GR US

Διπλωματικός «πυρετός» για επίλυση της κρίσης στην ΑΟΖ

Αssociated Press

(Saipem via AP, φωτ. αρχείου)

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Καθηλωμένο για τέταρτη μέρα παραμένει ανοικτά του Κάβο Γκρέκο το πλωτό γεωτρύπανο της ΕΝΙ SAIPEM 12000 και ο διπλωματικός πυρετός βρίσκεται στο ζενίθ ούτως ώστε να βρεθεί λύση και να αποχωρήσουν τα τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή.

«Εκείνο που είναι πρωταρχικός μας στόχος είναι να προχωρήσει το ερευνητικό σκάφος και να ξεκινήσει γεώτρηση. Οι ενέργειες της Τουρκίας βρίσκονται υπό αξιολόγηση από διάφορα τμήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με άλλους οργανισμούς» επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο χρόνος πιέζει τόσο της Κυπριακή Δημοκρατία, όσο και την εταιρία αφού τον Μάρτιο το πλωτό γεωτρύπανο είναι προγραμματισμένο να εγκαταλείψει την Κυπριακή ΑΟΖ και να μεταβεί σε άλλη χώρα με την οποία η ΕΝΙ έχει συμφωνία.

Από χθες το βράδυ βρίσκεται στην Κύπρο Ανώτατο Στέλεχος του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ και σήμερα αναμένεται να έχει συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Ενέργειας όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στην ατζέντα των συναντήσεων βρίσκεται τόσο η κατάσταση που δημιουργήθηκε με τις προκλήσεις και παρενοχλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ αλλά και τα αποτελέσματα από το κοίτασμα Καλυψώ.

Διαβήματα στον ΟΗΕ από τον Κορνηλίου

Στο μεταξύ σε διάβημα προς τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, προέβη η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ. Ο πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου συναντήθηκε με τον βοηθό Γενικό Γραμματέα, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, και του παρέθεσε τις τουρκικές παραβιάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παρεμπόδισης του ερευνητικού σκάφους από τουρκικά πολεμικά.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ο πρέσβης Κορνηλίου σημείωσε ότι αυτά συνιστούν παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας και συνιστούν απειλή για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Ζήτησε επίσης να ενημερωθεί ο ΓΓ.

Ο κ. Φέλτμαν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι θα ζητηθεί από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση.

Παραστάσεις αναμένεται να υπάρξουν και προς άλλους αξιωματούχους της Γραμματείας τις προσεχείς ημέρες.

Παρεμβάσεις έχουν γίνει και κι από ηγετικούς παράγοντες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πιθανολογείται ότι θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από μέρους του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα.

Ο Tουσκ

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, είχε τη Δευτέρα το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, και με ανάρτησή του στο Twitter κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει απειλές ή ενέργειες κατά οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ.

«Μετά το τηλεφώνημά μου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη απόψε καλώ την Τουρκία να αποφύγει  απειλές ή ενέργειες κατά οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ και αντ’ αυτού να δεσμευθεί σε σχέσεις καλής γειτονίας, ειρηνική διευθέτηση διαφορών και σεβασμό στην εδαφική κυριαρχία», ανέφερε ο κ. Τουσκ, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter.

Την αναγνώριση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη επεσήμανε, σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, εκπρόσωπος του Foreign Office.

"Αναγνωρίζουμε το κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου στην ΑΟΖ της, και στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της. Προτρέπουμε όλες τις πλευρές να αποφεύγουν οποιεσδήποτε ενέργειες διακινδυνεύουν να κλιμακώσουν τις εντάσεις στην περιοχή ή θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές για μια λύση", ανέφερε.

"Αντίθετα, θα έπρεπε να αναζητάμε τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να στηρίξει την αναζήτηση λύσης, προς όφελος όλων των Κυπρίων", απάντησε ο εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών στην ερώτηση του ΚΥΠΕ.