GR US

Με το βραβείο «Σωκράτης» τίμησε η AHEPA τον πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ

Αssociated Press

Από την απονομή του βραβείου «ΣΩΚΡΑΤΗΣ» στον Φίλιπ Κρίστοφερ σε εκδήλωση της AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association), στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου. Στη φωτογραφία διακρίνονται επίσης ο πρόεδρος της οργάνωσης Γιώργος Λούκας (δεξιά) και ο πρώην πρόεδρος Νίκος Καρακώστας, στα αριστερά του κ. Κρίστοφερ. (Φωτογραφία: Χρίστος Αβρααμίδης/ΓΤΠ).

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Με το βραβείο «Σωκράτης» που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της AHEPA (American Hellenic Educational Progressive Association), τίμησε η ελληνοαμερικανική οργάνωση τον πρόεδρο της ΠΣΕΚΑ και του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ, για τους μακροχρόνιους και αδιάκοπους αγώνες του για τα δίκαια της Κύπρου, του Ελληνισμού και της ελληνοαμερικανικής ομογένειας.

Η εκδήλωση έγινε το βράδυ της Τρίτης, τιμής ένεκεν, στο πλαίσιο δείπνου στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη και μελών της Κυβέρνησης, του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, του 15μελούς ανώτατου συμβουλίου της ΑΧΕΠΑ που ταξίδεψε στην Κύπρο για το σκοπό αυτό, της πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Λευκωσία αλλά και πλήθους επαναπατρισθέντων Κυπρίων ομογενών, κυρίως παλαιών στελεχών του Παγκύπριου.

Αναφερόμενος στο έργο και την προσφορά του κ. Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι «ο φίλτατος Φίλιπ, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον τόπο του, πρόσφερε και υποστήριξε στο μέγιστο βαθμό την ελληνοκυπριακή κοινότητα της Αμερικής και συνεπακόλουθα το πολυσχιδές έργο που αυτή επιτελεί, εργαζόμενος παράλληλα με ζήλο για τη διαφύλαξη και τη διάδοση των ελληνοχριστιανικών ιδεωδών, αλλά και για τη διαφώτιση και προβολή του κυπριακού ζητήματος».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι η πολυδιάστατη αυτή δραστηριότητα που ανέπτυξε από τις διάφορες θέσεις από τις οποίες υπηρέτησε την ομογένεια και τον Ελληνισμό ευρύτερα, δικαιολογεί απόλυτα την απόφαση της ΑΗΕΡΑ να του αποδώσει το βραβείο ‘Σωκράτης’, το οποίο αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Οργάνωσης, ενώ υπενθύμισε ότι της ίδιας αναγνώριση έτυχε και από την Πολιτεία, που του απένειμε το Παράσημο Εξαίρετης Προσφοράς προς την πατρίδα.

Απευθυνόμενος στον κ. Κρίστοφερ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ευχαρίστησε «για την εγνωσμένη παραδειγματική σας δράση, η οποία συνέβαλε στην ομολογουμένως διακεκριμένη διαδρομή της παροικίας με τρόπο που τιμά την πατρίδα μας.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε «τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού λαού στο σύνολο της ελληνοκυπριακής ομογένειας, για τη στήριξη που παρέχει διαχρονικά στην Κύπρο, ιδιαίτερα όσον αφορά την προώθηση των εθνικών μας θέσεων στα κέντρα λήψης αποφάσεων».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι ως Αμερικανοί πολίτες, οι ομογενείς επιζητούν ό,τι είναι καλύτερο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να υπάρχει μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Κύπρος, είπε και πρόσθεσε ότι «για να διασφαλιστεί πως οι αρχές και οι ιδέες των ΗΠΑ θα πραγματωθούν και στην Κύπρο, θα πρέπει να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα, να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους και να επέλθει δικαιοσύνη στην Κύπρο».

Υπέδειξε ακόμη πως αν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν πραγματικά να ζήσουν σε αυτή την πατρίδα θα πρέπει να πολεμήσουν ενάντια στην τουρκική κατοχή του νησιού.

Μιλώντας στον «Ε.Κ.» ο τιμώμενος Φίλιπ Κρίστοφερ δήλωσε συγκινημένος για την τιμή που του έγινε στην ιδιαίτερη του πατρίδα, τονίζοντας ότι δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται για την απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή. «Η ελεύθερη επιστροφή στην πολυαγαπημένη μας Κερύνεια, είναι στόχος και αγώνας ζωής» ανέφερε χαρακτηριστικά μια υπόσχεση που είχε δώσει και στους αείμνηστους γονείς του Νίκο και Ελένη Χριστοφορίδη που έφυγαν από τη ζωή χωρίς να εκπληρωθεί το όραμα της επιστροφής τους στην Κερύνεια.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, ο οποίος είπε ότι η μέρα είναι ξεχωριστή καθώς τιμάται «ένα από τα πιο διακεκριμένα στελέχη της ομογένειας» ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ. Ανέφερε ακόμη ότι η ΑΧΕΠΑ συνεισφέρει σημαντικά στην παροχή κάθε βοήθειας στον Ελληνισμό και «είναι πάντα στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας».

Το εγκώμιο του Φίλιπ Κρίστοφερ έπλεξαν επίσης σε ομιλίες τους ο Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ Γιώργος Λούκας, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΑΧΕΠΑ Βασίλης Μωσαϊδης, ο Ύπατος Κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ Ευρώπης Φάνος Πιτιρής και ο Κρις Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Παραρτήματος Κύπρου του Παγκυπρίου Συνδέσμου Αμερικής.