GR US

Άρχισαν τα όργανα για τις αποφάσεις συγχώνευσης Δήμων

Εθνικός Κήρυξ

Πηγή: Υπουργείο Εσωτερικών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Από χίλια μύρια κύματα αναμένεται να περάσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα από τον απερχόμενο υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, με αρκετούς Δήμους και Κοινότητες να ετοιμάζουν δυναμικές αντιδράσεις.

Το Νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία 17 νέων Δήμων που θα προέλθουν από τις συνενώσεις 30 δήμων και 50 κοινοτήτων, με 100 χιλιάδες επιπλέον πολίτες να κατοικούν σε δημαρχούμενες περιοχές, που σε ποσοστό μεταφράζεται στο 83% του πληθυσμού, από το 71% που είναι σήμερα.

Οι ανακοινώσεις του Κωνσταντίνου Πετρίδη έφεραν, όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες αντιδράσεις από κάποιους Δήμους αλλά και αρκετές κοινότητες, με κάποιους εκ των δημάρχων να αναφέρουν χαρακτηριστικά, ότι οι κάτοικοι των περιοχών τους «βράζουν» με την εξαγγελθείσα μεταρρύθμιση. Κι αυτό, λόγω του ότι θεωρούν πως πέραν από τα αντικειμενικά προβλήματα που δημιουργούνται με τις συνενώσεις, δεν ρωτήθηκαν και δεν εισακούστηκαν οι θέσεις και οι προβληματισμοί τους.

Οι διαμαρτυρόμενοι επιφυλάσσονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά και νομικά μέτρα κατά της μεταρρύθμισης. Μάλιστα οι πλείστοι εμπλεκόμενοι Δήμοι και οι κοινότητες, ζητούν όπως ο τελευταίος λόγος ανήκει στους πολίτες, ενώ τάσσονται υπέρ της διενέργειας δημοψηφισμάτων.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και οι Δήμοι που άκουσαν όχι ευχάριστα, αλλά μάλλον με προβληματισμό τις ανακοινώσεις του Κωνσταντίνου Πετρίδη. Βέβαια υπάρχουν και εκείνοι που εξ αρχής τάχθηκαν υπέρ των συνενώσεων και άκουσαν με ικανοποίηση τις ανακοινώσεις του υπουργού Εσωτερικών.

Πάντως σε μια πρώτη αντίδραση ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας, επεσήμανε πως οι  προτάσεις είναι στα πλαίσια και τις παραμέτρους που συζητήθηκαν με το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ιδιαίτερα έντονη αναμένεται να είναι η αντίδραση του Δήμου Αγίας Νάπας. Ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Καρούσος, ο οποίος παρεμπιπτόντως χθες αναλάμβανε τα νέα του καθήκοντα στο Υπουργείο Μεταφορών, ξεκαθάρισε πως παρά την υπουργοποίηση του παραμένει σταθερός στις απόψεις του.

Τα ηνία του Δημαρχείου θα έχει για τις επόμενες 40 ημέρες ο αντιδήμαρχος της πόλης μέχρι τις νέες εκλογές, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ξεκαθαρίσει ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι. Πάντως όποιες κι αν είναι οι εξελίξεις αναφορικά με τον επόμενο δήμαρχο, θεωρείται δεδομένο πως η θέση του δημοτικού συμβουλίου, κατά της συνένωσης με τον Δήμο Παραλιμνίου, θα παραμείνει σταθερή και θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις, ώστε να επιτευχθούν αλλαγές, ενδεχόμενο που και ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, άφησε ανοιχτό.

Προβληματισμένος με την συνένωση με τον Δήμο Λάρνακας, εμφανίστηκε και ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης.

«Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με οποιονδήποτε άλλο Δήμο ή κοινότητα της Επαρχίας μας. Συμφωνούμε στη δημιουργία μιας σύγχρονης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όμως, διαφωνούμε στην πρώτη εισήγηση του Υπουργού Εσωτερικών  για συνένωση του δήμου μας με αυτόν της Λάρνακας».

Ιδιαίτερα προβληματισμένος, αλλά παράλληλα και αποφασισμένος για συνέχιση της προσπάθειας υπεράσπισης και διατήρησης του Δήμου του, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Γεροσκήπου, Μιχάλης Παυλίδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως δεν εισακούστηκαν οι εισηγήσεις του. Κατηγόρησε, εξάλλου, την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών ότι δεν του δόθηκε η δυνατότητα να συναντηθούν με τους αρμόδιους για να εισακούσουν τις ανησυχίες του.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλίδης, «έκοψαν και έραψαν μόνοι τους χωρίς να ρωτήσουν τους Δήμους, τόσο για τις ανάγκες όσο και για τις ανησυχίες των κατοίκων από τη συνένωση».