GR US

Κύμα φυγής ρωσικών κεφαλαίων από κυπριακές τράπεζες

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Κύμα φυγής ρωσικών κεφαλαίων παρατηρείται στην Κύπρο, τάση που οφείλεται στη στενή επιτήρηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από τους Αμερικανούς στο πλαίσιο της διεθνούς καμπάνιας για πάταξη του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Σε τακτική βάση τον τελευταίο καιρό Ρώσοι καταθέτες σηκώνουν χρήματα από την Κύπρο. Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας καταγράφεται συνεχής πτωτική πορεία στις καταθέσεις που έχουν τη συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση. Λόγω του ότι Ρώσοι πελάτες κλείνουν τραπεζικούς λογαριασμούς τους στο νησί, σ’ ένα μήνα έφυγαν καταθέσεις €93 εκατ. και σ’ ένα δίμηνο, τέλος Φεβρουαρίου η μείωση ήταν €140 εκατ. Σε σχέση με ένα χρόνο πριν η μείωση ήταν €1,34 δισ. και σε σύγκριση με δύο χρόνια πριν ήταν ακόμη πιο μεγάλη και έφθασε τα €2,65 δισ.

Ακόμη και από το τέλος του 2013,  χρονιά που έγινε το κούρεμα, οι καταθέσεις των Ρώσων στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ήταν σε καλά επίπεδα.

Με βάση τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας ήταν €11,76 δισ. τέλος του 2013 σημειώνοντας υποχώρηση €4,95 δισ. μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019. Από το 2015 και μέχρι το δεύτερο μήνα του έτους τα ρωσικά κεφάλαια που έφυγαν από τις τράπεζες ήταν €5 δισ.

Η αξιολόγηση από τη Moneyval εντός του 2019 αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς η Κύπρος είναι στο στόχαστρο επικριτών, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Κατά καιρούς διάφορα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου προβάλλουν ισχυρισμούς που έχουν σχέση με τη διακίνηση «περίεργων» ρωσικών χρημάτων από και προς την Κύπρο.

Η τελευταία ολοκληρωμένη αξιολόγηση από τη Moneyval έγινε το 2011, ωστόσο, η σωρεία κατηγοριών που είχαν αφεθεί μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2013, σε σχέση με τις ρωσικές καταθέσεις στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου, οδήγησε την αρμόδια Αρχή να προβεί σε ενδιάμεση αξιολόγηση της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι η Λευκωσία παρακολουθείται στενά και από τo δίκτυο καταπολέμησης χρηματοοικονομικών εγκλημάτων των ΗΠΑ, γνωστό ως FinCEN.

Οι κυπριακές εποπτικές Αρχές θεωρούν ότι έχουν ληφθεί και συνεχίζουν να λαμβάνονται όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα από τους διεθνείς οργανισμούς και κυρίως από τις εποπτικές Αρχές της Ευρώπης για την καταπολέμηση βρόμικου χρήματος.

Στενός κορσές από τους Αμερικανούς

Στο μεταξύ, στην Κύπρο θα βρεθεί εκ νέου το προσεχές διάστημα ο υφυπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την αντιμετώπιση της χρηματοδότησης τρομοκρατών και του οικονομικού εγκλήματος, Μάρσαλ Μπίλινγκσλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αμερικανός υφυπουργός να βρεθεί στο νησί τον ερχόμενο μήνα, όπως και πέρσι.

Η κάθοδος του θεωρείται σημαντική αφού από τις εντυπώσεις που θα προσκομίσει θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό και η αντιμετώπιση που θα τύχει η Κύπρος το επόμενο διάστημα από τις αμερικανικές Αρχές γύρω από θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος κι άλλα συναφή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για βελτίωση της εικόνας που εκπέμπει η Κύπρος στο εξωτερικό επιδεικνύει και ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου ο οποίος προεδρεύει της συντονιστικής επιτροπής σε σχέση με την οργανωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη και που στόχο έχει να αναδείξει στο εξωτερικό τα βελτιωτικά μέτρα που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του σε σχέση με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, στην οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος στη λίστα με τις χώρες που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, ωστόσο καταγράφονται και διάφορες θετικές ενέργειες που έχουν διενεργηθεί. Για παράδειγμα σημειώνεται η υιοθέτηση της 4ης ευρωπαϊκής Οδηγίας αλλά και η δημιουργία αρχείου που θα καταγράφει τους τελικούς δικαιούχους των νομικών οντοτήτων στην Κύπρο, το οποίο στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2020.

Όσον αφορά τις δράσεις που λήφθηκαν αναφέρεται πως το 2016 οι Αρχές καταδίκασαν 28 πρόσωπα σε σχέση με αδικήματα ξεπλύματος και το 2017 33 άτομα. Αναφορά γίνεται και στην εγκύκλιο της Κεντρικής Τράπεζας για τις εταιρείες-κέλυφος, με την οποία παροτρύνονται οι τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές όταν χειρίζονται τέτοιου είδους εταιρείες.