GR US

Πώς αντιμετωπίζουν τον κορωνοϊό οι ομογενείς στη Φλόριδα

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγ. Τριάδος, Κλίαργουότερ, π. Τζέιμς Πάρις. Ευγενικής παραχώρηση του ιδίου

ΤΑΜΠΑ. Το παλαιό και φημισμένο εστιατόριο “Μύκονος” στο Τάρπον Σπρινγκς, ήταν όλα τα χρόνια γεμάτο από κόσμο, ζωή και χαρούμενες φωνές. Εδώ και αρκετές μέρες, είναι βουβό. Οι υπάλληλοί του, λυπημένοι, κοιτούν με απόγνωση τις άδειες καρέκλες, αλλά σφίγγουν την καρδιά τους και ετοιμάζουν κάποιες παραγγελίες για μερικούς πελάτες που θα πάρουν φαγητό για το σπίτι τους. Ο ιδιοκτήτης, Ανδρέας Σαλιβάρας, συμμερίζεται τη θλίψη τους και κάνει ό,τι μπορεί για να τους βοηθήσει. Οι απαγορεύσεις, λόγω του φονικού κορωνοϊού, έχουν αλλάξει τα πάντα. “Είμαστε κλειστοί και προσπαθούμε να δουλέψουμε μόνο με ντελίβερι”, είπε στον “Εθνικό Κήρυκα”. “Δεν ανοίγουμε για να κάνουμε χρήματα, αλλά γιατί πρέπει να μην απολύσουμε το προσωπικό. Βάζω τους ανθρώπους μου και δουλεύουν εκ περιτροπής κάθε μέρα. Οσο μπορούμε”

Εξω από το μαγαζί, στην κεντρική Ντοντεκανίς Μπούλεβαρντ, ελάχιστοι κυκλοφορούν. “Το κράτος κάνει το καλύτερο που νομίζει για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία”, πρόσθεσε. “Κανείς δεν ξέρει, ποιό είναι ή δεν είναι το σωστό, που γίνεται σήμερα”. Ακριβώς απέναντι, το δεύτερο εστιατόριο της οικογένειάς του, “Dimitri's on the water”, είναι συνεχώς κλειστό.

Κλειστή είναι λίγα τετράγωνα πιο πάνω, και η αίθουσα, όπου συναντώνται όλοι οι ομογενείς, όπως λέγεται το Πανελλήνιο Πολιτιστικό Κέντρο Φλόριδας, “Προμηθέας”. Κάθε Τρίτη βράδυ εκεί θα συναντήσει κανείς συμπατριώτες από την περιοχή, αλλά και από άλλες πολιτείες. Εκεί θα θυμηθούν τα παλιά, θα συζητήσουν τη σημερινή κατάσταση, εκεί θα φάνε και θα διασκεδάσουν με ζωντανή μουσική. Είναι τρίτη εβδομάδα τώρα, που είναι κλειστό, λόγω του κορωνοϊού. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αίθουσες άλλων ομογενειακών οργανώσεων της περιοχής. Είναι όλες κλειστές από φόβο και τις απαγορεύσεις των αρχών, ενώ και οι πάσης φύσεως εκδηλώσεις τους έχουν ματαιωθεί, με προεξάρχουσα την μεγάλη ελληνική παρέλαση για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Εθνικός Κήρυξ

Το φημισμένο εστιατόριο “Μύκονος” στο Τάρπον Σπρινγκς, λειτουργεί τώρα μόνο για παραλαβή φαγητού, ή παράδοση στα σπίτια. Μπροστά, διακρίνεται ο ιδιοκτήτης, Ανδρέας Σαλιβάρας. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/ ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ

“Δεν ξέρουμε πότε θα ξανανοίξουμε τον 'Προμηθέα””, είπε η πρόεδρός του, Εφη Βασιλείου. “Προέχει η υγεία όλων μας. Πρέπει να υπακούσουμε στις εντολές που υπάρχουν από τις αρχές”. Πρόσθεσε δε, ότι είναι αρκετά τα τηλεφωνήματα που της γίνονται από ομογενείς οι οποίοι εκφράζουν τη λύπη τους και τη διαβεβαιώνουν ότι μόλις ξανανοίξει ο “Προμηθέας” θα είναι εκεί, γιατί τον νιώθουν σα δικό τους σπίτι, ή σπίτι των φίλων τους. ¨Μας συγκινεί να το ακούμε”, είπε η κ. Βασιλείου.

Ο Ανδρέας Γεωργόπουλος, που μένει στο Οχάιο και στη Φλόριδα, ενοχλείται από την γενική απομόνωση που επικρατεί με τις απαγορεύσεις, αλλά δεν χάνει το χιούμορ του. “Ο κορωνοϊός κάνει τη δουλειά του, αλλά κι εγώ τη δική μου”, είπε γελώντας. “Τώρα που έχω περισσότερο χρόνο, ασχολούμαι και περισσότερο με το κλάδεμα των δένδρων και θάμνων που έχουμε, με την περιποίηση του κήπου μας, με βαψίματα και διάφορες άλλες ανάγκες του σπιτιού μας. Πηγαίνω, επίσης, και στο Πολιτιστικό Κέντρο, που είναι μεν κλειστό, αλλά υπάρχουν διάφορες δουλειές οι οποίες πρέπει να τακτοποιηθούν. Δεν χρειάζεται πανικός. Αυτή τη στιγμή που σας μιλώ, περπατάμε με τη γυναίκα μου στη γειτονιά. Το κακό είναι γενικό και χρειάζεται προσοχή και ψυχραιμία”.

Στις εκκλησίες των περιοχών γύρω από την Τάμπα, όπως και στην υπόλοιπη Φλόριδα και αλλού, γίνονται οι ιερές ακολουθίες,αλλά οι πιστοί πρέπει να τις παρακολουθούν από το Διαδίκτυο. Στην Αγία Τριάδα του Κλιαργουότερ, δεν ξεπερνούν τα 10 άτομα κάθε φορά που βρίσκονται μέσα. “Κάνουμε όλες τις Ακολουθίες”, δήλωσε ο ιερατικός προϊστάμενος, πρωτοπρεσβύτερος π. Τζέιμς Πάρις. “Φυσικά, γίνονται κανονικά οι Θείες Λειτουργίες τις Κυριακές και οι Χαιρετισμοί τις Παρασκευές. Δυστυχώς, συνέβη να έχουμε αυτό τον καιρό πολλές κηδείες. Πρέπει να παραβρίσκεται σ' αυτές, μόνο η οικογένεια στην εκκλησία”.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας Αγ. Τριάδος, Κλίαργουότερ, π. Τζέιμς Πάρις. Ευγενικής παραχώρηση του ιδίου

Στις δύσκολες αυτές μέρες, όπως και στο παρελθόν, ο π. Πάρις πήγε σε νοσοκομεία, όπου τον γνωρίζουν οι γιατροί. Οπως είπε, εάν συμβεί το μοιραίο, μόνο 1-2 άτομα από την οικογένειά του θανόντος, επιτρέπεται να μπουν στο δωμάτιό του. Το ίδιο και κατά την κηδεία, καθώς και κατά το Τρισάγιο στο κοιμητήριο.

Από την πλευρά τους, οι ομογενείς δάσκαλοι κάνουν ό,τι μπορούν καλύτερο και περισσότερο αυτό τον καιρό για τους μαθητές των ελληνικών κοινοτικών σχολείων της περιοχής. “Αντιλαμβανόμαστε, ότι προσπαθούν να προσαρμοστούν στα μαθήματά τους στα ημερήσια αμερικανικά σχολεία μέσω του διαδικτύου”, δήλωσε η διευθύντρια του Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας Αγίας Τριάδος, Κλίαργουότερ, Φωτεινή Κουφογάζου. “Είπαμε στους δικούς μας μαθητές να διαβάζουν όσο μπορούν τα βιβλία που χρησιμοποιούμε. Εχω ειδοποιήσει τους γονείς, ότι από την επόμενη εβδομάδα θα τους στείλω ορισμένα πράγματα. Οι μαθητές μας μπορούν να μελετούν με ντίτζιταλ πλάτφορμ, ενώ σκεφτόμαστε για μετά, ανάλογα με τις εξελίξεις, να χρησιμοποιήσουμε και κάποια εφαρμογή στο διαδίκτυο, μέχρι που να μπορέσουμε και πάλι να ξαναμπούμε στις τάξεις”.

Εθνικός Κήρυξ Archive

Η διευθύντρια του ελληνικού απογευματινού σχολείου της Αγίας Τριάδος, Κλίαργουότερ, Φωτεινή Κουφογάζου. Ευγενικής παραχώρηση της ιδίας