GR US

Η κοινή διακήρυξη και οι δηλώσεις των ηγετών μετά τη Σύνοδο της Ιερουσαλήμ

Εθνικός Κήρυξ

Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστειλε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μ. Πομπέο, που πραγματοποιήθηκε αργά την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ).

IEΡΟΥΣΑΛΗΜ. Ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία σε ό,τι αφορά τους «λεονταρισμούς» της στην Ανατολική Μεσόγειο και δη την από μέρους της αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιέχει η κοινή δήλωση με την οποία ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε αργά την Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ.

Η τριμερής, έλαβε ουσιαστικά την μορφή τετραμερούς, καθότι πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με τις ΗΠΑ να δείχνουν την αποφασιστικότητά τους όπως διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στις ενεργειακές εξελίξεις της περιοχής.

Η πρόσφατη ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ (σ.σ. στον στόχο «Γλαύκος») από την ExxonMobil, ήταν αυτή που κέντρισε και ανακίνησε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα ενεργειακά της ανατολικής Μεσογείου και δη στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Στην κοινή διακήρυξη γίνεται αναφορά στις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στις προοπτικές τους και στη σημασία που έχει η ενεργειακή ασφάλεια για τις εναλλακτικές πηγές.

Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται επίσης η αναφορά για άμυνα ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Το πλήρες κείμενο της κοινής διακήρυξης έχει ως εξής:

«Οι Κυβερνήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, του κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να διαβεβαιώσουν την κοινή τους δέσμευση να προωθήσουν την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Πομπέο υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησε το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος, σημειώνοντας τη σημασία της αυξανόμενης συνεργασίας.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να αυξήσουν την περιφερειακή συνεργασία, να στηρίξουν την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια, και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Χαιρέτισαν τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προοπτικές τους στη συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια και τις εναλλακτικές πηγές».

Δηλώσεις των ηγετών

Σε δηλώσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε για μια μεγάλη στιγμή. «Θέλω να ευχαριστήσω τον καλό μου φίλο, Πρωθυπουργό Νετανιάχου, για τη σύγκληση αυτής της ιστορικής συνάντησης στην Ιερουσαλήμ.

Είμαστε ευτυχείς που έχουμε μαζί μας τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Η παρουσία του αποτελεί απτή απόδειξη ότι οι τρεις χώρες μας αποτελούν ένα αξιόπιστο εταίρο των ΗΠΑ, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας, καθώς και πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το όραμα και οι ενέργειες μας για μια ενεργειακό διάδρομο της Ανατολικής Μεσογείου είναι ένα εξαίρετο παράδειγμα.

Θέλω να διαβεβαιώσω για την αμέριστη δέσμευση της Κύπρου σε αυτή την αξιόπιστη και σταθερή συνεργασία που στοχεύει, μέσα από απτές δράσεις, να δημιουργήσει την αναγκαία ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην ταραχώδη περιοχή μας.

Αυτό είναι το μεγάλης κλίμακας όραμα μας και είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι εδώ για να υιοθετήσει εκ μέρους των ΗΠΑ τη σημασία που έχει αυτό και προσβλέπω σε μια παραγωγική συζήτηση σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενεργειακή ασφάλεια, ο πλήρης σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα και η προστασία των ενεργειακών και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και βεβαίως οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας».

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η σημερινή είναι η 6η Σύνοδος ανάμεσα στις τρεις χώρες αποτελεί μια από τις καλύτερες περιφερειακές συνεργασίες παγκοσμίως. Συνεργαζόμαστε σε τομείς από την καταπολέμηση πυρκαγιών, μέχρι και την Ενέργεια. Σχεδιάζουμε να δημιουργήσουμε τον αγωγό EastMed από το Ισραήλ, στην Κύπρο, προς την Ευρώπη, που θα παρέχει σταθερότητα στην περιοχή, ευημερία στους λαούς μας και θα παρέχει εναλλακτικές πηγές ενέργειας στην Ευρώπη.

Η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι σημαντική και δείχνει το ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν αυτή την περιφερειακή προσπάθεια».

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είπε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεργασία των τριών χωρών είναι στρατηγική, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας. Χαιρέτισε τη στήριξη των ΗΠΑ στη συνεργασία αυτή, σημειώνοντας ότι η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών ενδυναμώνει τις προσπάθειες και τον διάλογο στον τομέα της ενέργειας, της ασφάλειας και της οικονομίας, όπως και για τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά.

Πρόσθεσε ότι το όραμα είναι να δημιουργηθεί ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, προς την Ευρώπη.

Είπε ακόμα ότι η δημιουργία του αγωγού EastMed μπορεί να βοηθήσει και τον διάλογο για την ασφάλεια και τις οικονομικές αναπτύξεις στην περιοχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα είναι σημαντικοί βασικοί εταίροι στην ασφάλεια και την ευημερία».

«Συνεργαζόμενοι σε αυτά τα σημαντικά ενεργειακά θέματα, γνωρίζω ότι θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ευημερία ακόμη περισσότερο ανάμεσα στα κράτη μας. Είμαστε ελεύθερες χώρες, με ελεύθερες αγορές, που δρουν μαζί και εργάζονται για να δημιουργήσουν υποδομή για την ενέργεια, και τότε η περισσότερη ασφάλεια ακολουθεί.

Αν το κάνουμε σωστά θα προσελκύσουμε επενδύσεις και θα μεγιστοποιήσουμε αυτές τις πηγές κατά τρόπο που οι καλές υποδομές σε ελεύθερες αγορές πάντα αυτό επιφέρουν».

Σημειώνεται πως στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε διμερή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση Αναστασιάδη-Νετανιάχου, ήταν θέματα ενέργειας, ασφάλειας, περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Με τον Μάικ Πομπέο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συζήτησε θέματα που άπτονται της ενέργειας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, τις περιφερειακές εξελίξεις, καθώς και το Κυπριακό.

Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ συμμερίζονται το όραμα της Λευκωσίας για τη λύση του Κυπριακού και τι ρόλο έχουν να διαδραματίσουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι «είναι απόλυτα γνώστης (σ.σ. ο Μάικ Πομπέο) των όσων διαδραματίζονται, ήταν και παλαιότερα στενός συνεργάτης της κ. Λουτ». Έτσι, πρόσθεσε, «είχα ιδιαίτερα την ευκαιρία να επισημάνω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται ως αποτέλεσμα αξιώσεων είτε που προβάλλονται από πλευράς Τουρκίας είτε από πλευράς της τουρκοκυπριακής ηγεσίας».

Ερωτηθείς για τα μηνύματα που στάληκαν για τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι «νομίζω ότι το κοινό ανακοινωθέν ομιλεί από μόνο του».