GR US

Η Κύπρος στον ενεργειακό χάρτη με ισχυρά ερείσματα, λέει ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Εθνικός Κήρυξ Archive

Στη διάρκεια κοινής διάσκεψης Τύπου, την Πέμπτη, ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης (αριστερά) και ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεΐ (δεξιά), μίλησαν για τα αποτελέσματα των ερευνών στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους. Φωτογραφία: ΓΤΠ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ευτυχές γεγονός που θέτει την Κύπρο στον χάρτη, με ισχυρά ερείσματα, χαρακτήρισε o πρόεδρος Αναστασιάδης, τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης του ερευνητικού προγράμματος της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum, στο τεμάχιο 10 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή συνέστησε σοβαρότητα διαβεβαιώνοντας, παράλληλα, πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτηση του συνόλου των πολιτών της Δημοκρατίας.

Στην αντίπερα όχθη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, με αφορμή την ανακοίνωση που έγινε για το κοίτασμα που ανακάλυψε η κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum, επανάφερε την πάγια τουρκική θέση για συνεργασία των δύο κοινοτήτων στα θέματα ενέργειας και μεταφοράς του φυσικού αερίου από την Τουρκία προς την Ευρώπη.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τουρκοκυπριακό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό "Μπαϊράκ" σχολίασε ότι οι ποσότητες αποθεμάτων φυσικού αερίου στο τεμάχιο 10 μαζί με εκείνες στο τεμάχιο Αφροδίτη, φαίνεται ότι αποτελούν το 1/3 της ποσότητας του μεγαλύτερου κοιτάσματος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, του Ζορ.

"Δεν μπορώ να μειώσω αυτά που είδα πριν έρθω εδώ, δεν είμαι ειδικός, εφόσον είπαν ότι η ποσότητα στο Αφροδίτη είναι εμπορεύσιμη και η ποιότητα στο τεμάχιο 10 είναι καλή, οι έρευνες θα συνεχιστούν όπως λέχθηκε, άρα υπάρχει μια ελπίδα. Αν η διεθνής κοινότητα τους παροτρύνει σχεδόν λέγοντας κάντε το και μην φοβάστε, αυτό δεν συμβάλλει στο όραμα της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο", ανέφερε ο κ. Ακιντζί προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί να αφεθούν εκτός από τις εξελίξεις στην περιοχή η Τουρκία και οι Τ/κ με τις τριμερείς συνεργασίας. «Εάν εσύ το κάνεις, θα το κάνω και εγώ κι αυτό θα φέρει εντάσεις. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να αναζητηθεί ο νούσιμος δρόμος», ανέφερε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι έθεσε το ζήτημα των υδρογονανθράκων και των γεωτρήσεων στον πρόεδρο Αναστασιάδη, από την πρώτη συνάντηση που είχαν. Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί ο πρόεδρος Αναστασιάδης του είχε πει ότι δεν είναι τόσο αφελής και μπορούσε να αντιληφθεί πως εάν προχωρούσε σε γεωτρήσεις, θα υπήρχε αντίδραση. «Ούτε όμως μου είπε ότι δεν θα προχωρήσει ποτέ». Ένα χρόνο αργότερα, συνέχισε, όταν ήρθε στην ημερήσια διάταξη το θέμα των αδειοδοτήσεων, η τ/κ πλευρά έθεσε το ζήτημα στις τεχνικές επιτροπές, για να πάρει την απάντηση ότι δεν είναι θέμα προς συζήτηση διότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Νομίζω ότι ένα άλλο λάθος ήταν και το γεγονός ότι τους παραχάιδεψε η διεθνής κοινότητα», υποστήριξε ο κ. Ακιντζί λέγοντας ότι τα πράγματα εξελίχθηκαν προς την κατεύθυνση της διεξαγωγής παράλληλων γεωτρήσεων όταν η διεθνής κοινότητα είπε στους Ε/κ και σε αυτό το θέμα, όπως το πράσινο φως που είχε ανάψει για να ενταχθούν στην ΕΕ, ότι είναι δικαίωμά τους να το κάνουν.

«Σε αυτή την περιοχή χρειάζεται οικονομική συνεργασία όπως και σε άλλους τομείς. Σε περίπτωση που βρεθεί ικανοποιητική ποσότητα φυσικού αερίου ο πιο λογικός δρόμος είναι να φτάσει στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Το δέχονται και οι ίδιοι αυτό. Η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να παραχαϊδεύει την ε/κ πλευρά. Αυτό δεν εξυπηρετεί την ειρήνη. Πρέπει να τύχει από κοινού εκμετάλλευσης ο πλούτος. Σε περίπτωση συνεργασίας, η ε/κ πλευρά θα ζήσει φιλικά με μια μεγάλη χώρα των 80 εκατομμυρίων. Σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργηθούν νέες εντάσεις. Πρέπει να γίνει ό,τι χρειάζεται για προστασία των δικαιωμάτων».