GR US

Οργή Αναστασιάδη κατά Βρετανίας – Επιστολή διαμαρτυρίας στην Τ. Μέι

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Την οργίλη αντίδραση του προέδρου Αναστασιάδη προκάλεσε η δήλωση του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης, σερ Αλαν Ντάνκαν, περί αμφισβητούμενων περιοχών στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου δεν θα πρέπει να διενεργούνται γεωτρήσεις. Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Βρετανού αξιωματούχου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «υπήρξε και παραμένει απαράδεκτος ο κ. Αλαν Ντάνκαν». Και πρόσθεσε: «Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται οι συμπεριφορές του εν λόγω κυρίου». Ερωτηθείς αν είναι συμπεριφορές όπως αυτές που είχε εκδηλώσει o κ. Ντάνκαν «τύπου Κραν Μοντανά», ο Πρόεδρος  απάντησε «βεβαιότατα ναι».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η θέση που διατύπωσε ο Βρετανός Υπουργός δεν αντικατοπτρίζει την ορθή πολιτική που θα έπρεπε να ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία, με τα όσα συμφέροντα έχει στην Κύπρο και τη χωρίς προηγούμενο στήριξη της οποίας έτυχε από την Κύπρο στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. για το Brexit.

Πέρα από τη δήλωση καταδίκης της θέσης που διατύπωσε ο σερ Αλαν Ντάνκαν, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ετοίμασε επιστολή διαμαρτυρίας προς την Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. Επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης θα προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Ύπατο Αρμοστή της Βρετανίας, στη Λευκωσία, Στίβεν Λίλι.

Για τις αντιδράσεις της Κύπρου στη δήλωση του Βρετανού Υπουργού μίλησε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου. Ερωτηθείς για τη δήλωση του σερ Αλαν Ντάνκαν στη Βουλή των Κοινοτήτων σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ και την ανακοίνωση του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών που ακολούθησε, υπό το φως και της δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι θα γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα σε ανώτατο επίπεδο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το μόνο πρόσθετο σχόλιο που έχουμε να κάνουμε στην τοποθέτηση που έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς τη χώρα του για τις ατυχείς δηλώσεις του Υφυπουργού». Πρόσθεσε πως ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνει επιστολή στην Πρωθυπουργό κ. Μέι. Κληθείς να πει αν στην επιστολή προς την κ. Μέι θα υπάρχουν και προειδοποιήσεις πιθανόν για αλλαγή της στάσης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ότι αφορά το Brexit, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Τις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης σχολίασαν και τα κόμματα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού, βουλευτής Δ. Δημητρίου τόνισε ότι: Όχι μόνο είναι απαράδεκτα τα όσα δήλωσε ο κ. Αλαν Ντάνκαν αλλά στρέφονται αφενός κατά του Δικαίου της Θάλασσας με βάση το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί τα νόμιμα δικαιώματά της στην ΑΟΖ και αφετέρου στρέφονται κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πρόσθεσε: Αντί ο Υπουργός Ευρώπης της Βρετανίας ν’ ασχοληθεί με χειρισμούς που οδήγησαν τη χώρα του και την ΕΕ στη σημερινή δεινή κατάσταση, προχωρά σε τοποθετήσεις αντίθετες και με το διεθνές δίκαιο και με την παράδοση καλών σχέσεων μεταξύ Βρετανίας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού χαρακτήρισε ως απαράδεκτες τις δηλώσεις Ντάνκαν για να προσθέσει ότι: H διεθνής κοινότητα δεν πείστηκε από τα επιχειρήματα της Κυβέρνησης για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος, βουλευτής Παύλος Μυλωνάς, σε δήλωσή του αναφέρει: Η Βρετανία, για πολλοστή φορά, υιοθετεί απροκάλυπτα τις απαράδεκτες και παράνομες τουρκικές αξιώσεις. Η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εχθρική βρετανική στάση, επιβάλλεται να είναι άμεση. Καλούμε την κυβέρνηση, με αφορμή την ιστορική συγκυρία του Brexit, να εγείρει θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του καθεστώτος των βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο. Ιδιαίτερα μετά την  γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης στην προσφυγή του κράτους Μαυρίκιου εναντίον της Βρετανίας, η τελική διευθέτηση του θέματος της παρουσίας των στρατιωτικών βρετανικών βάσεων, πρέπει να είναι απόλυτα συμβατή με το διεθνές δίκαιο και την αρχή του σεβασμού της κρατικής κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης των λαών».

Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, ευρωβουλευτής Ελένη Θεοχάρους, απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Πρόεδρο του Συντηρητικού Κόμματος, Μπράντον Λούις. Η κ. Θεοχάρους, διευκρινίζει στην επιστολή της ότι η ΑΟΖ της Κύπρου δεν τελεί υπό αμφισβήτηση και ότι καθορίζεται επακριβώς από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και τη Συμφωνία toy Montego Bay.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης τόνισε ότι η δήλωση του Βρετανού Υπουργού Ευρώπης σερ Άλαν Ντάνκαν πρέπει να τύχει καταδίκης. Πρόσθεσε πως δεν ικανοποιεί η διορθωτική δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας και ανέφερε πως αποτελεί απόδειξη πως δεν είναι ικανοποιητικά και αποτελεσματικά τα μέτρα έλαβε η κυπριακή κυβέρνηση «και πρέπει να συνεχίσουμε πιο εντατικά, πιο μεθοδικά και πιο αποτελεσματικά τις ενέργειες μας για διεθνή καταδίκη και επιβολή κυρώσεων κατά τις Τουρκίας για τις επιθετικές της ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ».

Σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ αναφέρεται ότι: Η δήλωση του σερ Αλαν επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο τον αρνητικό ρόλο της Μεγάλης Βρετανίας στο κυπριακό πρόβλημα.