GR US

Παραίτηση Υπουργού Οικονομικών ζητούν όλα τα κόμματα πλην ΔΗΣΥ

Εθνικός Κήρυξ

Στο στόχαστρο όλων βρίσκεται ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης για τους χειρισμούς του στο θέμα του Συνεργατισμού. Εδώ σε πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup (Φωτογραφία: Αρης Οικονόμου/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Στη μέγγενη βρίσκεται ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μετά τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες που του αποδίδονται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Όλα τα κόμματα πλην του κυβερνώντος ΔΗΣΥ ζητούν την παραίτησή του ή την παύση του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι βολές πιάνουν και τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο οποίος έχει την ευθύνη για τη διατήρηση του Χάρη Γεωργιάδη στο πόστο του Υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα απασχόλησε έκτακτη πρωινή σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και στην παρουσία του Χάρη Γεωργιάδη πριν από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό. Ο κ. Γεωργιάδης έφυγε από το Προεδρικό χωρίς να κάνει οποιεσδήποτε δηλώσεις.

Ιδιαίτερα έντονη ήταν η τοποθέτηση του ΑΚΕΛ με τον Εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Στέφανο Στεφάνου, να σημειώνει ότι το Πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το Συνεργατισμό, είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση. «Χωρίς περιστροφές η Επιτροπή επιρρίπτει τις ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού στην Κυβέρνηση Αναστασιάδη – Συναγερμού» αναφέρει ο κ. Στεφάνου.

«Το Πόρισμα αποδίδει στον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος ανέλαβε εκ μέρους της κυβέρνησης τη διαχείριση του Συνεργατισμού, βαρύτατες πολιτικές ευθύνες που κατ’ αναλογία είναι παρόμοιες με τις ευθύνες του όποιου μεγαλομέτοχου ιδιωτικής εταιρείας, η οποία καταλήγει σε διάλυση λόγω κακοδιαχείρισης του ιδίου» αναφέρει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει με την παύση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, «για το δικό της καλό και για να μην κλονιστεί η αξιοπιστία της».

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι με βάση το Πόρισμα επιρρίπτονται ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών και αστικές και ποινικές ευθύνες σε άλλους για την κατάρρευση του Συνεργατισμού. Ευθύνες, πρόσθεσε, φαίνεται να έχει και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς όπως ανέφερε, «γνώριζε για την καταστροφική πορεία του Συνεργατισμού και παραπλάνησε την κοινή γνώμη».

Ανέφερε, ακόμη, ότι ευθύνες εντοπίζονται και για την Κεντρική Τράπεζα που αφορούν μη ικανοποιητικό εποπτικό έλεγχο. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε παραπλάνηση της Βουλής, λόγω της εικόνας που προσπάθησαν κάποιοι να μεταφέρουν, σε σχέση με το τι ίσχυε στην πραγματικότητα.

Ανάληψη των πολιτικών ευθυνών απαιτεί η ΕΔΕΚ μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε υπογραμμίζοντας πως «η επίσης διαπίστωση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών θα πρέπει να οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα για όσους εμπλέκονται σε αυτές».

«Ευχόμαστε και ελπίζουμε» αναφέρεται «ότι αυτού του μεγέθους σκάνδαλο, όπως είναι η κατάρρευση και πώληση του Συνεργατισμού, δεν θα έχει την ίδια τύχη που είχε το σκάνδαλο του Χρηματιστήριου, το σκάνδαλο των Κυπριακών Αερογραμμών και το σκάνδαλο της οικονομίας το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα».

Παραίτηση του Χάρη Γεωργιάδη ζητούν και οι Οικολόγοι σημειώνοντας πως το πόρισμα εκθέτει την παρούσα κυβέρνηση. «Αν ήμουν προσωπικά στην θέση του Υπουργού Οικονομικών θα έθετα την παραίτηση μου στην διάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και αν ήμουν ο Πρόεδρος θα την έκανα δεκτή» ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Η Συμμαχία Πολιτών μέσω ανακοίνωσης καταγγέλλει τον Χάρη Γεωργιάδη για διορισμό «Συναγερμικών φίλων και συμμαθητών με αμφισβητούμενη πείρα και ικανότητες» αλλά και την Κυβέρνηση Αναστασιάδη για «αναποτελεσματική διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας».

«Απαιτούμε όπως ο Υπουργός Οικονομικών είτε να παραιτηθεί είτε να παυθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» αναφέρεται σε ανακοίνωση της Συμμαχίας.

Εμπιστοσύνη από ΔΗΣΥ

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι το μόνο κόμμα που στηρίζει τον Χάρη Γεωργιάδη σημειώνοντας σε ανακοίνωση του ότι υπάρχει ετεροβαρής προσέγγιση της Επιτροπής την περίοδο πριν το 2013, όταν συντελέστηκε η κατάρρευση του Συνεργατισμού και της μετά το 2013 περιόδου. Εξέφρασε εμπιστοσύνη στον υπουργό Οικονομικών και στην κυβέρνηση, ενώ χαρακτηρίζοντας το πόρισμα ως ένα έγγραφο που αξιολογεί περίπλοκα νομικά τεχνικά λογιστικά και οικονομικά ζητήματα, ο ΔΗΣΥ ανακοινώνει ότι θα προχωρήσει σε διορισμό ολιγομελούς ομάδας και στη συνέχεια θα προβεί σε τελική τοποθέτηση.

Ο Κ. Εκπρόσωπος

?Σοβαρά προβλήματα στο Πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, εντοπίζει και η Κυβέρνηση. Σε δηλώσεις του στο κρατικό ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα σε σχέση με την έρευνα που έχει διεξαχθεί.

Η έρευνα, είπε, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη το ρυθμιστικό κανονιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργούσε την επίμαχη χρονική περίοδο η Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Σημείωσε, ακόμη, ότι η Επιτροπή που ετοίμασε το πόρισμα δεν εξέτασε τί προβλεπόταν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Η κυβέρνηση λειτουργούσε με βάση συγκεκριμένο πλαίσιο», επεσήμανε ο Πρόδρομος Προδρόμου, το οποίο, όπως είπε, δεν λήφθηκε υπόψη. «Το πόρισμα, είναι ογκώδες και τυγχάνει μελέτης από την Κυβέρνηση» κατέληξε.