GR US

Σκιές γύρω από την Αστυνομία για το κατασκοπευτικό βαν

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Περίεργη είναι η σπουδή την οποία επέδειξε η Αστυνομία στην υπόθεση του «κατασκοπευτικού» βαν, καθώς η εταιρεία του Ισραηλινού Tal Dilian που έκανε την επίδειξη στο Forbes δεν είναι άγνωστη στις αρχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προβάλλει η εφημερίδα «Πολίτης», Ισραηλινός που στεγάζεται στα γραφεία της εταιρείας στη Λάρνακα οπλοφορεί με τις ευλογίες του κράτους, ενώ το κτήριο τύγχανε αστυνομικής προστασίας και κατά καιρούς η εταιρεία έδωσε «τα φώτα» της στις διωκτικές αρχές… και όχι μόνο. Όσο για τον εξοπλισμό του βαν, αυτός εισήχθη ως «μετεωρολογικός εξοπλισμός».

Το θέμα της οπλοφορίας δεν είναι και τόσο απλό, καθώς στην Κυπριακή Δημοκρατία ουδείς πολίτης μπορεί να οπλοφορεί εκτός αν είναι μέλος της Αστυνομίας, του στρατού, του Τμήματος Φυλακών ή της Υπηρεσίας Θήρας. Ως εκ τούτου, για να οπλοφορεί κάποιος θα πρέπει να εγγραφεί ως ειδικός αστυνομικός και η αίτησή του να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και τον αρχηγό Αστυνομίας. Αυτό σημαίνει πως ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε ελεγχθεί σε σχέση με τις δραστηριότητές του και κρίθηκε ότι δεν αποτελεί απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι Ισραηλινοί και τα γραφεία της εταιρείας Intellexa είχαν θεωρηθεί ως πιθανοί στόχοι τρομοκρατικής επίθεσης και για αυτό τον λόγο η Αστυνομία τους παρείχε προστασία στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατιών μέτρων που λαμβάνονται τα τελευταία χρόνια.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία Intellexa, η οποία δεν είναι εγγεγραμμένη και ανήκει στον όμιλο Ws Wispear Systems Ltd, ενδεχομένως να αξιοποιήθηκαν και από την ίδια την Αστυνομία.

Η αινιγματική απάντηση του Αρχηγού

Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρος Μιχαηλίδης επιβεβαίωσε τη Δευτέρα τα περί άδειας οπλοφορίας από μέλος της εταιρείας, στην οποία ανήκει το κατασκοπευτικό βαν, αλλά δεν σχολίασε τα περί συνεργασίας με την Αστυνομία.

Σε δηλώσεις του από την Επαρχία Αμμοχώστου, όπου βρισκόταν για επίσκεψη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι, «οι εξετάσεις βρίσκονται σε ένα πολύ καλό στάδιο. Αυτή τη στιγμή διερευνώνται τα πάντα. Ένα μέλος της συγκεκριμένης εταιρείας έχει άδεια οπλοφορίας και ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για αυτή την άδεια».

Όπως τόνισε ο Αρχηγός Αστυνομίας «γνωρίζουμε καλά τι συμβαίνει, όλα τα ερωτήματα είναι στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας. Κάποια από αυτά εμείς σαν Αστυνομία τα γνωρίζουμε και δεν θέλουμε να πούμε πράγματα που εκ των υστέρων δεν θα πούμε ότι δεν ήταν έτσι».

Σημείωσε ακόμα ότι, «θα αναμένουμε την ολοκλήρωση των εξετάσεων και ακολούθως θα αποφασιστεί κατά πόσον θα μεταφερθούν στη Νομική Υπηρεσία.

Αν υπήρχε περαιτέρω συνεργασία είναι κάτι που βλέπουμε. Αν πούμε κάτι περισσότερο θα ζημιώσουμε την έρευνα που γίνεται».

Καταλήγοντας, ο Αρχηγός Αστυνομίας επισήμανε ότι «σχόλια για θέματα εθνικής ασφάλειας δεν σχολιάζουμε».

Υπενθυμίζεται ότι, την υπόθεση έφερε στο φως της δημοσιότητας το περιοδικό Forbes, δημοσιογράφοι του οποίου ταξίδεψαν στην Κύπρο και συνομίλησαν με τον Ισραηλινό κατάσκοπο, ο οποίος εξήγησε πως πλέον δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα και μέσω της εταιρείας του, παρέχει υπηρεσίες παρακολουθήσεων και κατασκοπίας.