GR US

Μήνυμα- ανακοινωθέν των Ηγετών των Θρησκειών του Βελγίου

Εθνικός Κήρυξ

Ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας ομιλεί στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Φιλαδέλφεια τον Ιούλιοτου 2014. Φωτογραφία Εθνικός Κήρυκας-Θεόδωρος Καλμούκος

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Προβληματισμό, αγωνία, αλλά συνάμα ελπίδα και αισιοδοξία εκφράζουν οι Ηγέτες των Θρησκειών του Βελγίου με κοινό τους ανακοινωθέν για την πανδημία του κορωνοϊού. Ανάμεσα τους είναι και ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας ο οποίος και συνυπέγραψε το ανακοινωθέν, το οποίο καλεί όλους εις ενότητα, προσευχή και εγρήγορση, ενώ εκφράζουν τις ευχαριστίες και τον θαυμασμό τους σε όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές οι οποίοι φροντίζουν με αυτοθυσία τους πάσχοντες συνανθρώπους μας. Σημειώνεται ότι το ανακοινωθέν εκδόθηκε σε πολλές γλώσσες συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της ελληνικής.

Ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας, όντας ιεράρχης του Οικουμενικού Πατριαρχείου χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και περιωπής ανάμεσα στους Θρησκευτικούς ηγέτες του Βελγίου.

Ολόκληρο το μήνυμα τους έχει ως εξής:«Να παραμείνουμε ενωμένοι

περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Όλα είναι πολύ ήσυχα σήμερα. Αυτό που ζούμε είναι απίστευτο. Νομίζαμε ότι τέτοια γεγονότα δεν μπορούσαν να ξανασυμβούν, όπως στο παρελθόν, ή ίσως αλλού, αλλά σίγουρα, όχι στην ανεπτυγμένη κοινωνία όπως η δική μας.

Αισθανόμαστε άρχοντες και κύριοι, απρόσβλητοι. Ο κορωνοϊός Covid-19 όμως μας διαψεύδει: δεν ελέγχουμε τα πάντα, είμαστε σαν άνθρωποι, εύθραυστοι και ευάλωτοι, όχι μόνο εδώ, αλλά και σε όλο τον κόσμο.

Σ? αυτή όμως την ανασφάλεια και την αγωνία ωστόσο, ξεπροβάλλει ένα σημάδι ελπίδας και δύναμης: παρατηρούμε πράγματι να αναπτύσσεται σε μεγάλη έκταση η αλληλεγγύη μέσα στην κοινωνία μας. Μερικές φορές προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, απωθώντας τα εκτός συνόρων, αλλά ο ιός δεν γνωρίζει σύνορα. Ο Θεός μας εμπιστεύτηκε την γη, που είναι το κοινό μας σπίτι. Είμαστε υπεύθυνοι ο ένας για τον άλλο.

Η σκέψη μας πηγαίνει κατ? αρχάς στα θύματα του ιού: σ? όσους νοσούν, σ? όσους νοσηλεύονται, και κυρίως σ? εκείνους που απεβίωσαν και στις οικογένειές τους, που το ζουν από πολύ κοντά. Είμαστε ευγνώμονες σε όλους, όσοι βρίσκονται κοντά τους: στους γιατρούς, στο νοσηλευτικό προσωπικό και στους πολλούς εθελοντές. Επίσης σε όσους συνεχίζουν να παρέχουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους παρά την παύση της κοινωνικής ζωής.

Ως θρησκευτικοί ηγέτες στη χώρα μας, εκφράζουμε την ειλικρινή μας εκτίμηση σε όσους αγωνίζονται με αποφασιστικότητα εναντίον του ιού. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για την παροχή βοήθειας σε όσους αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, σαν συνέπεια αυτής της επιδημίας. Εκτιμούμε επίσης πολύ το αίσθημα ευθύνης που δείχνουν οι πολίτες στη χώρα μας. Ένας εξαιρετικός μηχανισμός υγειονομικής περίθαλψης υπάρχει στη χώρα μας εδώ και χρόνια. Συνειδητοποιούμε περισσότερο από ποτέ σήμερα την σημασία του για το μέλλον.

Είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρήσουμε αποστάσεις, αλλά αυτό δεν μας εμποδίζει να παραμείνουμε ενωμένοι περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Μέσα από την πολιτισμική και θρησκευτική μας ποικιλομορφία, η ανθρωπιά μας ενώνει πολύ τον ένα με τον άλλο. Όποιοι κι αν είμαστε, και ό,τι κι αν πιστεύουμε, είμαστε συνοδοιπόροι, υπεύθυνοι ο ένας για τον άλλο.

Οι Κοινότητες μας δεν δύνανται να προσευχηθούν μαζί ούτε στις Συναγωγές, ή τα Τεμένη ή τις Εκκλησίες. Αλλά η αλληλεγγύη και το καθήκον της προσευχής είναι πάντοτε επιτακτικό. Κάνουμε προς όλους μία επείγουσα έκκληση: να προσευχηθούμε ο καθένας σύμφωνα με την παράδοσή του, για τους αρρώστους, τους ετοιμοθάνατους και για όλους όσοι τους βοηθούν. Ας προσεύχεται ο καθένας για τον άλλο και για τη χώρα μας. Ας προσευχηθούμε ώστε μέσα στην κρίση να μπορέσουμε να διακρίνουμε τι είναι σημαντικό στη ζωή. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τα όπλα μας σήμερα είναι η προσευχή και η αλληλεγγύη.

Όλοι περιμένουμε το γρήγορο τέλος αυτής της κρίσης. Ελπίζουμε επίσης ότι, μόλις ξεπεράσουμε την κρίση, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτό που μας συνέβη. Διότι όποιος ξεχνάει, γίνεται περισσότερο ευάλωτος. Αυτή η κρίση μπορεί να μας ανοίξει τα μάτια και να βοηθήσει να αναθεωρήσουμε τις προτεραιότητές μας, τόσο στην ιδιωτική μας ζωή, όσο και μέσα στην κοινωνία. Ας θυμηθούμε, μόλις τελειώσει η κρίση αυτή, ότι παρ? όλες τις διαφορές μας, χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο. Ας αναζητήσουμε νέες μορφές φιλοξενίας, αδελφοσύνης και αλληλεγγύης. Οι θρησκείες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση και στον επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων μας. Εν ονόματι αυτής της ευθύνης, εμείς οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας, κάνουμε αυτό το ανακοινωθέν.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες του Βελγίου

Εκ μέρους των Ισραηλιτικών, Χριστιανικών και Μουσουλμανικών Κοινοτήτων:

Ο Καρδινάλιος Jozef De Kesel,

Ο Μητροπολίτης Βελγίου Αθηναγόρας,

Ο Πάστορας Steven Fuite,

Ο Canon Dr. Jack McDonald,

Ο Δρ Geert W. Lorein,

Ο Αρχιραββίνος Albert Guigui,

Ο κύριος Philippe Markiewicz,

Ο κ. Mehmet Ustun».