GR US

Οκτώ χρόνια μετά τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση στο Μαρί

Εθνικός Κήρυξ

H κυπριακή Πολιτεία τίμησε με τρισάγιο στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» τη μνήμη των 13 ηρώων, οι οποίοι έπεσαν εν ώρα καθήκοντος κατά τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 (Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κοινωνίας της Κύπρου για την ηρωική θυσία των 13 πεσόντων στην έκρηξη που σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι «η 11η Ιουλίου του 2011, έχει καταγραφεί ως μία από τις τραγικότερες ημέρες της σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου. Στην φοβερή έκρηξη στο Μαρί, χάσαμε 13 πολύτιμες ζωές, 13 νέους ανθρώπους που υποχρεώθηκαν να προτάξουν τη ζωή τους, προκειμένου να τιμήσουν το καθήκον τους, προστατεύοντας το δημόσιο συμφέρον».

Πρόσθεσε ότι «με αισθήματα θλίψης και οδύνης συγκεντρωθήκαμε ξανά για να μνημονεύσουμε και να αποτίσουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους 13 ήρωες που θυσιάστηκαν εδώ στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» ευρισκόμενοι σε εντεταγμένη υπηρεσία. Δεν έκαναν ούτε ένα βήμα πίσω, δεν οπισθοχώρησαν μπροστά στις συνεχόμενες εκρήξεις, φώτισαν το δρόμο της τιμής και της αριστείας, γι’αυτό οφείλουμε να κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ μπροστά στη μεγαλειώδη ψυχή τους».

Απευθυνόμενος στους συγγενείς των ηρώων ο Υπουργός Αμυνας είπε πως οι δικοί τους άνθρωποι δεν δίστασαν να δώσουν ως αντάλλαγμα την ίδια τους τη ζωή δίνοντας τους το δικαίωμα να αισθάνονται περήφανοι.

Υπέδειξε ότι «η έκρηξη στο Μαρί πέραν από τον τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες ζωές, τράνταξε και τα θεμέλια της χώρας μας. Έθεσε υπό αμφισβήτηση την ικανότητα του κράτους να προστατεύει τους πολίτες του και την ίδια ώρα προκάλεσε τεράστιο πλήγμα στην ήδη  τότε κλυδωνιζόμενη οικονομία του τόπου. Οκτώ χρόνια μετά, οι πολίτες ξέρουν σε ποιους ανήκουν οι ευθύνες. Οι θεσμοί αποφάσισαν και η ιστορία κατέγραψε τα γεγονότα» είπε.

Η επιμνημόσυνη δέηση άρχισε με την άφιξη στη Ναυτική Βάση των 56 μελών της ΕΜΑΚ που ξεκίνησαν το πρωί πορεία από τα γραφεία της Δύναμης στην Κοφίνου.

Ακολούθησε τρισάγιο, χωροστατούντος του Μητροπολίτη Τριμυθούντος Βαρνάβα, στο εκκλησάκι που κτίστηκε στο λόφο της Ναυτικής Βάσης, λίγα μέτρα πάνω από το τόπο της θυσίας των 13 ηρώων, έγινε  προσκλητήριο πεσόντων και ρίψη τιμητικών βολών και η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων.

Στεφάνια κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Άμυνας εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Μητροπολίτης Τριμυθούντος εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Κύπρο εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο Αρχηγός της Αστυνομίας, ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, ο Υποδιοικητής της ΕΛΔΥΚ, ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι Πρόεδροι του ΔΗΣΥ και της ΕΔΕΚ, εκπρόσωποι κομμάτων και συγγενείς των θυμάτων μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Μετά την κατάθεση στεφάνων η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Άντρη Αναστασιάδη έβαλε στον κάθε τάφο των 13 ηρώων από ένα άσπρο τριαντάφυλλο.

Ασβεστη η μνήμη των συγγενών

Οκτώ χρόνια μετά τη φονική έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, η σκέψη των συγγενών γυρίζει στα αγαπημένα πρόσωπα που χάθηκαν.

Σε δηλώσεις μετά το τρισάγιο που τελέστηκε το πρωί στη Ναυτική Βάση, η Μαρία Ιωαννίδου, σύζυγος του Αρχιπλοίαρχου Αντρέα Ιωαννίδη, ανέφερε ότι έχουν περάσει «οκτώ χρόνια επώδυνα από την ημέρα της έκρηξης. Σήμερα είναι μνημόσυνο, είναι μνήμη γι’αυτούς τους ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα και επανέρχονται όλα εκείνα τα επώδυνα συναισθήματα, ο πόνος, η αγωνία, το τι θα απογίνουμε ως οικογένειες».

Πρόσθεσε ότι «η Πολιτεία που φέρει τις ευθύνες της και η οποία οφείλει να τιμά πάντοτε αλλά σήμερα ιδιαίτερα τους ανθρώπους που χάθηκαν. Εμείς συνεχίζουμε να τους έχουμε στη ζωή μας, είναι καθημερινά στη σκέψη μας αλλά και στη σκέψη πολλών συνανθρώπων μας οι οποίοι με κάθε τρόπο εκφράζουν την αγάπη και την εκτίμηση τους» προς αυτούς που θυσιάστηκαν σήμερα.

Ο Μιχάλης Χριστοφόρου πατέρας των δίδυμων κελευστών Μίλτου και Χρίστου Χριστοφόρου ανέφερε ότι «σίγουρα η τραγωδία στο Μαρί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τραγωδία μετά το 1974. Δυστυχώς η αντιμετώπιση αυτής της τραγωδίας δεν είναι η ανάλογη και αυτό γιατί είναι από τις τραγωδίες που ο χρόνος δεν επουλώνει σίγουρα ούτε την απουσία των ανθρώπων μας αλλά δεν μας έχει γίνει μάθημα αυτή η έκρηξη».

Σημείωσε πως η έκρηξη στο Μαρί «δεν ήταν ένα ατύχημα, ήταν μια τραγωδία λόγω της ανευθυνότητας, της αμέλειας και της ανικανότητας της τότε κυβέρνησης. Ωστόσο παρά τη συγγνώμη της κυβέρνησης θα πρέπει να συνεχίσουμε και να αναγνωρίζουμε αυτή τη θυσία και να γίνεται παράδειγμα».

Από την πλευρά της η Πόπη Χριστοφόρου, μητέρα των διδύμων είπε πως «αυτή η τραγωδία δεν σημάδεψε μόνο τις δικές μας ζωές αλλά και τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας».

Εξάλλου η Κάτια Κλεάνθους, σύζυγος του Ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους σημείωσε πως «οκτώ χρόνια πέρασαν και βρισκόμαστε εδώ στο χώρο του μαρτυρίου να ζούμε ξανά τις ίδιες θύμησες, να έρχεται στο μυαλό μας εκείνη η αποφράδα μέρα που η ανικανότητα και η έλλειψη ευθύνης κάποιων υπεύθυνων μας έφερε σ’ αυτό το σημείο. Σήμερα κάνουμε μνημόσυνα και θρηνούμε ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα» είπε και σημείωσε ότι «κάθε χρόνος για μας είναι χειρότερος αφού όσο περνά ο καιρός, η έλλειψη των δικών μας ανθρώπων είναι πιο μεγάλη».

Ταυτόχρονα ευχήθηκε όσοι παρευρέθηκαν σήμερα στη Ναυτική Βάση «να θυμηθούν τι έγινε σ’ αυτό τον τόπο, να παραδειγματιστούν και να προσπαθήσουν να κάνουν αυτό τον τόπο και τους ανθρώπους του καλύτερους. Με θλίβει το γεγονός ότι πολύς κόσμος έχει ξεχάσει το Μαρί» κατέληξε.