GR US

Αντισυνταγματικός ο νόμος για τις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο

Εθνικός Κήρυξ

Ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης (Φωτογραφία: Αρχείο ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αντισυνταγματικός κρίθηκε από το Διοικητικό Δικαστήριο ο Νόμος που επέτρεψε τις μειώσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, των ημικρατικών και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, το τριμελές Δικαστήριο με πλειοψηφική απόφαση έκρινε ότι οι εν λόγω νομοθεσίες που θεσπίστηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης (2012) παραβιάζουν το άρθρο 23 του Συντάγματος, που αφορά την προστασία του δικαιώματος ιδιοκτησίας.

Η απόφαση αυτή πονοκεφαλιάζει ήδη την Κυβέρνηση, η οποία, μελετά να την εφεσιβάλει εντός 42 ημερών στην Ολομέλεια του Ανωτάτου, καθώς συνιστά ουσιαστικά βόμβα πολλών δις στα θεμέλια της κυπριακής οικονομίας και δη των προσπαθειών που καταβάλλονται για πλήρη ανάκαμψη.

Ο Νόμος για τις μειώσεις των μισθών των κρατικών υπαλλήλων ψηφίστηκε την 1/12/2012 και τέθηκε αμέσως σε ισχύ, καθώς κρίθηκε αναγκαίο και επιβεβλημένο μέτρο ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και για να χρειαστούν λιγότερα ποσά στήριξης. Με τον ίδιο Νόμο, μειώθηκαν και οι προσαυξήσεις.

Η νομοθεσία προσβλήθηκε με προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, με το αιτιολογικό ότι παραβιάζεται το άρθρο 9 του Συντάγματος, που προβλέπει αξιοπρεπή διαβίωση. Υποστηρίχθηκε ακόμη ότι επρόκειτο για αναδρομική φορολογία και πως παραβιάστηκε το άρθρο 23 του Συντάγματος, που αφορά στο ιδιοκτησιακό δικαίωμα, ότι δηλαδή ουδείς μπορεί να παρέμβει στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας.

Η επόμενη μέρα και ο αντίκτυπος

Η Νομική Υπηρεσία θα μελετήσει προσεκτικά τις αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου ως προς το ενδεχόμενο καταχώρησης έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, ο οποίος είχε ήδη μια πρώτη επικοινωνία με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες που εκφράζονται για τα δημόσια οικονομικά λόγω των αποφάσεων, ο κ. Κληρίδης είπε ότι αυτό το θέμα δεν αφορά τη Νομική Υπηρεσία, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών.

Για απόφαση με πολύ σοβαρές συνέπειες για την χώρα, μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο Προεδρικό.

Ο Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι υπήρξε επικοινωνία τόσο του Προέδρου Αναστασιάδη όσο και του ΥΠΟΙΚ με τον Γ. Εισαγγελέα.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα διευκρινιστεί ο χρόνος και ο τρόπος εφαρμογής της απόφασης του Δικαστηρίου και αναλόγως οι πρακτικές επιπτώσεις. Σε αυτό το στάδιο η όποια αναφορά σε οικονομικό αντίκτυπο ή και το κόστος θα ήταν προφανώς πρόωρη και λανθασμένη», είπε ο κ. Προδρόμου.

Παράλληλα ανέφερε ότι εκείνο που είναι τώρα δεδομένο είναι ότι η Κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία εξετάζει το ενδεχόμενο ενάσκησης έφεσης και μελετάται και τυχόν ανάγκη για αίτηση υιοθέτησης συντηρητικών μέτρων μέχρι την εκδίκαση της έφεσης. Σε κάθε περίπτωση η Κυβέρνηση, είπε, θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο προκειμένου να διασφαλιστούν δυο στόχοι μείζονος σημασίας:

– Η σταθερή πορεία οικονομίας

– Το περί δικαίου αίσθημα στην κοινωνία

Αντιδράσεις

Οι δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικές τις αποκοπές μισθών και συντάξεων σε υπαλλήλους και συνταξιούχους του Δημοσίου, επισφραγίζουν την πλήρη και απόλυτη διάκριση ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

«Με νομολογημένο πλέον το απαράβατο της προστασίας μισθών και συντάξεων του Δημοσίου, ακόμα και όταν ο Εργοδότης-Δημόσιο έχει χρεοκοπήσει, αυτό σημαίνει ότι κάθε κρίση, κάθε κίνδυνο, κάθε απειλή για την πατρίδα, θα την σηκώνει ο ιδιωτικός τομέας», προειδοποιεί η Οργάνωση.

Ο πρόεδρος του ΚΕΒΕ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, εκφράζοντας την ανησυχία του για τη συγκεκριμένη  εξέλιξη κάλεσε την κυβέρνηση να την εφεσιβάλει και να εξεύρει τρόπους ούτως ώστε τα βάρη της κρίσης να μην τα επωμιστούν για ακόμα μία φορά οι επιχειρήσεις και οι υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα.

«Οι προνομιούχοι υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα για ακόμα μία φορά προσπαθούν να αποφύγουν να συνεισφέρουν στην οικονομία του τόπου ενώ είναι οι καλύτερα αμειβόμενοι υπάλληλοι στην Κύπρο με πληθώρα ωφελημάτων, μονιμότητα εργασίας, βασιλικές συντάξεις και πολλά άλλα ωφελήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.