GR US

Aναστασιάδης: Δεύτερη εισβολή οι τουρκικές παραβιάσεις της ΑΟΖ

Εθνικός Κήρυξ Archive

Φωτογραφία: Σταύρος Ιωαννίδης/ΓΤΠ.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ελπίδες στην Ευρωπαϊκή Ενωση εναποθέτει η Κύπρος, στην προσπάθειά της για ματαίωση των τουρκικών σχεδιασμών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Εκείνο που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, επιδιώκει η Κύπρος, είναι η λήψη μέτρων που θα συνεπάγονται βαρύ οικονομικό κόστος για την ήδη δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία.

Την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, θα αναλύσει ο πρόεδρος Αναστασιάδης, ενώπιον του Ατυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στη Ρουμανία, η οποία προεδρεύει αυτό το εξάμηνο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγείρει το θέμα ως συνέχεια των έντονων διαβημάτων που έγιναν προς τους Θεσμούς και τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.

Συνεννόηση με Τουσκ

Ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος που επικαλείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και σε συνέχεια απόφασης των εκπροσώπων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων (που συνεδρίασαν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες) θα ενημερώσει επίσημα τους 27 κατά τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ.

«Σαφώς θα πρέπει να περιμένουμε κάτι για τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ», δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος, επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι: αποφασίστηκε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα τοποθετηθεί στη Σύνοδο και θα ενημερώσει τους ομολόγους του, αφενός για την κατάσταση πραγμάτων μέχρι εκείνη τη στιγμή και δεύτερον για το τι ακριβώς εκτιμά πως θα συμβεί στο μέλλον.

Η άτυπη σύνοδος στη Ρουμανία, προγραμματισμένη από το Σεπτέμβρη του 2017 (αρχικά για τις 29 του Μάρτη και στη συνέχεια στις 9 Μαΐου), θα διεξαχθεί την Ημέρα της Ευρώπης, κάτι το οποίο έχει έναν έντονο συμβολισμό ενότητας, αλλά ταυτόχρονα συμπίπτει με την επέτειο των 15 ετών από τη μεγάλη διεύρυνση του 2004, που τερμάτισε την πολυετή διαίρεση της ευρωπαϊκής ηπείρου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια χώρα που πριν χρόνια βρισκόταν πίσω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα και οι πολίτες της μάχονταν για την ελευθερία τους.

Με το ΕΛΚ

Στο περιθώριο του Ατυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει διμερείς επαφές με αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ.

Πριν από το Ατυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συμμετάσχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Στη διάρκεια των εργασιών του ΕΛΚ θα ενημερώσει τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων που συμμετέχουν στο ΕΛΚ, για τις τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε μια άλλη εξέλιξη, στην έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των μελών του πληρώματος του τουρκικού σκάφους, «Πορθητής» που βρίσκεται στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με σκοπό τη διενέργεια ερευνών για εντοπισμό υδρογονανθράκων, προχώρησε η Κυπριακή Δημοκρατία. Σχετική δήλωση έγινε από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Βασίλη Πάλμα, στο γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Δεύτερη εισβολή

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θεωρεί την προσπάθεια της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις για εντοπισμό υδρογονανθράκων ως δεύτερη εισβολή στην Κύπρο. Αυτό ανέφερε ο ίδιος, το βράδυ της Δευτέρας.

Ερωτηθείς πώς μπορεί να ανατραπεί η εικόνα με τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση μέσα από μια μελετημένη πολιτική που σχεδιάστηκε εν όψει των κινδύνων που προβλέπαμε ότι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν οι απειλές της Τουρκίας».

Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για μια, καθαρά, παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ή για μια, θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω, δεύτερη εισβολή, δεδομένης της παραβίασης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό που εκ καθήκοντος πράττουμε και πιστεύω ότι θα έχει ανταπόκριση είναι οι μελετημένες και μεθοδευμένες κινήσεις που γίνονται προς κάθε κατεύθυνση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε ως καταστροφικό πλήγμα αυτή την εικόνα που δημιουργείται στην κυπριακή ΑΟΖ και ερωτηθείς αν θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος ότι δεν μπορούν να υπάρξουν συνομιλίες στην περίπτωση που ο «Πορθητής» βρίσκεται 40 ναυτικά μίλια μακριά από την Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «σίγουρα δημιουργούνται ανυπέρβλητα προβλήματα σαν αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς της Τουρκίας και, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι αδύνατον να μιλά κανένας για ειρήνευση κάτω από απειλές. Και ιδιαίτερα, όχι απλά απειλές, αλλά μια ενεργή παραβίαση, για πολλοστή φορά, του Διεθνούς Δικαίου».

• Ισοδύναμη μίας νέας εισβολής χαρακτηρίζει την τουρκική δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η παροικιακή οργάνωση στη Βρετανία Lobby for Cyprus.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Βαγγέλης Χρίστου κάνει λόγο για κατάφωρη ασέβεια έναντι του Διεθνούς Δικαίου και για παντελή έλλειψη νομικής ή ηθικής αξίωσης από την πλευρά της Τουρκίας.

Προσθέτει ότι με την εισβολή τουρκικών σκαφών στην κυπριακή ΑΟΖ καταπατείται ο νόμος και συντελείται κλοπή, λεηλασία και πλιάτσικο.

Η οργάνωση επισημαίνει ότι τουρκικές γεωτρήσεις στην περιοχή θα συνιστούσαν έγκλημα πολέμου και παραβίαση διεθνών συμβάσεων και νόμων, όπως της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών του 1982, την οποία δεν έχει υπογράψει η Αγκυρα.