GR US

Συγκινήσεις και μηνύματα κατά την επίσκεψη του κ. Δρακόπουλου στο Λύκειο Αστόριας (βίντεο)

Εθνικός Κήρυξ

Οι μαθητές της 10ης τάξης δώρισαν στον εκδότη-διευθυντή του «Ε. Κ.» Αντώνη Η. Διαματάρη το πορτραίτο του ιδρυτή του «Ε. Κ.» Πέτρου Τατάνη. Από αριστερά οι Βασίλειος Τσάμης, Ανδρέας Δρακόπουλος, Νίκος Ανδριώτης, Εβαν Χριστάκος, Αντώνης Η. Διαματάρης, π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος και οι μαθήτριες που φιλοτέχνησαν το πορτραίτο. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Του Δημήτρη Τσάκα.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πλούσια σε συγκινήσεις, προβληματισμούς και μηνύματα για το μέλλον του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας ήταν η επίσκεψη του προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλου, η οποία έλαβε χώρα το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο κ. Δρακόπουλος συνοδευόταν από τον Διοικητικό Διευθυντή Βασίλη Τσιάμη και τον Γενικό Διευθυντή Προγραμμάτων & Στρατηγικής Στέλιο Βασιλάκη και ξεναγήθηκαν στις αίθουσες διδασκαλίας του Γυμνασίου και του Λυκείου, ενώ συνομίλησαν με δασκάλους και μαθητές.

Η χορωδία του σχολείου υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Χαζήρογλου εξέπληξε ευχάριστα τους επισκέπτες και τους έδωσε τη δυνατότητα να πάρουν μια γεύση της εξαιρετικής δουλειάς που γίνεται στο σχολείο και των ταλέντων που αναδύονται μέσω των σχολικών και εξωσχολικών προγραμμάτων, ένα μέρος των οποίων έχουν θεσπιστεί και υλοποιηθεί με τη γενναιοδωρία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η επίσκεψη έγινε λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της δωρεάς των $750.000 που είχε προσφέρει το Ιδρυμα για τα σχολικά έτη 2013–2014, 2014-2015 και 2015-2016 και προορίζονταν για την πρόσληψη τεσσάρων προϊσταμένων οι οποίοι επωμίσθηκαν την εφαρμογή ενιαίων προγραμμάτων για την αγγλική γλώσσα - ιστορία, τα μαθηματικά, για τις φυσικές επιστήμες και τις τέχνες.

Εθνικός Κήρυξ

Οι μαθητές της 10ης τάξης δώρισαν στον κ. Ανδρέα Δρακόπουλο το έργο που είχαν ζωγραφίσει: Το «Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος» στην Αθήνα. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ-Κώστας Μπέη.

Η δωρεά αυτή είχε ως προϋπόθεση την αντιστάθμισή της από την Κοινότητα με το ποσό των $250.000 και έτσι το σχολείο ευεργετήθηκε με ένα εκατομμύριο δολάρια.

Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, όπως έχει γράψει ο «Εθνικός Κήρυκας», μέχρι στιγμής έχει προσφέρει πάνω από δύο εκατομμύρια δολάρια και είναι ο μεγαλύτερος ευεργέτης του μοναδικού Ελληνικού Λυκείου σε όλη την Αμερική.

Cameras

Μετά την επίσκεψη στην 10η Τάξη και την αίθουσα Καλών Τεχνών παρατέθηκε γεύμα στη βιβλιοθήκη του σχολείου στην οποία παρακάθισαν ο ιερατικός προϊστάμενος π. Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της κοινότητας Βαν (Ευάγγελος) Χριστάκος, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Νίκος Ανδριώτης, ο διευθυντής Δρ. Αναστάσιος Κουλαρμάνης και οι υποδιευθυντές Ελένη Καραγιώργου και Μπέσυ (Τσαμπίκα) Σιδερή.

Η συζήτηση περιστράφηκε στη δομή και πορεία του σχολείου, στην αξιοποίηση των δωρεών, στη χρηστή διοίκηση, στις σχέσεις σχολείου – κοινότητας και στο ρόλο της Αρχιεπισκοπής.

Εκτενή αναφορά έγινε και στις δωρεές που έχει προσφέρει το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και μεμονωμένοι ομογενείς. Ο κ. Δρακόπουλος ρώτησε τους ιθύνοντες του σχολείου εάν έχουν λάβει ποτέ κάποια δωρεά ή χορηγία από την Ιερά Αρχιεπισκοπή, το «Ταμείο Πίστεως», την «Ηγεσία των 100».

Οι κ.κ. Κουλαρμάνης και Ανδριώτης επεσήμαναν ότι δεν έχουν λάβει ποτέ κάποια δωρεά, πράγμα που ο κύριος Δρακόπουλος το αποκάλεσε «ντροπή». Επίσης, ο κ. Δρακόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη θεσμοποίησης της δομής του σχολείου, ούτως ώστε να μην τοποθετηθεί ιστορικά στην κατηγορία της «λαμπρής παρένθεσης» στην πορεία.