GR US

Καθοριστική συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Εθνικός Κήρυξ

Το ενδεχόμενο επανάληψης των συνομιλιών θα κρίνει η κρίσιμη συνάντηση της Παρασκευής ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Ακιντζί (Φωτογραφία: Αρχείο ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Καθοριστικής σημασίας συνάντηση θα έχουν το πρωί της Παρασκευής (τοπική ώρα 9.30 π.μ.) στην οικία της ειδικής αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Από τη συνάντηση των δύο ηγετών θα διαφανεί αν υπάρχουν ελπίδες για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών που διακόπηκαν πριν από 25 μήνες μετά το άδοξο τέλος που είχε η διάσκεψη του Κραν Μοντάνα τον Ιούλιο του 2017.

Οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί προσέρχονται στη συνάντηση με ανοικτή την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα θέσει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων με τις παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και το ζήτημα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων και των μεθοδεύσεων που γίνονται για άνοιγμα υπό τουρκική διοίκηση.

Από την πλευρά του ο Μουσταφά Ακιντζί έχει δηλώσει ότι θα θέσει το αίτημα του για κοινή επιτροπή διαχείρισης του φυσικού αερίου, αλλά και το θέμα της πολιτικής ισότητας.

Βασική επισήμανση από πλευράς Αναστασιάδη προς τον Μουσταφά Ακιντζί θα είναι ότι πρέπει να προχωρήσουν σε κανονικές διαπραγματεύσεις. Θα τον καλέσει να αφήσουν στην άκρη όσα παρεμποδίζουν ή καθυστερούν τη συνέχιση των προσπαθειών και να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η προετοιμασία για τη συνάντηση είναι εντατική.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σύμφωνα με αρμόδια πηγή που επικαλείται το ΚΥΠΕ, συμβουλεύεται, μαζί με τους στενούς του συνεργάτες, όλα τα στοιχεία και ντοκουμέντα που έχει στους φακέλους του, ενόψει της συνάντησής του με τον Τ/κ ηγέτη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή στους φακέλους αυτούς περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, προτάσεις και θέσεις που υποβλήθηκαν, επιστολές που εστάλησαν, συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν, ως επίσης και το Πλαίσιο των έξι παραμέτρων του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ίδια πηγή υπογράμμισε, παράλληλα, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συσκέπτεται με τους στενούς του συνεργάτες στη θερινή προεδρική κατοικία στο Τρόοδος, είναι από καιρό προετοιμασμένος για μια τέτοια συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, «την οποία επεδίωξε, και για τα όσα θέλει να υπογραμμίσει στον Τ/κ ηγέτη προκειμένου αντί της έντασης που προκαλεί η Τουρκία, να ξεκινήσουμε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την ουσία του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως σημειώνουν οι συνεργάτες του, θέλει να πάει στη συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων όχι επιχειρώντας ένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών αλλά με σαφή στόχευση να υπάρξει κάποια συμφωνία ανάμεσα στους δύο η οποία θα ανοίγει τον δρόμο για επανέναρξη των συνομιλιών.

Εγχείρημα ιδιαίτερα δύσκολο εάν λάβει κανείς υπόψη του τις κινήσεις που γίνονται από τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς το τελευταίο διάστημα που στόχο έχουν είτε να εξασφαλίσουν αυτά που επιδιώκουν, είτε να φορτωθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά την ευθύνη ενός ναυαγίου στην όλη προσπάθεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η συνάντηση των δυο ηγετών στην υπό τον έλεγχο των ΗΕ περιοχή του αεροδρομίου Λευκωσίας, δεν θα είναι ανοικτή προς κάλυψη από τα ΜΜΕ. Πηγή των ΗΕ στην Κύπρο ανέφερε πως θα υπάρξει μόνο λήψη φωτογραφιών και τηλεοπτικών πλάνων «από επίσημους φωτογράφους και κινηματογραφιστές από τις δυο πλευρές».

Μήνυμα-έκκληση Ακιντζί

Έκκληση προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ενόψει της συνάντησης της Παρασκευής, «αντί να γίνει η Κύπρος το επίκεντρο συγκρούσεων και αντιπαραθέσεων, να μετατραπεί σε περιοχή ειρήνης και συνεργασίας», απηύθυνε από τα Κόκκινα ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί λέγοντας ότι δείχνοντας σεβασμό ο ένας στα δικαιώματα του άλλου, τα πιθανά ενεργειακά αποθέματα, ας τα αξιολογήσουμε ως ένα στοιχείο, όχι διαχωριστικό για τις κοινότητες, αλλά ενοποιητικό για ένα κοινό όφελος.

Ο Μ. Ακιντζί, μιλώντας ενώπιον του Τούρκου ΥΠΑΜ Χ. Ακάρ, των αρχηγών των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, του κατοχικού στρατού, της «κυβέρνησης» και της τ/κ ηγεσίας, είπε ότι το πρόσφατο παρελθόν της Κύπρου είναι γεμάτο από πόνο και δάκρυα. Πλέον, συνέχισε, λαμβάνοντας μαθήματα από το παρελθόν, βασικός μας στόχος πρέπει να είναι η δημιουργία ενός μέλλοντος που θα λαμβάνει υπό εγγύηση την πολιτική ισότητα των δύο «λαών», την ελευθερία και την ασφάλεια.

«Η ισότητα είναι ένα από τα βασικά στοιχεία για να ζει κάποιος ανθρώπινα και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να υποβιβασθούμε σε μια μειονότητα», τόνισε ο Μ. Ακιντζί.