GR US

Διπλωματική αντεπίθεση της Κύπρου κατά Τουρκίας

Ευρωκίνηση

Αναστασιάδης και Τουσκ συναντώνται την Παρασκευή στη Λευκωσία με κύριο θέμα στην ατζέντα της συζήτησης που θα έχουν την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν κατά της Αγκυρας. Φωτογραφία: Εurokinissi/Ευρωπαϊκή Ένωση

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Από τα λόγια στις πράξεις περνά η διπλωματική αντεπίθεση της Κύπρου κατά της Τουρκίας για την πειρατεία στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Οι ενέργειες της Λευκωσίας εστιάζονται κατά κύριο λόγο στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου προγραμματίστηκε συζήτηση για μέτρα στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής (17-18 Οκτωβρίου) ωστόσο υπάρχει και ανοικτό κανάλι με τους Αμερικανούς που μέχρι στιγμής τηρούν ικανοποιητική στάση με σαφή καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων.

Η κυπριακή διπλωματία δραστηριοποιείται επίσης και με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας – χθες Τετάρτη ήταν προγραμματισμένη η συζήτηση της προσφυγής για την προσπάθεια εποικισμού στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου – ενημερώνοντας διαρκώς για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ.

Την Παρασκευή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει στη Λευκωσία συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με επίκεντρο της συζήτησης τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου είπε πως στο πλαίσιο της συνάντησης, ο Κύπριος Πρόεδρος θα θέσει ξανά υπόψιν του κ. Τουσκ τα ζητήματα που αφορούν τις έκνομες δραστηριότητες της Τουρκίας.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Προδρόμου, ο κ. Τουσκ ενέγραψε το θέμα των τουρκικών δραστηριοτήτων στην επόμενη συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Οκτωβρίου 2019.

Ερωτηθείς αν αυτός συγκεκριμένα είναι ο λόγος της επίσκεψης του κ. Τουσκ στην Κύπρο, είπε πως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, ως απερχόμενος Πρόεδρος του Συμβουλίου, επισκέπτεται την Κύπρο με βάση την ολοκλήρωσης της θητείας του. Με την ευκαιρία, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Προδρόμου, θα συζητηθούν και τα θέματα που έχουν εγγραφεί για συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ερωτηθείς ποιος είναι ο στόχος, ο Κ. Εκπρόσωπος σημείωσε πως αυτός είναι πολύ καλά γνωστός. «Κινείται η Κυπριακή Δημοκρατία με όλα τα διπλωματικά μέσα που έχουμε στη διάθεση μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα τα οποία προξενεί η Τουρκία», σχολίασε.

Σε παρατήρηση πως αυτά τα μέσα δεν ήταν ικανά να αποτρέψουν την κορύφωση των τουρκικών προκλήσεων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως η Κυβέρνηση αναμένει την εξέλιξη που μπορεί να έχουν όλες οι δραστηριότητες, διπλωματικές και πολιτικές, που αναλαμβάνει σε συνεργασία με την Ελλάδα και τη στήριξη άλλων κυβερνήσεων, οι οποίες έχουν καθαρή θέση για το τι συμβαίνει στην θάλασσα της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ξεκαθάρισε πως οι ενέργειες της Λευκωσίας κινούνται σε τρία επίπεδα, το πολιτικό, το νομικό και το διπλωματικό, με τη στρατιωτική επιλογή να είναι βεβαίως εκτός συζήτησης.

Το πλάνο που ετοιμάστηκε για αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, βασίστηκε στα διαθέσιμα μέτρα που υπάρχουν για υλοποίησή του, ενώ οι δηλώσεις υποστήριξης που έγιναν τις τελευταίες ημέρες εκλαμβάνονται από τη Λευκωσία ως πολύ θετικές όχι όμως ικανές να συμμορφώσουν την Άγκυρα και να ανατρέψουν την κατάσταση.

Στόχος σε διπλωματικό επίπεδο αυτή τη στιγμή, όπως επισημαίνεται, είναι αυτές οι δηλώσεις να μετατραπούν σε συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες ειδικά από τη Γαλλία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

Στη σύνοδο κορυφής (17 με 18 Οκτωβρίου) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε ενημέρωση για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για την επέμβαση στο αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο 7. Να σημειωθεί ότι της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προηγηθεί συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας και μέρος εκείνων των αποφάσεων είναι η συνεχής παρακολούθηση του θέματος και η εποπτεία τρόπον τινά, προκειμένου να επανέλθει εάν χρειαστεί.

Δεν ιδρώνει το αυτί των Τούρκων

Εκείνο πάντως που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι όσες και αν είναι οι κυρώσεις και οι ρητορικές καταδίκες των τουρκικών ενεργειών, η Τουρκία δεν κάνει πίσω και προχωρεί ακάθεκτη με τις παραβιάσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία αποδεικνύει άλλωστε καθημερινά ότι παραμένει ένα κράτος ταραξίας στην περιοχή, αφού την ίδια ώρα που εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζεται να εισβάλει και στη Συρία.

Σύμφωνα πάντως με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει μέχρι στιγμής οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αναφορικά με τη γεώτρηση στο οικόπεδο 7 από το Yavuz, αυτή τη φορά η Τουρκία περιορίστηκε στη συνεργασία μόνο με τουρκικές εταιρίες. Παράλληλα, συνεχίζεται η συγκέντρωση πληροφοριών με στόχο την πλήρη αποτύπωση της εικόνας όσο αφορά στο τι επιχειρεί να πράξει και με ποιους η Τουρκία.