GR US

Συνεργασία ομογενών για ενιαίο φορέα για την κάλυψη αναγκών από τον κορωνοϊό

Εθνικός Κήρυξ

Ο κ. Μάρκος Δρακωτός. Φωτογραφία αρχείου: «Εθνικός Κήρυξ»/ Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Μια σημαντική πρωτοβουλία για τον συντονισμό ενός ενιαίου μηχανισμού παροχής ουσιαστικής βοήθειας, τόσο προς την Ομογένεια και τους Ελληνες της Αμερικής, όσο και την Ελλάδα, εφ’ όσον χρειαστεί, αναλαμβάνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Νέα Υόρκη, σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ιατρικό Σύλλογο Νέας Υόρκης και άλλους φορείς.

Οπως δήλωσε στον «Ε.Κ.» ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Μάρκος Δρακωτός, έχει ήδη γίνει επικοινωνία με έναν μεγάλο αριθμό ομογενειακών συλλόγων, ούτως ώστε να υπάρξει τηλε-συνεδρία, εντός της εβδομάδας, προκειμένου να γίνουν εισηγήσεις και προτάσεις και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.

«Εν μέσω αυτής της πανδημίας, αντιλήφθηκα ότι υπάρχουν ανάγκες τις οποίες, ως ελληνοαμερικανική κοινότητα, θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε συνολικά. Είναι δυο οι άξονες. Εχουμε από την μια πλευρά την ιατρική κοινότητα: Τους γιατρούς μας, όπως επίσης και άλλους επαγγελματίες στον τομέα της Υγείας, όπως είναι οι νοσοκόμες και οι φαρμακοποιοί, που θα πρέπει να αφιερώσουν πολύ χρόνο και ενέργεια. Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτούς τους επαγγελματίες; Θα σας πω το πιο προφανές: Ποιος αναλαμβάνει ευθύνη για τα παιδιά τους; Το κλασικό μπέιμπι σίτινγκ δεν είναι εύκολο πλέον, με την έννοια ότι, υπό τον φόβο της μετάδοσης της ασθένειας, δεν βάζεις άλλον άνθρωπο στο σπίτι. Ενα άλλο σημείο είναι οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οικονομικά και όχι μόνο. Αυτά ήρθαν στο μυαλό μου και σκέφτηκα ότι, εάν υπάρχει μια στιγμή κατάλληλη για να δουλέψει, επιτέλους, η ελληνική κοινότητα συλλογικά, αυτή είναι τώρα. Η συλλογική δράση ήταν ένας από τους πρώτους στόχους που έθεσα όταν έγινα πρόεδρος και τώρα είναι η ευκαιρία», ανέφερε ο κ. Δρακωτός.

Σύμφωνα με τον Μάρκο Δρακωτό, την ιδέα υποστήριξε άμεσα ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιατρικού Συλλόγου Νέας Υόρκης, Δρ. Παναγιώτης Μανώλας, ενώ θετική είναι και η ανταπόκριση άλλων οργανισμών, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα η οποία θα εξυπηρετηθεί σε ώρα ανάγκης, όχι μόνο σήμερα, αλλά και, ενδεχομένως, μελλοντικά.

«Πρέπει να προετοιμαζόμαστε πάντα για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Μεταξύ αυτών που θέλω να δούμε, είναι πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και το σύστημα εκεί, ειδικά εάν ξεφύγουν τα κρούσματα και φτάσει σε σημείο να αντιμετωπίζει προβλήματα επιπέδου Ιταλίας. Είναι κάτι που απεύχομαι, αλλά, όπως σας είπα, πρέπει να υπάρχει ένα σχέδιο δράσης, κι ας μην χρειαστεί να το ενεργοποιήσουμε ποτέ. Θα καταθέσουμε ο καθένας τις προτάσεις του για όλα αυτά τα θέματα, θα συζητήσουμε και θα δημιουργήσουμε αυτήν την πλατφόρμα, μέσα από αυτήν την διαδικασία», είπε ο κ. Δρακωτός.

Στη Νέα Υόρκη, όπου η κατάσταση χειροτερεύει μέρα με την ημέρα, αναμένεται να εκπονηθεί ένα σχέδιο όπου, ιδίως σε περίπτωση που η πανδημία χτυπήσει ακόμη πιο δυνατά την αμερικανική μεγαλούπολη, να στηθεί ένα κέντρο, σε συνεργασία με την Εκκλησία, όπου θα παρέχει, σε όλους όσοι το χρειάζονται, την δυνατότητα να παραλαμβάνουν βασικά είδη για το σπίτι, τρόφιμα αλλά και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

«Θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε και με την Εκκλησία, για να δημιουργήσουμε ορισμένα κέντρα -εάν αυτή η πανδημία συνεχιστεί- όπου ο κόσμος θα μπορεί να λαμβάνει βασικά αγαθά που χρειάζονται: είτε μιλάμε για φαγητό, είτε είδη για το σπίτι, είτε φάρμακα. Στη συνεδρία που θα κάνουμε, έχουμε προσκαλέσει και έναν φαρμακοποιό, ο οποίος θα μας συμβουλέψει για το πώς μπορούμε να κάνουμε προσβάσιμα τα αντιβιοτικά. Το τονίζω ξανά ότι ελπίζουμε πως δεν θα χρειαστεί να υλοποιήσουμε έναν τέτοιο σχεδιασμό. Από την παρούσα κατάσταση όμως, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα η οποία θα είναι έτοιμη και σχεδιασμένη για οποιαδήποτε περίοδο στο μέλλον συναντήσουμε τέτοια σοβαρά προβλήματα», τόνισε ο κ. Δρακωτός.

Στο μήνυμά του προς την Ομογένεια και όλους τους φορείς που θα ενδιαφέρονταν να συνεργαστούν, ο Μάρκος Δρακωτός επανέλαβε την κεντρική ιδέα του εγχειρήματος: να επιτευχθεί η συλλογική προσπάθεια της Ομογένειας, για πρώτη φορά –ενδεχομένως- με έναν τέτοιο συντονισμό, ούτως ώστε να επιφέρει ευεργετικά αποτελέσματα για όλους όσοι το χρειάζονται.

«Είναι η στιγμή που θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας. Να δείξουμε έμπρακτο ενδιαφέρον ο ένας για τον άλλον, γιατί καταλαβαίνουμε ότι ο νέος κορωνοϊός συνιστά την ίδια απειλή για όλους. Κανένας μας δεν είναι πραγματικά ασφαλής. Πρέπει να στήσουμε ένα πλέγμα προστασίας για αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη και να δημιουργήσουμε ένα σύστημα το οποίο θα είναι χρηστικό τόσο για τώρα, αλλά και για άλλες δυσκολίες που ίσως προκύψουν για την κοινότητά μας στο μέλλον. Καλώ άπαντες να υποστηρίξουν τις ενέργειές μας», κατέληξε ο κ. Δρακωτός.

Το κάλεσμα που απηύθυναν στο email o Μάρκος Δρακωτός, με τη συνυπογραφή του Δρα Παναγιώτη Μανώλα, είναι ευρύ και περιλαμβάνει επαγγελματικούς και φιλανθρωπικούς οργανισμούς, όπως επίσης και εθνικοτοπικά δευτεροβάθμια όργανα, κυρίως από τη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ιερσέη.

Μεταξύ των οργανισμών που έχουν κληθεί στη σχετική τηλεσυνεδρία είναι ο Σύλλογος Ελληνοαμερικανών Τραπεζιτικών (HABA), o Ελληνικός Δικηγορικός Σύλλογος Νέας Υόρκης, το Τάγμα Αρχόντων «Αγιος Ανδρέας» του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η Ηγεσία των 100, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Ελληνική Πρωτοβουλία, η HALC, το Hellenic Relief Foundation, η Παγχιακή «Κοραής», η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, η Ομοσπονδία του Νιου Τζέρσεϊ, η Παμμακεδονική Ενωση Αμερικής, η Παρροδιακή Κοινότητα, η Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ - Καναδά, η Παναρκαδική, το Ιδρυμα Αξιον Εστί, η Παγκρητική Ομοσπονδία, η Πανικαριακή Αδελφότητα, ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών «Προμηθέας», η Ομοσπονδία Ελλήνων Εκπαιδευτικών, ο «Εθνικός Κήρυκας» και άλλα ΜΜΕ της Ομογένειας.

Το πλαίσιο των ενεργειών αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και να ανακοινωθεί το προσεχές χρονικό διάστημα, την ώρα που η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται σε ολόκληρο τον Κόσμο.