GR US

Διαψεύδει ο Μπόρις Τζόνσον τους ισχυρισμούς περί «γενοκτονίας» των ηλικιωμένων

Αssociated Press

O Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον (αριστερα). (AP Photo/Matt Dunham)

Ενώ οι Ισπανοί συλλέγουν εγκαταλειμμένα πτώματα ηλικιωμένων που πέθαναν μόνοι του και αβοήθητοι, οι Ιταλοί μετρούν απελπισμένοι τους νεκρούς, η Ελλάδα τα πάει μέχρι στιγμής καλά και άρχισαν να κυκλοφορούν ανεπιβεβαίωτες πανεπιστημιακές θεωρίες ότι ο θανατηφόρος ιός ευδοκιμεί μόνο στα ψυχρά κλίματα του βορείου ημισφαιρίου και αποφεύγει τα θερμά, η Βρετανία έχει περιέλθει σε τέλμα εσωστρέφειας μετά την αποκάλυψη των κυβερνητικών διεργασιών για τον θυσιασμό των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων προς όφελος των νεώτερων γενιών και της οικονομίας, δικαιώνοντας τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του «Γράμματος από το Λονδίνο» του περασμένου Σαββατοκύριακου.

Σε δημοσίευμά τους οι «Τάιμς του Λονδίνου», αποκάλυψαν την Κυριακή 22 Μαρτίου, ότι μετά από καθυστέρηση δύο ολόκληρων μηνών στην προετοιμασία αντιμετώπισης του φονικού ιού, η βρετανική κυβέρνηση με κύριο υποστηρικτή της άποψης τον Κρις Γουίτι, βασικό σύμβουλο του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον σε ιατρικά θέματα, θεωρούσε επί εβδομάδες ότι ο κορωνοϊός ήταν απλώς μια ενισχυμένη μορφή γρίπης που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέσω μιας σχεδιασμένης, συνειδητής μόλυνσης του 60 % με 80% του πληθυσμού, προκειμένου να μην κινδυνεύει να μολυνθεί εκ νέου τον επόμενο χειμώνα. Για το σκοπό αυτό θα εφαρμοζόταν η στρατηγική της «Ανοσίας της Αγέλης» που εφαρμόστηκε σε παλαιότερες πανδημίες και επιδημίες γρίπης.

Ανώτερο στέλεχος του κυβερνητικού κόμματος που δεν αποκάλυψε το όνομά του, δήλωσε στους δημοσιογράφους των «Κυριακάτικων Τάιμς» ότι «ο Ντόμινικ Κάμινγκς που είναι ο πιο σημαντικός σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον και του οργάνωσε την προεκλογική του εκστρατεία, είχε πειστεί ότι η Βρετανία θα είχε μεγαλύτερη πιθανότητα να αντιμετωπίσει ένα δεύτερο θανατηφόρο κύμα της ασθένειας τον επόμενο χειμώνα, εάν οι προβλέψεις του Κρις Γουίτι περί ανοσίας μετά από μια οργανωμένη μόλυνση του 60% με 80% του πληθυσμού, αποδεικνύονταν σωστές.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι «σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, ο Κάμινγκς σε ιδιωτική συνάντηση στα τέλη Φεβρουαρίου περιέγραψε τη στρατηγική του Τζόνσον για την αντιμετώπιση της κρίσης» και προσθέτει ότι «αυτοί που ήταν παρόντες διέρρευσαν αργότερα ότι το σχέδιο Τζόνσον, σύμφωνα με τον Κάμινγκς, αποτελούνταν από τα εξής σημεία: την ‘Ανοσία της Αγέλης’ μέσω της μόλυνσης του πληθυσμού, την προστασία της οικονομίας και αν αυτό σημαίνει ότι θα πεθάνουν και μερικοί συνταξιούχοι, το πρόβλημα θα είναι μόνο δικό τους» (...and if that means some pensioners die, too bad).

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου ο δεύτερος σύμβουλος του Μπόρις Τζόνσον, Πάτρικ Βάλανς, επανέλαβε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στο κανάλι 4 τα ίδια περί της στρατηγικής της ηθελημένης μόλυνσης του 80% του βρετανικού πληθυσμού, προκειμένου να πάθει ανοσία, βάσει της πρακτικής περί «Ανοσίας της Αγέλης» που είχε εφαρμοστεί σε εξάρσεις γρίπης παλαιότερα.

Τα νούμερα των πιθανών θυμάτων του κορωνοϊού με βάση τη στρατηγική αυτή υπολογίστηκαν από 250.000 μέχρι 510.000. Για την κυβέρνηση της Βρετανίας, όμως, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες θα έπρεπε να διατηρηθούν στη ζωή με δική τους ευθύνη. Να έπρεπε να αυτο-απομονωθούν, να φροντίσουν να μην έρχονται σε επαφή με τους συγγενείς τους και αυτούς που τους εξυπηρετούν, οπωσδήποτε να μην έλθουν σε επαφή με το 80% του πληθυσμού που θα έχει στο μεταξύ μολυνθεί βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού και ουσιαστικά να γυρίζουν τελείως την πλάτη στην κοινωνία των ανθρώπων, τη στιγμή ακριβώς που την χρειάζονται περισσότερο. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση της Βρετανίας θεωρούσε ότι το 23% των σχεδόν 70 εκατομμυρίων κατοίκων της χώρας που είναι οι ηλικιωμένοι, μαζί με τις ευπαθείς ομάδες που υπολογίζονται πάνω από ένα εκατομμύριο, δεν είχαν το δικαίωμα να προστατευτούν από το κράτος, το οποίο χρηματοδότησαν επί δεκαετίες με τους φόρους που πλήρωναν.

Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 23 Μαρτίου, το πρωθυπουργικό γραφείο κυκλοφόρησε επείγουσα ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας το δημοσίευμα των «Κυριακάτικων Τάιμς» ως «κατασκευασμένο πυροτέχνημα». Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Ντόμινικ Κάμινγκς, υπογραμμίστηκε, «είχε αρχικά επιχειρηματολογήσει εναντίον της λήψης αυστηρών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με μια άποψη που περιληπτικά εκφράστηκε με το ‘...αν αυτό σημαίνει ότι θα πεθάνουν και μερικοί συνταξιούχοι, το πρόβλημα θα είναι μόνο δικό τους’. Αρκετά αργότερα οι σύμβουλοι του Βρετανού Πρωθυπουργού μίλησαν για 20 χιλιάδες πιθανούς νεκρούς και τα βρετανικά ΜΜΕ αναφέρθηκαν στις 24 Μαρτίου στο πιθανό νούμερο των 70 χιλιάδων.

Ολα αυτά, καταλήγει η λονδρέζικη εφημερίδα, προσπαθώντας να προβλέψει τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού για την ανθρωπότητα, αποτελούν ένδειξη των μελλοντικών ανταγωνισμών μεταξύ των γενιών και των ηλικιακών ομάδων, που θα διεκδικούν η κάθε μία το μεγαλύτερο μερίδιο για τον εαυτό της από μια διαρκώς συρρικνούμενη πίτα. Οι άλλες συνέπειες θα είναι η απομάκρυνση από την παγκοσμιοποίηση, η άνοδος του εθνικισμού και η μείωση των δομών της ελεύθερης αγοράς. «Φοβούμαστε ότι όλα αυτά οδηγούν στην επικράτηση των εθνικιστών και των σοσιαλιστών, στην επικράτηση δηλαδή του εθνικοσοσιαλισμού», υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.

Εμείς θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα των βρετανικών ΜΜΕ, γιατροί, πολιτικοί και άλλοι επιστήμονες ήδη άρχισαν να καταρτίζουν λίστες των κατηγοριών των μολυσμένων από τον κορωνοϊό που θα αφεθούν να πεθάνουν ουσιαστικά αβοήθητοι στα νοσοκομεία ή στα σπίτια τους, λόγω έλλειψης γιατρών, κλινών και κατάλληλου ιατρικού υλικού, αν η πανδημία χτυπήσει τη Βρετανία με την ίδια μανία που χτύπησε τις επίσης απροετοίμαστες Ιταλία, Κίνα και Γαλλία.

* Ο Γιώργος Χατζηιωάννου διετέλεσε Σύμβουλος Τύπου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στις πρεσβείες Λονδίνου και Μόσχας