GR US

Διχάζει τους ειδικούς η επιθετική προτροπή Τραμπ υπέρ του φαρμάκου ελονοσίας

Αssociated Press

Τα χάπια υδροξυχλωροκίνης σε φαρμακείο του Oκλαντ στην Καλιφόρνια. (AP Photo/Ben Margot)

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Ο πρόεδρος Τραμπ έκανε μια σπάνια εμφάνιση την Κυριακή στην αίθουσα του Λευκού Οίκου όπου συνεδρίαζε η ομάδα πανδημίας του, αποφασισμένος να μιλήσει για το φάρμακο κατά της ελονοσίας που προώθησε επιθετικά πρόσφατα ως θεραπεία για τον κορωνοϊό. Και ενώ ο Δρ Αντονι Φάουτσι (Anthony Fauci) έχει συστήσει προσοχή στη χρήση υδροξυχλωροκίνης (hydroxychloroquine), ορισμένοι γιατροί το συνταγογραφούν σε ασθενείς που έχουν τον ιό, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν έχει δοκιμαστεί γι’ αυτό.

Για άλλη μια φορά, σύμφωνα με ένα άτομο ενημερωμένο για τη συνεδρίαση, οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε για ένα φάρμακο που μένει να αποδειχθεί ασφαλές, ιδιαίτερα για τους καρδιακούς ασθενείς. «Ναι, το θέμα της καρδιάς» παραδέχτηκε ο κ. Τραμπ. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τις κάμερες για να το προωθήσει ούτως ή άλλως. «Τι ξέρω λοιπόν;» παραδέχτηκε στους δημοσιογράφους στην καθημερινή του ενημέρωση. «Δεν είμαι γιατρός. Αλλά έχω κοινή λογική»!

Μέρα με τη μέρα, ο πωλητής που έγινε πρόεδρος έχει ενθαρρύνει ασθενείς με κορωνοϊό να δοκιμάσουν υδροξυχλωροκίνη με όλο τον ενθουσιασμό ενός κτηματομεσίτη. Η παραπομπή που κάνει στους ενδεχόμενους κινδύνους είναι συνήθως συγκλονιστική στην πλήρη ισοπέδωση του κινδύνου: «Τι έχετε να χάσετε;» ρώτησε πέντε φορές την Κυριακή.

Ο κ. Τραμπ, υποστηριζόμενος από τον σύμβουλό του για το εμπόριο, τηλεοπτικό γιατρό, Λάρι Ελισον (Larry Ellison), από το Oracle, και από τον σύμβουλό του πρώην δήμαρχο Νέας Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι, θεώρησε το προαναφερόμενο φάρμακο ως θαυματουργή θεραπεία για τον ιό που σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους και παραλύει την αμερικανική ζωή. Παράλληλα, προκάλεσε μια διεθνή συζήτηση για ένα φάρμακο που πολλοί γιατροί στη Νέα Υόρκη και αλλού δοκιμάζουν στην απελπισία τους αν και δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικές μελέτες.

Ο κ. Τραμπ ενδεχομένως να αποδειχθεί σωστός, και οι γιατροί αναφέρουν ανεπίσημα ελπιδοφόρα στοιχεία. Ωστόσο, παραμένει μακράν μη σίγουρο φάρμακο και η πεποίθηση του Προέδρου να πιέζει σε αυτό, παρά τη συμβουλή εμπειρογνωμόνων του όπως ο Δρ Αντονι Φάουτσι, τον κορυφαίο ειδικό της κυβέρνησης για τις μολυσματικές ασθένειες, έχει οδηγήσει μια σφήνα στην ομάδα κρούσης του κορωνοϊού και έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με κίνητρα του προέδρου.

Εάν η υδροξυχλωροκίνη γίνει αποδεκτή θεραπεία, αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες θα κερδίσουν, συμπεριλαμβανομένων μετόχων και ανώτερων στελεχών με διασυνδέσεις με τον Πρόεδρο. Ο ίδιος ο κ. Τραμπ έχει ένα μικρό προσωπικό οικονομικό συμφέρον στην εταιρεία Sanofi, τη γαλλική φαρμακευτική εταιρεία, που παράγει το Plaquenil, την εμπορική ετικέτα της υδροξυχλωροκίνης.

«Σίγουρα καταλαβαίνω γιατί ο Πρόεδρος το προωθεί», δήλωσε ο Δρ Τζόσουα Ρόσενμπεργκ (Joshua Rosenberg) στο Brooklyn Hospital Center. «Είναι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Πρέπει να προβάλει ελπίδα. Και όταν βρίσκεστε σε μια κατάσταση χωρίς ελπίδα, τα πράγματα πηγαίνουν πολύ άσχημα. Οπότε δεν τον κατηγορώ που την προωθεί (την υδροξυχλωροκίνη) και αν δεν υπάρχει πολύ επιστήμη να το στηρίζει, γιατί είναι, στο σημείο αυτό, η καλύτερη και πιο διαθέσιμη επιλογή για χρήση».

Ενας βετεράνος γιατρός στο Ιατρικό Κέντρο Wyckoff Heights στο Μπρούκλιν, όπου οι γιατροί δεν παρέχουν το φάρμακο, ωστόσο, δήλωσε ότι η παρούσα ζήτηση ήταν ανησυχητική για τους ασθενείς που υποβάλλονταν σε θεραπεία για χρόνιες ρευματικές ασθένειες. Στο νοσοκομείο St. Barnabas στο Μπρονξ, ένας άλλος γιατρός είπε ότι το προσωπικό του έδινε το φάρμακο σε ασθενείς με κορωνοϊό, αλλά επέκρινε τον Πρόεδρο και τον κυβερνήτη Αντριου Κουόμο για τις «ζητωκραυγές» υπέρ του φαρμάκου χωρίς απόδειξη. «Η ψεύτικη ελπίδα μπορεί να είναι και κακή», είπε.

Η επαγγελματική οργάνωση που δημοσίευσε μια θετική γαλλική μελέτη στην οποία εστίασαν οι σύμμαχοι του Τραμπ, άλλαξε το μυαλό της τις τελευταίες ημέρες. Η Διεθνής Εταιρεία Αντιμικροβιακής Χημειοθεραπείας (The International Society of Antimicrobial Chemotherapy) είπε: «Το άρθρο δεν πληροί τα προσδοκώμενα πρότυπα της εταιρείας». Ορισμένα νοσοκομεία στη Σουηδία σταμάτησαν να παρέχουν υδροξυχλωροκίνη μετά από αναφορές παρενεργειών. Ωστόσο, ο Κουόμο είπε ότι θα ζητήσει από τον Τραμπ να αυξήσει τις προμήθειες αυτού του φαρμάκου.