GR US

Τινάζεται στον αέρα το επενδυτικό πρόγραμμα με τις αποκαλύψεις για πολιτογραφήσεις

Εθνικός Κήρυξ Archive

Πρώτο θέμα στα Μαλαισιανά ΜΜΕ έγινε το σκάνδαλο με τα «χρυσά διαβατήρια» στην Κύπρο όπου εμπλέκεται ο καταζητούμενος Μαλαισιανός Jho Taek Low που πολιτογραφήθηκε Κύπριος το 2015.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι αποκαλύψεις για πολιτογραφήσεις απατεώνων ή ανθρώπων που προέβαιναν σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με πιο τρανταχτό παράδειγμα αυτού του Μαλαισιανού Τζο Λόου (Jho Low), ο οποίος βρισκόταν στην κορυφή της λίστας των καταζητουμένων της Ιντερπόλ, τινάζει ουσιαστικά στον αέρα το χρυσοφόρο «επενδυτικό πρόγραμμα» της Κύπρου που της απέφερε πέραν των 6 δις στα τελευταία χρόνια που η οικονομική κρίση είχε κτυπήσει κόκκινο.

Επιχειρηματίες που ασχολούνται με το επενδυτικό πρόγραμμα της Κύπρου θεωρούν πως οι τελευταίες εξελίξεις έχουν επιφέρει καίριο πλήγμα στο σχέδιο, το οποίο ούτως ή άλλως είχε ξεκινήσει να ατονεί από τον περασμένο Μάιο όταν και εισήχθησαν τα νέα αυστηρότερα κριτήρια. Από τη μία, γιατί όλοι έτρεξαν να υποβάλουν αιτήσεις πριν την αναθεώρησή τους και, από την άλλη, επειδή με τα νέα κριτήρια πολλοί ενδιαφερόμενοι αποκλείονταν εκ των προτέρων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο διασυρμός της Κύπρου από το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε αποθάρρυνση των σοβαρών επενδυτών και απόσυρση του ενδιαφέροντός τους, είτε αυτό αφορά το επενδυτικό πρόγραμμα μέσω των πολιτογραφήσεων ή, ακόμα χειρότερα, άλλες μορφές επενδύσεων που σχεδίαζαν να υλοποιήσουν.

Ακόμα και το χρονικό σημείο που ξέσπασε η «καταιγίδα» είναι πολύ κακό. Σε έναν περίπου μήνα η Κομισιόν θα εξαγγείλει κοινούς κανόνες για τα κράτη-μέλη που προσφέρουν τέτοιου είδους προγράμματα. Οι ενδείξεις λένε πως δεν θα πρόκειται για μία απλή ανακοίνωση, αλλά θα συνοδευτεί από ράπισμα κατά όσων χωρών έχουν εκμεταλλευτεί την παραχώρηση ευρωπαϊκής υπηκοότητας σε τρίτους για οικονομικό όφελος.

Την ίδια περίπου περίοδο θα εκδοθεί και η βαρυσήμαντη έκθεση της Moneyval που θα αφορά κατά κύριο λόγο την πρόοδο της Κύπρου σε θέματα ξεπλύματος χρήματος. Τις τελευταίες μέρες και μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου οι επαφές για βελτίωση της προκαταρκτικής έκθεσης είναι συνεχείς και προφανώς τα όσα βγήκαν στο φως της δημοσιότητας γύρω από το θέμα των διαβατηρίων κάθε άλλο παρά υποβοηθητικά είναι.

Το επόμενο διάστημα, με τη διενέργεια επιπρόσθετων ελέγχων στους 2.000 περίπου φακέλους ατόμων που έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα πριν το 2018 ενδεχομένως να προκύψουν κι άλλες περιπτώσεις για τις οποίες θα πρέπει να ανακληθεί το διαβατήριο. Ενδεχομένως να προκύψουν και ζητήματα για κάποιους από τους παρόχους υπηρεσιών ή διαμεσολαβητές στη διαδικασία καταχώρησης των αιτήσεων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε χθες στο κρατικό ραδιόφωνο ότι υπήρξε περίπτωση για την οποία φαίνεται να υπήρξε παραποίηση εγγράφων.

Αναπόφευκτα λοιπόν ο έλεγχος θα στραφεί και κατά των παρόχων υπηρεσιών. Σύμφωνα με τη διαθέσιμη ενημέρωση από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα συνολικά 623 πρόσωπα είναι αδειοδοτημένα για την παροχή τέτοιου είδους υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται πως το όριο που τέθηκε αφορά 700 πολιτογραφήσεις ετησίως. Ο αριθμός καταδεικνύει πως το ενδιαφέρον για ένα κομμάτι της πίτας ήταν εντονότατο. Η λίστα αδειοδοτηθέντων περιλαμβάνει άτομα από εταιρείες ανάπτυξης γης, νομικούς και ελεγκτικούς οίκους, εταιρείες παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών και ούτω καθ’ εξής. Το ερώτημα είναι κατά πόσο όλοι αυτοί οι πάροχοι τύγχαναν κάποιου ελέγχου από την Επιτροπή Εποπτείας μετά την αδειοδότησή τους αφότου παρακολουθούσαν ένα σχετικό σεμινάριο.

Καταζητούν παντού τον Μαλαισιανό

Την ώρα που στην Κύπρο ο σάλος γύρω από το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων συνεχίζεται, με την Κυβέρνηση να προβαίνει σε ανάκληση 26 διαβατηρίων που δόθηκαν μέσω του προγράμματος επενδύσεων, μεταξύ των οποίων και αυτό του Jho Low, οι Μαλαισιανές αρχές ανακοίνωσαν την κορύφωση των προσπαθειών του για την έκδοση του στη χώρα.

Οι προσπάθειες των Αρχών της Μαλαισίας γίνονται σε δύο επίπεδα.

Πρώτον, στην προσπάθεια για έκδοση του τοπ καταζητούμενου και την προσαγωγή του ενώπιον της δικαιοσύνης για υπεξαίρεση ποσού άνω των δύο δις,

και δεύτερον, στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων του Jho Low στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη με στόχο τα χρήματα να επιστρέψουν στη χώρα και να καλυφθεί η μαύρη τρύπα που άφησε πίσω, σε συνεργασία με την οικογένεια του πρώην Πρωθυπουργού στο ταμείο του 1MDB.

Όσον αφορά στον πρώτο στόχο των Μαλαισιανών Αρχών, ο επικεφαλής της υπόθεσης στην Κουάλα Λουμπούρ, παραδέχθηκε πως η χώρα χρησιμοποιεί επίσημες και ανεπίσημες οδούς για να πετύχει την επιστροφή του Low στη Μαλαισία. Παράλληλα διέψευσε τις πληροφορίες που ήθελαν τον μεγαλοαπατεώνα να κρύβεται στην Κύπρο, αφού όπως είπε, στο νησί, λόγω της εμφάνισης του θα ξεχώριζε και θα ήταν πολύ πιο εύκολος ο εντοπισμός του.