GR US

Η Κύπρος σε καθεστώς lockdown από το βράδυ της Τρίτης

Αssociated Press

Μόνο με ειδική άδεια για την προμήθεια ειδών ανάγκης, επιτρέπεται η έξοδος των Κυπρίων από τα σπίτια τους από το βράδυ της Τρίτης, στο πλαίσιο των νέων μέτρων για περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων. Στη φωτογραφία, ένας άντρας και μια γυναίκα, μετά από επίσκεψη σε κάποιο σούπερ μάρκετ στην περιοχή της άδειας από κόσμο εμπορικής οδού Λήδρας στη Λευκωσία. (AP Photo/Petros Karadjias).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Από τον καιρό της αγγλικής αποικιοκρατίας και των πρώτων ημερών του πραξικοπήματος του 1974 είχα να ζήσει η Κύπρος σε καθεστώς lockdown, όπως αυτό που επιβλήθηκε από τις 6 μ.μ. της Τρίτης με την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων στις διακινήσεις.

Κλειστά εστιατόρια και καφετέριες, άδειοι δρόμοι και λιγοστά αυτοκίνητα, αποτελούν το σκηνικό σε όλο το νησί.

Από τις 6 το απόγευμα της Τρίτης που τέθηκε σε εφαρμογή το διάταγμα της Κυβέρνησης που αφορά τη διακίνηση στην κυκλοφορία, ο περισσότερος κόσμος κλείστηκε στο σπίτι του με μοναδικό σκοπό να σταματήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού στο νησί.

Εικόνες πρωτόγνωρες χθες Τετάρτη, λόγω μάλιστα και της ημέρας της εθνικής επετείου για την 25η Μαρτίου, όπου υπό κανονικές συνθήκες θα πραγματοποιούνταν οι μαθητικές παρελάσεις, ενώ κόσμος θα κατέκλυζε χώρους εστίασης.

Υπάρχουν όμως και οι απείθαρχοι. Τριάντα ένα πρόσωπα έχουν καταγγελθεί από την Αστυνομία, τα οποία και παραβίασαν από την πρώτη μέρα το διάταγμα κυκλοφορίας.

Επιπρόσθετα, έγιναν και τρεις καταγγελίες που αφορούσαν υποστατικά που λειτουργούσαν κατά παράβαση.

Καταιγισμό μηνυμάτων δέχθηκε, εξάλλου, από την πρώτη στιγμή η γραμμή 8998 του Υφυπουργείου Καινοτομίας για την παραχώρηση ειδικής άδειας διακίνησης. Αυτό υποχρέωσε τις Αρχές να καλέσουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν έντυπες διαβεβαιώσεις.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε o υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος, το σύστημα παρουσίασε τεχνικό πρόβλημα αφού μόνο σε μερικά λεπτά μετά τις 18:00 δέχθηκε περίπου 30.000 αιτήματα.

Ο κ. Κόκκινος εξέφρασε την ενόχληση του αναφέροντας ότι δεν δικαιολογούνται τόσες χιλιάδες αιτήματα σε λίγη ώρα.

Σημείωσε ότι, εξαιτίας της χθεσινοβραδινής υπερφόρτωσης, το σύστημα έχει «πέσει» και δεν δουλεύει, προσθέτοντας πως το σύστημα θα επαναξιολογηθεί.

Προειδοποίηση Αναστασιάδη για καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας

Αν δεν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τα μέτρα για τον κορωνοϊό οι συνέπειες θα είναι ασύμμετρες, υπογράμμισε σε μήνυμα-παρέμβασή του μέσω τουίτερ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι εάν υπάρξει κατάχρηση ή ανυπακοή, το επόμενο βήμα θα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς εξαιρέσεις.

«Σήμερα χάσαμε ακόμα δύο συνανθρώπους μας ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι αν δεν υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τα μέτρα, ασύμμετρες θα είναι οι συνέπειες για το σύνολο. Για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, μείνετε στα σπίτια σας, στα καταφύγια» έγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, στο twitter.

Ανέφερε ακόμη ότι «επειδή γίνεται προσπάθεια παρερμηνείας των επεξηγήσεων του Υπουργού Εσωτερικών και του Υφυπουργού Καινοτομίας, θέλω να κάνω ξεκάθαρο: Εάν υπάρξει κατάχρηση ή ανυπακοή στα νέα μέτρα, το επόμενο βήμα θα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς εξαιρέσεις».