GR US

Στο ΙΣΝ το «Humanitarian Award for International Cooperation» του IIE (βίντεο)

Εθνικός Κήρυξ Archive

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) παρέλαβε το βραβείο «Humanitarian Award for International Cooperation (Ανθρωπιστικό Βραβείο Διεθνούς Συνεργασίας)» από το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Institute of International Education - IIE), κατά τη διάρκεια ετήσιας εκδήλωσης του IIE στη Νέα Υόρκη, την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, 2018.

Το Ανθρωπιστικό Βραβείο Διεθνούς Συνεργασίας του IIE απονέμεται σε οργανισμούς που προάγουν τον διάλογο και την αποδοχή σε παγκόσμιο επίπεδο και επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση σε σκοπούς που προωθούν το όραμα που ενέπνευσε τη δημιουργία του IIE: τη δημιουργία ενός ειρηνικού, δίκαιου κόσμου που ενθαρρύνει τη διεθνή ανταλλαγή ιδεών και την ευρύτερη κατανόηση ανάμεσα στους λαούς και τους πολιτισμούς.

Περισσότεροι από 300 διακεκριμένοι εκπρόσωποι από τους χώρους των επιχειρήσεων, της φιλανθρωπίας, της διπλωματίας και της ανώτατης εκπαίδευσης παρευρέθηκαν στην εκδήλωση για να γιορτάσουν το έργο του ΙΣΝ, του Τμήματος Πολιτιστικών και Εκπαιδευτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων των ΗΠΑ, και της Δρ Jill Biden, εκπαιδευτικού και Επίτιμης Προέδρου του Biden Foundation.

Το βραβείο παρέλαβε, εκ μέρους του Ιδρύματος, ο πρόεδρος του ΙΣΝ, κ. Ανδρέας Δρακόπουλος.

Στην ομιλία του, ο κ. Δρακόπουλος, αναφερόμενος στη σταθερή δέσμευση του ΙΣΝ να υποστηρίζει ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών και προγραμμάτων, δήλωσε πως «Η εκπαίδευση είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς προγραμματικούς άξονες του ΙΣΝ. Το ενδιαφέρον μας προκύπτει από την επίγνωση ότι η εκπαίδευση είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να λάβει κάποιος, το οποίο κανείς δε μπορεί να του αφαιρέσει […] Η δύναμη της εκπαίδευσης που μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και να αλλάξει τη ζωή ενός ατόμου, απλά δε μπορεί να μετρηθεί.

»Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε όσο τον δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη του κόσμου – από φοιτητές εδώ στη Νέα Υόρκη, που ετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο, μέχρι παιδιά σε κέντρα υποδοχής προσφύγων που μαθαίνουν μουσική. Έχουμε υποστηρίξει Έλληνες επαγγελματίες που συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους σε τομείς όπως η δημοσιογραφία, η ορθοπεδική, η διπλωματία και οι τέχνες.

»Επιπλέον, έχουμε, φυσικά, υποστηρίξει την ακαδημαϊκή κοινότητα, μέσα από υποτροφίες, όπως το Πρόγραμμα Υποτροφιών της Ελληνικής Διασποράς του IIE. Ενώ αναγνωρίζουμε τη σημασία της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, ξεχωρίζουμε τον ιδιαίτερο ρόλο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στην καθαρότερη μορφή τους, αντιπροσωπεύουν το αποκορύφωμα της ανθρώπινης προσπάθειας για γνώση, αλήθεια και καλοσύνη».

Το ΙΣΝ υποστήριξε τη δημιουργία του Προγράμματος Υποτροφιών της Ελληνικής Διασποράς (GDFP) του IIE, το οποίο σχεδιάστηκε για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του φαινομένου της συνεχιζόμενης αποχώρησης επιστημόνων από την Ελλάδα (brain drain) και στην ανάπτυξη μακροπρόθεσμων, αμοιβαία επωφελών συνεργασιών ανάμεσα στα ελληνικά πανεπιστήμια και στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και του Καναδά.

«Για εμάς, ένας από τους παρονομαστές μίας επιτυχημένης δωρεάς που συναντάμε πιο συχνά και ενέχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα στη διαδικασία μας, είναι η απάντηση στην ερώτηση εάν ο δωρεοδόχος οργανισμός μοιράζεται ή όχι τις συνολικές αξίες και το όραμά μας - μία κοινή αποστολή να προσπαθεί να κάνει τον κόσμο –τον κόσμο μας– ένα καλύτερο μέρος για όλους. Η ισχυρή, αποτελεσματική και ηθική ηγεσία οδηγεί πάντα σε εποικοδομητικές συνεργασίες. Θεωρούμε όλους τους δωρεοδόχους μας ως συνεργάτες, και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με το Institute of International Education (IIE)», δήλωσε ο κ. Δρακόπουλος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η ομιλία του κ. Δρακόπουλου

Αξιότιμοι προσκεκλημένοι,

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας, εκ μέρους όλων μας στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), την τιμή που αισθανόμαστε που βρισκόμαστε εδώ απόψε για να παραλάβουμε αυτό το βραβείο.

Δραστηριοποιούμαστε στον τομέα της κοινωφελούς δράσης τα τελευταία 22 χρόνια. Έχουμε διαθέσει άνω των $2,6 δισεκατομμυρίων, μέσω 4.000 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε πάνω από 120 κράτη ανά τον κόσμο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αείμνηστο θείο μου και Ιδρυτή μας, Σταύρο Νιάρχο, για τη δυνατότητα που μας έχει δώσει να προσπαθούμε να προσφέρουμε στο κοινό καλό.

Για εμάς, ένας από τους παρονομαστές μίας επιτυχημένης δωρεάς που συναντάμε πιο συχνά και ενέχει μεγαλύτερη σπουδαιότητα στη διαδικασία μας, είναι η απάντηση στην ερώτηση εάν ο δωρεοδόχος οργανισμός μοιράζεται ή όχι τις συνολικές αξίες και το όραμά μας - μία κοινή αποστολή να προσπαθεί να κάνει τον κόσμο –τον κόσμο μας– ένα καλύτερο μέρος για όλους.

Η ισχυρή, αποτελεσματική και ηθική ηγεσία οδηγεί πάντα σε εποικοδομητικές συνεργασίες. Θεωρούμε όλους τους δωρεοδόχους μας ως συνεργάτες, και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που συνεργαζόμαστε με το Institute of International Education (IIE). Η συνεργασία μας ξεκίνησε το 2001, όταν ο Henry Kaufman του IIE, και ο τότε Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΣΝ, Dennis Weatherstone, ο αείμνηστος Sir Dennis, έφεραν σε επαφή τους δύο οργανισμούς.

Η πρώτη μας συνεργασία αφορούσε την υποστήριξη της πρωτοβουλίας Global Education Technology Initiative. Ήταν αρκετά χρόνια πριν από την έλευση του Facebook, και σας διαβεβαιώνω ότι επρόκειτο για ένα έργο αιχμής εκείνη την εποχή. Μέσα σε μόλις τρία χρόνια συγκέντρωσε περισσότερα από 800 ιδρύματα/μέλη, από 35 χώρες. Επιπλέον, η πιο πρόσφατη συνεργασία μας, η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αφορά το πρόγραμμα Υποτροφιών της Ελληνικής Διασποράς.

Πριν από τέσσερα χρόνια, μάθαμε ότι το IIE ξεκινούσε ένα πρόγραμμα βασισμένο σε παρόμοιες αρχές στην Αφρική. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που το IIE συμφώνησε να συνεργαστεί μαζί μας προκειμένου να προσαρμόσουμε την αρχική ιδέα, επιτρέποντας στις ελληνικές ακαδημαϊκές κοινότητες της διασποράς να προσφέρουν στην πατρίδα τους, σε μία προσπάθεια που απέκτησε πρόσθετη αξία εν μέσω της καταστροφικής κοινωνικοοικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία.

Τον επόμενο χρόνο, το IIE κλείνει 100 χρόνια. Του ευχόμαστε χρόνια πολλά! Το όραμά του, σύμφωνα με το ίδιο το IIE, είναι το εξής: «Στο Institute of International Education (IIE), πιστεύουμε ότι όταν η εκπαίδευση ξεπερνά τα σύνορα, ανοίγει το μυαλό, επιτρέποντας στους ανθρώπους να προχωρήσουν πέρα από τη δημιουργία συνδέσεων, στην επίλυση προβλημάτων μέσα από τη συνεργασία. Το όραμά μας είναι ένας ειρηνικός, δίκαιος κόσμος, εμπλουτισμένος από τη διεθνή ανταλλαγή ιδεών και τη μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ ανθρώπων και πολιτισμών».

Τι άλλο θα μπορούσε να προσθέσει κανείς; Αυτού του είδους οι οργανισμοί είναι που κάνουν την Αμερική πραγματικά σπουδαία! Ο Allan Goodman, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του IIE, και όλοι όσοι εργάζονται στο ΙIE, θα πρέπει να είναι πολύ περήφανοι για το σημαντικό έργο που επιτελεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα σε όλο τον κόσμο προωθώντας τις πολλαπλές θετικές επιρροές της δύναμης που έχει η διεθνής εκπαίδευση.

Ο Έλληνας φιλόλογος και φιλόσοφος, Εμμανουήλ Κριαράς, ο οποίος απεβίωσε πριν από λίγα χρόνια στη «νεαρή» ηλικία των 108 ετών, είχε πει ότι «έρωτας σημαίνει να μπορείς να αναζητάς τα ιδανικά σου». Μπορούμε να πούμε, δίχως αμφιβολία, ότι ο Allan είναι ερωτευμένος!

Αποτελεί τιμή για το Ίδρυμά μας να συνεργαζόμαστε με τον Allan - έναν άνθρωπο του οποίου το βάθος των γνώσεων αναφορικά με την εξωτερική πολιτική και το παγκόσμιο τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ασύγκριτο.

Ωστόσο, αυτό που καθιστά υπέροχη τη συνεργασία με τον Allan, είναι όλα όσα έχει να προσφέρει πέραν αυτών των γνώσεων. Η ηγεσία του επέτρεψε στο IIE να ευδοκιμήσει, ενώ παράλληλα ο ίδιος επιδεικνύει πάντα συμπόνοια και ενδιαφέρον ως προς τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί, ως κοινωνία, τόσο εδώ, όσο και στο εξωτερικό.

Κάθε χρόνο, το ΙΣΝ διοργανώνει ένα Ετήσιο Συνέδριο για την Κοινωφελή Δράση στην Αθήνα, και ο Allan ήταν αρκετά γενναιόδωρος ώστε να συμμετάσχει σε αρκετές από αυτές τις εκδηλώσεις. Μπορούμε πάντα να βασιστούμε στον Allan και την ομάδα του, προκειμένου να ανεβάσουν το επίπεδο της συζήτησης και να συμβάλουν σε μία πιο βαθυστόχαστη ανταλλαγή ιδεών.

Η εκπαίδευση είναι ένας από τους τέσσερις βασικούς προγραμματικούς άξονες του ΙΣΝ. Το ενδιαφέρον μας προκύπτει από την επίγνωση ότι η εκπαίδευση είναι το μόνο πράγμα που μπορεί να λάβει κάποιος, το οποίο κανείς δε μπορεί να του αφαιρέσει. Υπάρχει μία ελληνική παροιμία που λέει «Μάθε τέχνη και άσε την».

Η δύναμη της εκπαίδευσης που μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και να αλλάξει τη ζωή ενός ατόμου, απλά δε μπορεί να μετρηθεί. Προσπαθούμε να υποστηρίξουμε όσο τον δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη του κόσμου – από φοιτητές εδώ στη Νέα Υόρκη, που ετοιμάζονται για την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο, μέχρι παιδιά σε κέντρα υποδοχής προσφύγων που μαθαίνουν μουσική.

Έχουμε υποστηρίξει Έλληνες επαγγελματίες που συνεχίζουν την εκπαίδευσή τους σε τομείς όπως η δημοσιογραφία, η ορθοπεδική, η διπλωματία και οι τέχνες. Επιπλέον, έχουμε, φυσικά, υποστηρίξει την ακαδημαϊκή κοινότητα, μέσα από υποτροφίες, όπως το Πρόγραμμα Υποτροφιών της Ελληνικής Διασποράς του IIE.

Ενώ αναγνωρίζουμε τη σημασία της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα, ξεχωρίζουμε τον ιδιαίτερο ρόλο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Στην καθαρότερη μορφή τους, αντιπροσωπεύουν το αποκορύφωμα της ανθρώπινης προσπάθειας για γνώση, αλήθεια και καλοσύνη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να δανειστώ – ταπεινά και με πλήρη σεβασμό– λόγια από την ιστορική ομιλία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τον Αύγουστο του 1963, με τίτλο «Έχω ένα όνειρο», κάνοντας κάποιες προσθήκες προκειμένου να εκφράσω το σημερινό κλίμα της καταστροφικής πόλωσης που βιώνουμε.

Δεν έχει σημασία το χρώμα του δέρματός μας, το φύλο μας, οι σεξουαλικές ή πολιτικές μας προτιμήσεις, η κοινωνική ή η οικονομική μας κατάσταση. Δεν έχει σημασία από που προερχόμαστε αλλά προς τα που κατευθυνόμαστε και με ποιο τρόπο. Το μόνο που έχει σημασία είναι η ποιότητα του χαρακτήρα μας.

Είναι κοινή ευθύνη του καθένα από εμάς να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε προκειμένου να κάνουμε το σωστό, και να συνεργαστούμε για το κοινό καλό. Προσβλέπουμε σε πολλά ακόμη χρόνια επιτυχημένης συνεργασίας και φιλίας.

Ευχαριστώ!