GR US

17 νέοι Δήμοι με συνενώσεις σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου

Εθνικός Κήρυξ

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο οποίος από την Τρίτη μετακομίζει στο Υπουργείο Οικονομικών, παρουσιάζει τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως έχει διαμορφωθεί μετά από σειρά διαβουλεύσεων, για να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τη δημιουργία δεκαεπτά νέων δήμων προβλέπει η Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την οποία παρουσίασε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που δόθηκε στον χώρο του Υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο μετακομίζει από την Τρίτη.

Οι 17 νέοι Δήμοι θα προέλθουν από τις συνενώσεις 80 υφιστάμενων Τοπικών Αρχών, 30 Δήμων και 48 Κοινοτήτων. Ο πληθυσμός των δημαρχούμενων περιοχών αυξάνεται κατά 100,000 κατοίκους περίπου στους 700,000 κατοίκους, κάτι που ισοδυναμεί με το 83% περίπου του πληθυσμού από το 71% που είναι σήμερα.

Στα πιο αξιοσημείωτα είναι η συνένωση του Δήμου Στροβόλου (δεύτερος μεγαλύτερος σε μέγεθος στην Κύπρο) με το Δήμο Λευκωσίας και του Δήμου Αγίας Νάπας με τον Δήμο Παραλιμνίου, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν.

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έγινε, με τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται μετάβαση από την ετεροδιοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση με κατοχύρωση της διοικητικής και οικονομικής αυτονομίας και αυτοτέλειας, μεταφορά νέων αρμοδιοτήτων που καθιστούν τους δήμους τον πυλώνα της τοπικής αυτοδιοίκησης, νέους μηχανισμούς ελέγχου διαφάνειας και λογοδοσίας και ενδυνάμωση με νέους πόρους.

Όπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, οι νέοι Δήμοι που θα προκύψουν θα είναι εύρωστοι και οικονομικά βιώσιμοι και θα μπορούν να πράξουν έργο προς όφελος των δημοτών τους. Η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησής τους αλλά και οι εξοικονομήσεις που θα προκύψουν θα οδηγήσουν σε αυξημένους πόρους μεσοπρόθεσμα κατά 60-80 εκ. ευρώ, σημείωσε ο κ. Πετρίδης.

Οι νέοι Δήμοι

Στην επαρχία Λευκωσίας δημιουργούνται τέσσερις νέοι Δήμοι: 1. Δήμος Λευκωσίας (Λευκωσία, Στρόβολος, Αγιος Δομέτιος, Εγκωμη και Αγλαντζιά), 2. Λακατάμια, Τσέρι και Κοινοτικός Συνοικισμός Ανθούπολης,  3. Λατσιών και Γερίου και 4. Δήμος Νότιας Λευκωσίας και Ιδαλίου (Δήμος Ιδαλίου με τις κοινότητες Αλάμπρας, Λυμπιών, Νήσου, Πέρα Χωρίου, Ποταμιάς).

Στην επαρχία Λάρνακας δημιουργούνται τέσσερις νέοι Δήμοι: 1. Δήμος Λάρνακας (Λάρνακα, Αραδίππου, Λειβάδια, Ορόκλινη), 2. Δήμος Μενεού-Δρομολαξιάς (Δρομολαξιάς, Μενού, Κίτι, Περβόλια, Τερσεφάνου), 3. Λευκάρων (Λεύκαρα, Βάβλα, Δελίκηπος, Κάτω Δρυς, Κάτω Λεύκαρα, Κόρνος) και 4. Αθηαίνου (Αθηαίνου, Αβδελερό).

Στην επαρχία Λεμεσού δημιουργούνται τέσσερις νέοι Δήμοι: 1. Δήμος Λεμεσού (Λεμεσός, Μέσα Γειτονιά, Τσερκέζ Τσιβλίκ), 2. Δήμος Ανατολικής Λεμεσού (Άγιος Αθανάσιος, Γερμασόγεια και κοινότητα Αγίου Τύχωνα, Μουτταγιάκας, Αρκούντας, Φοινικαριών, Αρμενοχωρίου), 3. Πολεμιδιών (Άνω και Κάτω Πολεμίδια), 4. Δήμος της Δυτικής Λεμεσού (Ύψωνας, Ασώματος, Σωτήρα, Ερήμη, Κολόσσι, Τραχώνι και Ακρωτήρι).

Στην επαρχία Πάφου δημιουργούνται τρεις νέοι Δήμοι: 1. Δήμος Πάφου (Πάφος, Γεροσκήπου, Αχέλια, Τίμη, Κονιά), 2. Δυτικής Πάφου (Πέγεια, Έμπα, Λέμπα, Κισσόνεργα και Χλώρακα), 3. Πόλις Χρυσοχούς (Πόλις Χρυσοχούς, Αργάκα, Μακούντα, Χρυσοχούς, Γουδί, Πελαθούσα, Κινούσα και Περιστερώνα).

Στην ελεύθερη Αμμόχωστο δημιουργούνται δυο νέοι Δήμοι: 1. Δήμος Αγίας Νάπας Πρωταρά (Παραλίμνι, Δερύνεια, Αγία Νάπα, Σωτήρα) και 2. Δήμος Κοκκινοχωρίων (Αυγόρου, Λιοπέτρι, Φρέναρος, Αχερίτου και Άχνα).

Οι κάτοικοι των Δημαρχούμενων περιοχών αυξάνονται κατά 58% και η ελεύθερη επαρχία της Αμμοχώστου καθίσταται η πρώτη επαρχία της Κύπρου που όλοι οι κάτοικοι είναι δημότες Δήμων.

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν της παρουσίασης, ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι στο μέλλον θα μπουν κι άλλες κοινότητες στην πρόταση για μεταρρύθμιση.

«Οι κοινότητες που μένουν εκτός, καλύπτονται από τον περί Συμπλεγματοποίησης των Κοινοτήτων Νόμο που επίσης θα πάει στη Βουλή» εξήγησε. Ανέφερε δε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση των νομοσχεδίων.