο και την Ελλάδα! Ας τις κάνουμε καλύτερές».

Οπως περιγράφει ο κ. Μούγιαρης στην ιστοσελίδα της Mana: «Η Mana έχει αναπτύξει πρωτοποριακές φόρμουλες για μερικές από τις πιο γνωστές εταιρίες καλλυντικών παγκοσμίως και συνεργάστηκε με παγκοσμίως αναγνωρισμένους καλλιτέχνες makeup για να δημιουργήσουν και να ξεκινήσουν τις εταιρείες τους. Οι δυνατότητες ανάπτυξης των προϊόντων και του μάρκετινγκ της εταιρείας μας κατάφεραν να γιγαντώσουν τις εταιρείες μας. Για να το πούμε απλά, η Mana φέρνει τις ιδέες στη ζωή. Αυτό που ξεκίνησε σε ένα πατάρι 900 τετραγωνικών μέτρων στη Δυτική 26η οδό της Νέας Υόρκης, έχει σήμερα την έδρα της στο Long Island City της Νέας Υόρκης και απασχολεί πάνω από 800 άτομα, ενώ διαθέτει και τρία εργαστήρια καινοτομίας, δύο εγκαταστάσεις παραγωγής, συσκευασίας, συναρμολόγησης και διανομής».

24. Tζον Κάλαμος sr

$793 εκατ. (TNHE)

Global Asset Management

Αν και παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου το 2016, ο John Calamos, ιδρυτής και πρόεδρος της Calamos Investments, συνεχίζει να βλέπει τις ρίζες που έσπειρε να συνεχίσουν να ανθίζουν. Η εταιρεία εντοπίζει τις ρίζες της στη δεκαετία του 1970, όταν ο Calamos χρησιμοποίησε μετατρέψιμους τίτλους, οι οποίοι ήταν ελάχιστα γνωστοί εκείνη τη στιγμή, για να βοηθήσουν τους πελάτες του να μεγαλώσουν και να διατηρήσουν τον πλούτο τους.

Σήμερα, η επιχείρηση εξυπηρετεί πελάτες σε όλο τον Κόσμο, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων εταιρειών, συνταξιοδοτικών ταμείων, παροχών, ιδρυμάτων και ατόμων. Η εταιρεία προσφέρει τις επενδυτικές της δυνατότητες μέσω χωριστά διαχειριζόμενων χαρτοφυλακίων, αμοιβαίων κεφαλαίων, κεφαλαίων κλειστού τύπου, ιδιωτικών κεφαλαίων και κεφαλαίων UCITS.

Με έδρα το Naperville τoυ Ιλινόις η Calamos Investments έχει επίσης γραφεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Οι παράγοντες στους οποίους αποδίδει την επιτυχία του ο Κάλαμος περιλαμβάνουν την ελληνική του κληρονομιά, ένα ισχυρό εργασιακό ηθικό και επιχειρηματικό πνεύμα. Ο γιος των Ελλήνων μεταναστών, μεγάλωσε στο παντοπωλείο της οικογένειάς του στη δυτική πλευρά του Σικάγου και παρακολούθησε δημόσια σχολεία του Σικάγου.

Ο 88χρονος Κάλαμος αποδίδει επίσης στη στρατιωτική του θητεία την επιτυχία του, καθώς σταθεροποίησε την άποψή του για τη σημασία της πειθαρχίας, της εκτίμησης του κινδύνου και της ομαδικής εργασίας. Υπηρέτησε πέντε χρόνια σε ενεργό υπηρεσία στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, με το βομβαρδιστικό αεροσκάφος Β-52 και στο Βιετνάμ ως αερομεταφορέα.

Ο Κάλαμος είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά. Αυτός και η σύζυγός του, Mae, είναι ενεργοί φιλάνθρωποι. Από το 2012, έχει διατελέσει πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου του Σικάγου, του οποίου είναι σημαντικός ευεργέτης. Λέει για το μουσείο: «Εχουμε οικοδομήσει ένα εθνικό ίδρυμα για να τιμήσουμε τους γονείς και τους παππούδες μας, για να τιμήσουμε την πλούσια ελληνική ιστορία μας».

25.Τζον Παγιάβλας

$ 727εκατομμύρια (TNHE)

Βιομηχανία Τροφίμων

Τον Απρίλιο του 2017, η οικογένεια Παγιάβλα έδωσε 500.000 δολάρια στο Youngstown (OH) State University για το νέο Κέντρο Αθλητικών Μέσων Ενημέρωσης. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε την ευκαιρία να δώσουμε αυτό το δώρο σε ένα μεγάλο ίδρυμα που είχε και θα συνεχίσει να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή και τη σταδιοδρομία χιλιάδων ατόμων στην περιοχή μας», δήλωσε ο Τζον Παγιάβλας, πρόεδρος του AVI Foodsystems, της μεγαλύτερης ανεξάρτητης, οικογενειακής εταιρείας παροχής υπηρεσιών διατροφής στη χώρα.

Γιος Ελλήνων μεταναστών, ο Παγιάβλας, 86 χρόνων, ξεκίνησε την επιχείρησή του όταν αγόρασε μερικές μηχανές αυτόματης πώλησης για το «Village Cafe» της οικογένειας στην πόλη του το Warren.

Ιδρυσε την «AVI» το 1960 και σήμερα η εταιρεία εξυπηρετεί εκατομμύρια καταναλωτές καθημερινά σε μερικά από τα πιο διάσημα ιδρύματα της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων βιομηχανικών κέντρων, εταιρικών κέντρων, πανεπιστημίων, σχολικών συστημάτων και εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης σε όλη τη χώρα.

Οι πελάτες τους περιλαμβάνουν το Πανεπιστήμιο του Οχάιο, το FedEx, το DirecTV, το BMV της Βόρειας Αμερικής, τη Xerox, τη General Electric, το Wellesley College, την Progressive Insurance, το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, τη Verizon και τη Xerox.

Ο Παγιάβλας και η σύζυγός του, Mary, τιμήθηκαν το 2006 με το Cleveland Clinic’s Distinguished Fellow Award. Εχουν υποστηρίξει πολλές από τις πρωτοβουλίες της κλινικής, όπως το Καρδιολογικό και Αγγειακό Ινστιτούτο, το Κέντρο Καρκίνου Taussig, το Ουρολογικό Ινστιτούτο Glickman και το Τμήμα Θεραπείας Διατροφής. Το 2000, εισήχθη στο Business Hall of Fame του Inside Business Magazine του Βορειοανατολικού Οχάιου (ibmag.com). Η καταγωγή του Παγιάβλα προέρχεται από το νησί της Χίου.

26. Τζορτζ Σακελλάρης

$700 εκατομμύρια (Affluence IQ)

Ενέργεια, Περιβάλλον

27. Αρθουρ Δημουλάς

$675 εκατομμύρια (Affluence IQ)

Σούπερ μάρκετς

28. Τζον Παπατζόν

$667 εκατομμύρια (TNHE)

Venture Capital

29. Αγγελος Τσακόπουλος

$600 εκατομμύρια

Κτηματομεσιτικά

30. Δρ Τζορτζ Χατσόπουλος

$495 εκατομμύρια

Τhermionic Technology

31. Τζον Ράγκος

$468 εκατομμύρια (TNHE)

Περιβαλλοντική διαχείριση

Προτού δωρίσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του, ο γνωστός φιλάνθρωπος Τζον Ράγκος, 88 ετών, έπρεπε πρώτα να την συγκεντρώσει. Το έπραξε μέσω διαφόρων κλάδων: μεταφορές, διαχείριση αποβλήτων και διάθεση και υπηρεσίες ασφαλείας.

Γεννημένος στο Steubenville του Οχάιο, ο Ράγκος μεγάλωσε κατά τη διάρκεια της Υφεσης στη Βορειοδυτική Βιρτζίνια και στο Fredericksburg της Βιρτζίνια. Η εκπαίδευσή του στη Σχολή Επιχειρήσεων του Χιούστον διακόπτεται όταν εισήλθε στην μονάδα Reserve Active Force στο Pittsburgh της Πενσιλβάνια. Υπηρέτησε με μεγάλη διάκριση στον Στρατό από το 1951-54.

Ο Ράγκος ξεκίνησε την καριέρα του με την Rockwell Manufacturing Company στο Πίτσμπουργκ, όπου διακρίθηκε με το να γίνει ο νεότερος γενικός πράκτορας στην ιστορία της εταιρείας. Δημιούργησε αρκετές εταιρείες στη δεκαετία του 1960 και πρωτοστάτησε στην τεχνολογική πρόοδο στη μεταφορά και διάθεση βιομηχανικών αποβλήτων.

Ιδρυσε την Chambers Development Inc. το 1971, μια επιχείρηση που παρείχε υπηρεσίες επεξεργασίας αποβλήτων, ανέπτυξε εμπορικά προγράμματα ανακύκλωσης και έκανε καινοτομίες με ειδικά επενδεδυμένες, στρώσεις υγειονομικής ταφής για την προστασία των υπόγειων υδάτων.

Μαζί με τους γιους του, τον Alex και τον John Jr., ο Ράγκος υποστήριξε πρότυπα για τις περιοχές τοπικής αποχέτευσης που επέλυναν πολλές περιβαλλοντικές ανησυχίες σε εθνικό επίπεδο. Προχώρησαν πριν από δεκαετίες σε πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος, που περιλαμβάνουν το σχεδιασμό και την αυστηρή εφαρμογή των ομοσπονδιακών νόμων που απαγορεύουν τις διεφθαρμένες πρακτικές στη μεταφορά παράνομων αποβλήτων.

Τον Οκτώβριο του 1991, η Chambers Development κατείχε και εκμεταλλευόταν αρκετούς μεγάλους περιφερειακούς χώρους υγειονομικής ταφής, αξίας 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Ράγκος υπηρέτησε ως αντιπρόεδρος USA Waste και κατά τη διάρκεια της θητείας του η Waste Management Inc., ο μεγαλύτερος μεταφορέας απορριμμάτων της χώρας, εξαγόρασε την USA Waste.

Αυτή η συγχώνευση το 1998 έχει αποδειχθεί ότι είναι μια μεγάλη συνεχιζόμενη επιτυχία. Ο μαζικός χώρος υγειονομικής ταφής του Okeechobee στη Φλόριδα αποτελεί μόνο ένα παράδειγμα της δέσμευσης του Ράγκου για υγιείς περιβαλλοντικές πρακτικές και περιφερειακή οικονομική ανάπτυξη.

Ο χώρος αυτός έχει διάρκεια ζωής 100 ετών και λαμβάνει 7.000 τόνους αποβλήτων την ημέρα. Τέτοιες μνημειώδεις, φιλικές προς το περιβάλλον τοποθεσίες διάθεσης ήταν επίσης ένα οικονομικό όφελος για τις περιοχές στις οποίες λειτουργούν.

Η κομητεία Okeechobee εξακολουθεί να λαμβάνει εκατομμύρια δολάρια σε δικαιώματα από τους χώρους υγειονομικής ταφής κάθε χρόνο, ενισχύοντας την ικανότητα της τοπικής κυβέρνησης να χρηματοδοτεί σχολεία και δρόμους, καθώς και να βελτιώνει τις αστυνομικές και πυροσβεστικές υπηρεσίες.

Ο Ράγκος έχει τρία παιδιά και πολλά εγγόνια. Είναι ιδρυτής και διευθυντής του John G. Rangos Sr. Family Charitable Foundation, ιδρυτής και πρώην πρόεδρος του Congressional Medal of Honor Foundation.

32. Πίτερ Μπάρης

$457 εκατομμύρια (TNHE)

Venture Capital

33. Δρ Τζορτζ Γιανκόπουλος

$440 εκατομμύρια(TNHE)

Φαρμακευτικά

34. John Georges

$381 εκατομμύρια (TNHE)

Υπηρεσίες Τροφίμων, Ανάπτυξη Επιχειρήσεων, Φιλανθρωπία

35. Dr. Nicholas Galakatos

$379 εκατομμύρια (TNHE)

Βιοϊατρική τεχνολογία, Venture Capital

36. Nicholas Karabots

$335 εκατομμύρια (TNHE)

Εκδόσεις, Κτηματομεσιτικά, Οινοποιία

37. Michael Capellas

$334 εκατομμύρια (TNHE)

Διοίκηση επιχειρήσεων

38. Michael Kalogris

$330 εκατομμύρια (TNHE)

Τηλεπικοινωνίες

39. D. James Bidzos

$275 εκατομμύρια (TNHE)

Τεχνολογία Πληροφορικής

40. Stratton Sclavos

$259 εκατομμύρια

Cοmputers, Cellular Technology

41. Μάικλ Ψαρός

$250 εκατομμύρια (TNHE)

Επενδύσεις

Ο Μιχάλης (Μάικλ) Ψαρός, 50 ετών, είναι συνιδρυτής και διοικητικός εταίρος του ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου KPS Capital Partners, LP και μέλος της επενδυτικής επιτροπής του. Η KPS Capital Partners, LP είναι ένα από τις κορυφαίες εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων παγκοσμίως, που διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η KPS αποκτά τις κατασκευαστικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις με χαμηλές επιδόσεις ή κινδύνους και βελτιώνει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, εφαρμόζοντας στρατηγικές ανάκαμψης με γνώμονα τις επιτυχείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Οι εταιρείες του χαρτοφυλακίου της KPS έχουν σήμερα συνολικά ετήσια έσοδα ύψους περίπου 6,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, λειτουργούν 162 εγκαταστάσεις παραγωγής σε 30 χώρες και απασχολούν περίπου 38.000 εργαζομένους είτε άμεσα και μέσω κοινοπραξιών παγκοσμίως. Η KPS έχει ολοκληρώσει πάνω από 60 επενδύσεις ανάκαμψης που είχαν ως αποτέλεσμα την σωτηρία πάνω από 49.000 θέσεων εργασίας παγκοσμίως.

Ο γιος του Γιώργου και της Μαρίας-Αννας Ψαρού και εγγονός τεσσάρων Ελλήνων μεταναστών, ο Ψαρός μεγάλωσε στο Weirton, WV, όπου η βασική επαγγελματική δραστηριότητα των κατοίκων της πόλης ήταν η χαλυβουργία, και συγκεκριμένα η National Steel. Ο πατέρας του Ψαρού ήταν ανώτερο στέλεχος εκεί και ο προπάππος του εργάστηκε σε έναν φούρνο ανοιχτής εστίας Weirton στις ημέρες που ο Ε.Τ. Ο Weir ήταν κύριος του μύλου.

Το 1983, οι συνδικαλιστές χαλυβουργίες αποφάσισαν ν’ αγοράσουν την εταιρεία με τη βοήθεια του τραπεζίτη Eugene Keilin, μετονομάζοντάς την σε Weirton Steel. Η εξαγορά έσωσε την πόλη και ενέπνευσε τον Ψαρό να σκεφτεί πώς θα μπορούσαν να δουλέψουν μαζί οι διοικητικοί και οι εργαζόμενοι για να αναζωογονήσουν τη βιομηχανία μεταποίησης στην Αμερική.

Ο Ψαρός ξεκίνησε την καριέρα του ως επενδυτικός τραπεζίτης στο Bear, Stearns & Co., Inc. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 εργάστηκε με τον Keilin, ο οποίος τότε είχε δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση με έναν συνάδελφό του. Ο Keilin, ο Ψαρός και ένας άλλος συνεργάτης, ο David Shapiro, ίδρυσαν την KPS το 1997.

Ο Ψαρός είναι ο ταμίας της Ιεράς Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Βορείου Αμερικής και υπηρετεί στην Εκτελεστική Επιτροπή της. Είναι Αρχων και Οστιάριος, του Οικουμενικού Πατριάρχη, ανήκει στο Τάγμα του Αγίου Ανδρέα του Αποστόλου, όπου υπηρετεί το Εθνικό του Συμβούλιο.

Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος της FAITH: Μια Δωρεά για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, και υπηρετεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ηγεσίας των 100 - Προώθηση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στην Αμερική, της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Πρωτοβουλίας και είναι μέλος της AHEPA. Είναι ευεργέτης της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Σιέρα Λεόνε, τη Λατινική Αμερική, την Κορέα και την Ιερουσαλήμ.

Ο Ψαρός και η σύζυγός του Ρόμπιν είναι ευεργέτες του Εθνικού Ναού του Αγίου Νικολάου στη Νέα Υόρκη και του Ιδρύματος «Ημέρα του ΟΧΙ» στην Ουάσιγκτον.

Ελαβε τον Βραβείο Αριστείας του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου «Leadership 100», το Ομηρικό Βραβείο από τον Σύνδεσμο Chian, το Ανθρωπιστικό Βραβείο από το Ταμείο Υποτροφιών του Hellenic Times και το Βραβείο Διευθυντή της Χρονιάς του Συνδέσμου Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτών, το Ομηρικό Βραβείο της Ομοσπονδίας Χίου, το Βραβείο Ελληνικής Κληρονομιάς από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία των Τριών Ιεραρχών και το Βραβείο Εμπνευσης του Ιδρύματος Λουκούμι. Τιμήθηκε επίσης από το Πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν Wall Street Alliance στο γκαλά υποτροφιών που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη και από τον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στον ετήσιο χορό του «Χρυσάνθεμου».

Ο Ψαρός έδωσε ομιλία για  «Τη μέρα του ΟΧΙ» στην Ουάσιγκτον, στο Επιμελητήριο των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών το 2015. Ο κ. Ψαρός έδωσε επίσης την κεντρική ομιλία στο 100ήμερο Γκαλά της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας All Weasels of Weirton, WV.

Ο Ψαρός είναι επίσης ο παραγωγός και σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Πιστεύω», για την κεντρική θέση της Εικονογραφίας στην Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, το οποίο μπορείτε να βρείτε στο www.theartofbelief.org. Η ταινία έχει προβληθεί σε περισσότερες από 20 χώρες και την έχουν παρακολουθήσει δεκάδες χιλιάδες πιστών. Το «Πιστεύω» κέρδισε το βραβείο αριστείας στα Βραβεία Κινηματογράφου IndieFEST.

Ο Ψαρός υπηρετεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου της Georgetown. Το ζεύγος Ψαρού παντρεύτηκαν στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη.

42. Δρ Γουίλιαμ Σταυρόπουλος

$225 εκατομμύρια (TNHE)

Διοίκηση Επιχειρήσεων

43. Κρις και Χάρης Παππάς

$220 εκατομμύρια (TNHE)

Food Service

44. Tζένιφερ Ανιστον

$200 εκατομμύρια

Ηθοποιός

45. Πιτ Σάμπρας

$150 εκατομμύρια

Τένις

46. Κωνσταντίνους Ιορδάνου

$ 120 εκατομμύρια (TNHE)

Ασφάλιση

Ο όμιλος Arch Capital ανακοίνωσε σημαντικά υψηλότερα κέρδη το τελευταίο τρίμηνο για να κλείσει ψηλά το 2017, ανέφερε η Business Insurance.

Πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της παγκόσμιας οντότητας ασφάλισης με έδρα τη Βερμούδα είναι ο Κωνσταντίνος (Ντίνος) Ιορδάνου.

Γεννημένος στην Κύπρο, ο Ιορδάνου έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, κερδίζοντας ένα πτυχίο στην αεροδιαστημική μηχανική πριν εισέλθει στην ασφαλιστική βιομηχανία σε ένα ρόλο ασκούμενου στην American International Group (AIG).

Η Arch, μια μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αξιολογηθεί από το «Forbes», γράφει την ασφάλιση και την αντασφάλιση σε παγκόσμια κλίμακα μέσω επιχειρήσεων στη Βερμούδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι θυγατρικές της προσφέρουν ένα πλήρες φάσμα ασφαλιστικών και αντασφαλιστικών προϊόντων για ακίνητα και ατυχήματα παγκοσμίως, με επίκεντρο τις ειδικότητες των επιχειρήσεων.

Ο Ιορδάνου δήλωσε στην έκδοση Risk & Insurance το 1999 ότι προήχθη όταν ο πρόεδρος της AIG, Χανκ Γκρένμπεργκ, τον παρατήρησε το 1980. Το 1987 μετακόμισε στην Berkshire Hathaway, όπου εργάστηκε για να κατευθύνει τις εμπορικές δραστηριότητές της. Από τον Μάρτιο του 1992 έως τον Δεκέμβριο του 2001, ο Ιορδάνου υπηρέτησε σε διάφορες δυνατότητες για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες της Ζυρίχης και τις θυγατρικές του.

Εργάστηκε στην Arch με έδρα την Βερμούδες τον Δεκέμβριο του 2001 ως πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της. Το 2003, ο Ιορδάνου διορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Arch Capital Group, Ltd. Τον Νοέμβριο του 2008 διορίστηκε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου.

Είναι ιδρυτικό μέλος και διαχειριστής του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής, που ιδρύθηκε το 1975. Είναι παντρεμένος με τη Μαριάννα Ιορδάνου και έχουν τρία παιδιά. Ο Ιορδάνου τιμήθηκε τον Μάιο του 2016 από τον Panypprian Association, του οποίου ο πρόεδρος, Philip Christopher, δήλωσε ότι «τον τιμάμε ιδιαίτερα επειδή δεν έχει ξεχάσει ποτέ τις ρίζες του».

46. Τζον Βαρβάτος

$120 δισεκατομμύρια (διασημότητα)

Μόδα ανδρών

Για να ξεκινήσει τη συνεργασία του με τον Nick Jonas, ο σχεδιαστής Τζον Βαρβάτος (John Varvatos) ξεκίνησε την τελευταία του καμπάνια πριν από την εκδήλωση των βραβείων Grammy στις 28 Ιανουαρίου, έγραψε το «Hollywood Reporter».

Ο Βαρβάτος, 51 ετών, γεννήθηκε στο Ντιτρόιτ, αλλά οι ρίζες του προέρχονται από το νησί της Κεφαλονιάς.

Ο Βαρβάτος εισήλθε στη βιομηχανία σχεδιασμού στα 17, το 1983, μπαίνοντας στην Polo Ralph Lauren και το 1990 μετακόμισε στην Calvin Klein (CK), όπου ανέλαβε τη σχεδίαση των ανδρικών ενδυμάτων και πρωτοστάτησε στην έννοια των «σλιπ μπόξερ» που είναι ένα υβρίδιο μεταξύ μπόξερ και σλιπ.

Αυτή η καινοτομία ώθησε τον Βαρβάτο στην κορυφαία βαθμίδα της βιομηχανίας σχεδιασμού, καθώς τα σλιπ μπόξερ χαρακτηρίστηκαν ως μία από τις μεγαλύτερες επαναστάσεις του 20ού αιώνα.

Ο Βαρβάτος επέστρεψε στη Lauren το 1995, ως επικεφαλής όλων των σχεδιασμών ανδρικών ενδυμάτων Polo και δημιούργησε την Polo Jeans Company. Μόλις στα τέλη του αιώνα, στα τέλη του 1999, ο Βαρβάτος ξεκίνησε τη δική του εταιρεία, και έκανε το πρώτο του ντεμπούτο ένα έτος αργότερα και άνοιξε μπουτίκ στη γειτονιά SoHo της Νέας Υόρκης.

Ο Βαρβάτος αποδίδει το πρώιμο ενδιαφέρον του για τη μόδα στην αγάπη του για ροκ και ρολό, παρατηρώντας τις δηλώσεις μόδας των διαφόρων μουσικών ροκ, από τον Alice Cooper μέχρι τους Green Day. Ο Βαρβάτος ονομάστηκε από το Gentleman Quarterly (GQ) σχεδιαστής της χρονιάς το 2007.

48. Αντριου Λιβέρης

$110 εκατομμύρια (TNHE)

Chemicals, Plastics, Management

48. Γιώργος Τσούνης

$110 εκατομμύρια

Ηοspitality/Real Estate

50. Tόμι Λι

$70 εκατομμύρια (Mazul)

Μουσικός της Ροκ