GR US

Αίτημα Γιάνναρη στον Κουόμο για τρίμηνη ακύρωση ενοικίων

Αssociated Press

O κ. Μιχάλης Γιάνναρης (AP/Hans Pennink)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Επίσημη παρέμβαση προς τον Κυβερνήτη της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, προκειμένου να θεσμοθετήσει με εκτελεστική εντολή την τρίμηνη ακύρωση της καταβολής των ενοικίων, επρόκειτο να πραγματοποιήσει ο ομογενής πολιτειακός γερουσιαστής, Μιχάλης Γιάνναρης, όπως προανήγγειλε το πρωί της Τετάρτης, μιλώντας στον «Ε.Κ.».

Ουσιαστικά, θα είναι ένα αίτημα απευθείας θεσμοθέτησης των βασικών παραγράφων του γνωστού νομοσχεδίου, που ο Ελληνοαμερικανός πολιτικός έχει καταθέσει στην Πολιτειακή Γερουσία εδώ και περίπου δυο εβδομάδες.

«Εχω αποφασίσει να ζητήσω επίσημα από την Κυβερνήτη να θεσμοθετήσει αυτήν την πρόταση με εκτελεστική εντολή (executive order), διότι, εφόσον βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να προχωρήσει σε αυτήν την ενέργεια, χωρίς να ψηφιστεί κάποιο νομοσχέδιο», ανέφερε ο κ. Γιάνναρης.

Η ακύρωση των ενοικίων, η οποία προβλέπεται συνδυαστικά με μια αντίστοιχη ανασταλτική ενέργεια για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων, αφορά τους ενοικιαστές εκείνους οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν μεγάλη ή ολική απώλεια του διαθέσιμου εισοδήματός τους, λόγω των μέτρων κοινωνικού περιορισμού για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

«Προσπάθησα να ψηφιστεί το νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα, όμως, τελικά, τα μόνα νομοθετήματα που συζητήθηκαν αφορούσαν αυστηρά τον προϋπολογισμό της Πολιτείας. Καταθέτω αυτό το αίτημα προς τον Κυβερνήτη, διότι δεν μπορώ να είμαι σίγουρος πότε θα επιστρέψουμε στις συνεδριάσεις. Εχουμε αλλάξει τον κανονισμό για να μπορούμε να συνεδριάζουμε με τηλεδιάσκεψη, αλλά θεωρώ ότι κάτι πρέπει να γίνει άμεσα», λέει στον «Ε.Κ.» ο Μιχάλης Γιάνναρης.

Πάντως, ο Κυβερνήτης Κουόμο δεν έχει δείξει ιδιαίτερα «ζεστός» για περαιτέρω παρέμβαση της Πολιτείας στις συναλλαγές μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, αφού, επί του παρόντος, δηλώνει πως θεωρεί αρκετή την τρίμηνη αναστολή των εξώσεων, που έχει ενεργοποιήσει πριν από λίγες εβδομάδες.

«Αυτό που είδα τις προηγούμενες μέρες, είναι πως έχει αρχίσει και καταλαβαίνει ότι ίσως πρέπει να γίνει και κάτι παραπάνω. Από την πλευρά μου, προσπαθώ να τον ενημερώσω για την ανάγκη να προχωρήσουμε κάτι πιο άμεσα», τόνισε ο κ. Γιάνναρης.

Το περίφημο «νομοσχέδιο Γιάνναρη», το οποίο, όπως έχει αναφέρει ο «Ε.Κ.» ουσιαστικά έχει σκαλώσει στις «καλένδες», έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κύκλους των ιδιοκτητών ακινήτων, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για πιέσεις προς πολιτειακούς γερουσιαστές, ούτως ώστε να μην το υποστηρίξουν στην κρίσιμη διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Γιάνναρης απαντάει πως, παρ’ ότι δεν έχει απόλυτη εικόνα για το τι συμβαίνει στην Πολιτειακή Βουλή, στη Γερουσία έχει ήδη πάρει με το μέρος του έναν σημαντικό αριθμό αντιπροσώπων και δεν απέχει πολύ από τον «μαγικό» αριθμό 32. Ομως, όπως επαναλαμβάνει, τον ανησυχεί ιδιαίτερα ότι οι συνεδριάσεις στο Ολμπανι έχουν αραιώσει και... ο χρόνος περνάει.

«Το πρόβλημα δεν είναι οι μικροί ιδιοκτήτες, οι οποίοι πολλές φορές γειτνιάζουν με τους ενοικιαστές, συζητάνε μαζί τους και είναι κυρίως καλοί άνθρωποι. Το θέμα είναι οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, ορισμένες με έδρα σε άλλες Πολιτείες, οι οποίες ενδιαφέρονται μόνο να εισπράξουν, με κάθε τρόπο», είπε χαρακτηριστικά, με αφορμή την περίπτωση της Sky land Management, η οποία προέτρεπε τους ενοικιαστές να... ζητήσουν δουλειά στην Walmart και την Domino’s για να αποκαταστήσουν το εισόδημά τους, σύμφωνα με το ΝΥ1.

«Τους μικρούς ιδιοκτήτες θα τους βοηθήσουμε. Το θέμα είναι οι μεγάλες εταιρείες», κατέληξε ο κ. Γιάνναρης.