GR US

Μπαράζ τουρκικών απειλών κατά της Κύπρου

Αssociated Press

(AP Photo/Petros Karadjias)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Μπαράζ απειλών εκτοξεύει η Τουρκία, αντιδρώντας  στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του προσωπικού του τουρκικού γεωτρύπανου «Φατίχ» («Πορθητής») για παράνομες δραστηριότητες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ.

Η Τουρκία δεν θα λυγίσει σε καμιά απειλή, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, διαμηνύοντας ότι τα αρμόδια Υπουργεία έχουν λάβει και θα συνεχίσουν να λαμβάνουν νομικά και πολιτικά μέτρα για να εμποδίσουν τις ενέργειες που θα αγνοήσουν την «διεθνή κυριαρχία της Τουρκίας».

Ανέφερε ότι δεν θα επιτρέψουν «να γίνει σφετερισμός των δικαιωμάτων της ‘τδβκ’ και των Τουρκοκυπρίων», προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους «για τη διασφάλιση ειρήνης στην περιοχή διαμερίζοντας δίκαια της πηγές της Κύπρου και της Μεσογείου διά της αρχής της δικαιοσύνης».

Ο Φ. Ντονμέζ είπε ότι θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησής τους όπως έχει σχεδιαστεί στις περιοχές που έχουν λάβει 'άδειοδότηση’ χωρίς καμιά υποχώρηση από τα δικαιώματά τους. «Και το γεωτρύπανο Γιαβούζ μόλις ολοκληρώσει τις εργασίες προετοιμασίας του θα ξεκινήσει τις επιχειρήσεις στην περιοχή», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός δήλωσε ότι «η ‘Ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου», όπως είπε αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζει «την στάση και συμπεριφορά της η οποία δεν έχει καμιά νομική βάση ενάντια στις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Μεσόγειο οι οποίες διεξάγονται με βάση το διεθνές δίκαιο».

«Παρά τις εν ισχυρισμό απειλές για σύλληψη του προσωπικού του γεωτρυπάνου μας Πορθητή οι δραστηριότητές μας θα συνεχιστούν χωρίς καμιά καθυστέρηση», είπε ο Φατίζ Ντονμέζ προσθέτοντας ότι «η Τουρκία δεν έχει λυγίσει σε καμιά απειλή και δεν θα λυγίσει ούτε και από δω και πέρα».

Yeni Safak: Έξι μέτρα αν γίνουν συλλήψεις

Η ανησυχία που έχουν προκαλέσει στις τουρκικές αρχές τα εντάλματα σύλληψης που έχει εκδώσει η Κύπρος κατά του πληρώματος του γεωτρύπανου «Φατίχ» («Πορθητής») είναι εμφανής, καθώς πολλά από τα μέλη του πληρώματος είναι από το εξωτερικό και έχουν κάθε λόγο να φοβούνται ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον τους.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak η Τουρκία μελετά διάφορα αντίμετρα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Φιλοξενεί μάλιστα εισηγήσεις ενός Τούρκου Ναυάρχου εν αποστρατεία, του Cem Gurdeniz, ο οποίος παραθέτει τα μέτρα στα οποία μπορεί να προχωρήσει εφόσον ενεργοποιηθούν τα εντάλματα και προκαλέσουν προβλήματα στον «Πορθητή».

Ο Γκιουρντενίζ ισχυρίζεται ότι τα εντάλματα είναι άκυρα καθώς δεν είναι συμβατά με το διεθνές δίκαιο. Η Κύπρος, συνεχίζει, θεωρεί τη συγκεκριμένη περιοχή ως δική της ΑΟΖ κάτι που όμως πηγάζει από το δικό της δίκαιο και όχι το διεθνές.

Η Τουρκία από την άλλη θεωρεί την περιοχή δική της και άρα δεν έχει λόγο να λάβει υπ΄ όψιν της τα συγκεκριμένα εντάλματα. Το σε ποιον ανήκει η συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, συνεχίζει, μπορεί να οριστεί είτε μέσα από διμερείς διαπραγματεύσεις, είτε μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου, είτε μέσω του Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Το ένταλμα, άλλωστε, όπως λέει ο Gurdeniz, εκδόθηκε από ένα υπουργείο το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία, άρα για την Άγκυρα είναι άκυρο. Παράλληλα η Κύπρος εξέδωσε το συγκεκριμένο ένταλμα βάσει της Συνθήκης της Θάλασσας του ΟΗΕ, στην οποία όμως η Τουρκία δε συμμετέχει.

Σε περίπτωση που υλοποιηθούν τα εντάλματα:

  1. Να διακοπούν όλες οι συμφωνίες με όποια χώρα της ΕΕ συμβάλει στο συγκεκριμένο ένταλμα. (π.χ. η συμφωνία για το προσφυγικό) ή ακόμα και να ανακληθεί ο Τούρκος πρεσβευτής στη χώρα.
  2. Να κλείσουν τα σύνορα στα κατεχόμενα.
  3. Οι έρευνες να γίνουν με το πλοίο Yavuz στα οικόπεδα 1,4,5,6 και 7 τα οποία η Κύπρος θεωρεί δικά της και η Τουρκία δικά της.
  4. Να υπάρξουν συνέπειες στα πλοία της Κύπρου που περνούν τα στενά των Δαρδανελίων.
  5. Να παρθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα για τα κυπριακά πλοία, ακόμη και στα επιβατικά για τα οποία υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.
  6. Να συλλαμβάνονται οι Ελληνοκύπριοι ψαράδες που ψαρεύουν στα χωρικά ύδατα ή την υφαλοκρηπίδα του ψευδοκράτους.
Απειλές και από το ψευδοκράτος για αντίμετρα

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά και η είδηση ότι εκδόθηκε διάταγμα σύλληψης του προσωπικού του τουρκικού γεωτρητικού Φατίχ και όσων συνεργάζονται με την τουρκική ΤΡΑΟ εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σχολιάστηκαν και στα κατεχόμενα, τόσο στη «βουλή», όσο και εκτός.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τα δικαιώματα του τ/κ «λαού» και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, δεν μπορούν να μας υποχρεώσουν να υποχωρήσουμε από αυτά, ανέφερε ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ ενώ ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι εάν το θέμα δεν λυθεί με ειρηνικά μέσα, θα λάβουν αντίμετρα.

Σε γραπτή του δήλωση ο «πρωθυπουργός» Τατάρ αναφέρει ότι η «ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, και όσοι συνεργάζονται με αυτήν για δικό τους όφελος, προσπαθούν – κατά τον Ερσίν Τατάρ – να σφετεριστούν όπως αυτοί θέλουν, τα δικαιώματα της «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, και της Τουρκίας και να τους απομονώσουν από την ανατολική Μεσόγειο. «Το όλο παιχνίδι τους είναι, χρησιμοποιώντας κάθε μέσον να εμποδίσουν την ενδυνάμωση της Τουρκίας και να ευνουχίσουν τον τ/κ λαό αποκόπτοντάς τον από τις αξίες του και το έθνος στο οποίο ανήκει. Ωστόσο πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι κανείς δεν μπορεί να απορρίπτει τα δικαιώματα του τ/κ λαού και της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και δεν θα μας υποχρεώσει εμάς και την Τουρκία να υποχωρήσουμε από αυτά τα δικαιώματα».

Εάν, προσθέτει, υπάρχει κάποιος που ενεργεί άδικα, εκτός νόμου και εκτός δικαίου, είναι η ε/κ πλευρά που απορρίπτει τις προτάσεις της τ/κ πλευράς, παραβλέπει τα δικαιώματα των Τ/κ και προβαίνει σε έρευνες. Γι’ αυτό το λόγο, συνεχίζει, η απόφαση της «ε/κ διοίκησης» για εντάλματα σύλληψης εναντίον 25 ατόμων που εργάζονται στο πλοίο Φατίχ, «και τους καλώ να μείνουν μακριά από τέτοια βήματα που σίγουρα δεν μπορούν να έχουν για ακόμη μια φορά αποτέλεσμα και να συμφωνήσουν μαζί μας. Είτε θα συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο στο μέτρο του δίκαιου, είτε ό,τι κάνουν αυτοί θα κάνουμε κι εμείς τα αντίστοιχα».

Μιλώντας στην «βουλή», ο «υπεξ», Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι σε περίπτωση που αυτό το θέμα δεν λυθεί με ειρηνικό τρόπο θα ληφθούν αντίστοιχα μέτρα. «Δεν θεωρούμε σωστή την προσέγγιση αυτή της ε/κ πλευράς που σιγοντάρει την ένταση. Σε υπό αμφισβήτηση περιοχές, αυτά πρέπει να λύνονται με ειρηνικό τρόπο. Εάν αυτό το θέμα προχωρήσει, τότε θα ληφθούν μέτρα. Το παρακολουθούμε από κοντά. Είμαστε σε επικοινωνία με την Τουρκία».